Jump to content
POLITISTI.ro

Laptop uitat in taxi


radug12

Recommended Posts

Buna seara

 

As avea nevoie de opinia dumneavoastra in urmatoarea problema:

 

Azi noapte pe la 00:45 am luat un taxi spre casa iar la coborare am uitat geanta cu laptop-ul de serviciu pe bancheta din spate, pe locul din spatele soferului.

La nici 5 minute dupa ce am coborat din masina mi-am dat seama ce s-a intamplat si am dat o fuga pana in statia de taxi din apropierea blocului meu - nimic.

 

Dupa vreo inca 10 min am ajuns inapoi acasa si am sunat la toate dispeceratele de taxi; le-am explicat situatia, le-am dat detaliile cursei (unde m-am urcat - si anume Str Stefan cel Mare din Iasi - , unde am coborat, cand) si i-am rugat sa intrebe daca a gasit cineva geanta. Din nou - nimic.

 

Azi dimineata am mai sunat o data la dispecerate fara nici un rezultat. Am de gand sa mai fac asta inca o data in seara asta, pe la miezul noptii.

 

======

 

Deoarece am luat taxi-ul direct de pe strada, nu mi-a trecut prin cap sa fiu atent la firma de care apartine masina si indicativul acesteia.

Stiind ca in locul din care am luat taxiul sunt instalate camere de vedere, am fost azi dimineata la Politia Municipala pentru a intreba daca ma pot ajuta sa identific masina cu care am calatorit.

 

Ideea mea era urmatoarea: aflu masina, sunt la dispecerat, le spun ca am pierdut laptopul in masina respectiva si sunt dispus sa ii platesc soferului chiar suma pe care ar obtine-o in amanet, doar sa-mi recuperez laptopul (care nu e deosebit de valoros, dar contine date foarte importante pentru mine/firma la care lucrez).

 

Cei de la Politia Municipala mi-au spus ca nu ma pot ajuta deocamdata, pentru ca aceasta chestie s-ar incadra la insusirea bunului gasit, infractiune pentru care nu pot depune plangere decat peste 10 zile de la petrecerea faptei? Imi puteti confirma daca acest lucru este adevarat?

 

Ulterior am aflat de la un coleg de serviciu unde este biroul Politiei Locale care monitorizeaza/au acces la acele camere de vederi. Am fost si la ei, le-am explicat situatia si i-am rugat sa ma ajute cu identificarea masinii respective. Politista cu care am vorbit mi-a spus ca legea nu-mi permite mie, ca persoana fizica, sa solicit asa ceva. Imi puteti confirma si acest lucru, va rog? Chiar daca este adevarat, consider ca mi-ar fi putut face acest mic serviciu - practic i-am solicitat ajutorul pentru a obtine o informatie la care am avut acces, doar ca nu i-am dat atentie.

 

 

Inchei cu urmatoarea intrebare: cum ma sfatuiti sa procedez?

 

 

Multumesc anticipat

Radu

Edited by radug12
Link to comment
  • Moderator

Da este adevărat că poţi depune plângere abia după termenul prevăzut în lege pentru predarea bunului găsit. Până nu trece acest termen, nu se poate discuta despre o infracţiune comisă de "găsitor". Deci nu poţi depune plângere pentru o infracţiune ce încă nu s-a comis.

 

La poliţia locală nu ai stat de vorbă cu o poliţistă, ci cu o poliţistă locală. Chiar dacă termenii ţi se par la fel, există o diferenţă majoră. "Poliţista" este termenul pentru angajaţii Poliţiei Române - funcţionari publici cu statut special, în timp ce poliţista locală este o angajată a unei structuri a primăriei - funcţionar public, altă lege de funcţionare, alt statut, alte competenţe, obligaţii, etc. Aceşti poliţisti locali sunt foştii gardieni publici, n-au nicio legătură cu Poliţia Română.

Ca să înţelegi mai bine, când spui poliţist (fără să mai adaugi şi "local") şi faci referire la un fost gardian public, pentru noi este ceva similar cu situaţia în care un străin îţi spune că eşti rrom în loc de român, pentru că sunt termeni asemănători cărora nu le acordă importanţă. 

Din păcate nu-ţi pot confirma sau infirma nelămurirea ta în legătură cu gardienii publici. 

  • Upvote 4
Link to comment

Multumesc, Catalin

 

Inteleg sensul acestei perioade de 10 zile si sunt perfect de acord cu ea, doar ca in cazul meu ea se traduce in timp aditional in care acel laptop ar putea fi formatat, ceea ce i-ar scadea drastic valoarea. Asta este si motivul pentru care as vrea sa-l recuperez cat mai repede.

 

Scuza-ma daca te-am jignit folosind incorect termenul. Voi incerca sa retin aceasta diferenta pe viitor :)

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.