Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Accident pe trecerea de pietoni !

Georgecta

Question

Buna ziua !

Am un prieten care a patit urmatorul lucru:

Era dimineata  06:45 intuneric, ilumiarea publica tocmai se oprise a fost orbit din fata dupa spusele lui de niste faruri puternice si nu a putut observa la timp pietonul care era pe trecere, el stiind ca acolo era trecere nu avea mai mult de 30km/h ( trecerea aceea fiind cunoscuta in C-ta datorita barurilor din zona ). A lovit pietonul cu oglinda din dreapta, agatandu-i acestuia geaca, el dezechilibrandu-se a cazut cumva cu piciorul sub el. Prietenul meu s-a speriat foarte tare...greseala lui este ca a mutat masina pe margine ( stiu ca vina este a lui ca nu a observat la timp pietonul si ca nu cred ca trebuia sa mute masina) a  sunat la 112 o persoana care intampator lucra la politie dar era in timpul liber

au sosit la locul accicentului un echipaj de Politie si un echipaj Smurd. Au fost testati amandoi, cu alcool testul, rezultand in urma acestuia ca pietonul avea o alcoolemie de 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat. Pietonul a fost dus la spital pentru investigatii amanuntite, iar prietenul meu s-a dus la politie pentru declaratie. Permisul de conducere i-a fost suspendat.   

Dupa cateva ore prietenul meu s-a interesat de starea victimei, intalnindu-se chiar cu el. Dupa spusele victimei acesta a refuzat o asa zisa operatie la picior invocand motivul de frica, piciorul acestuia fiind bagat in ghips cam de la jumatatea tibiei in jos.Mai multe detalii nu cunosc despre starea victimei, acesta spunand ca incepand de saptamana viitoare o sa vada ce analize, radiografii o sa mai faca. Dupa parerea mea acesta ar vrea bani ca sa nu depuna plangere, el scotandu-si certificat medico-legal i-ar fi zis prietenului meu sa ii dea banii pe el ca din cauza lui a dat el 50 de lei.

A doua zi omul l-a sunat si i-a zis ca daca ii da 2000 euro nu mai face plingere. Ceea ce mi se pare enorm.

Ce se intimpla de acum cu prietenul meu ?
In cazul in care nu-i da bani omului sau nu ajunge la o intelegere cu el.Asigurarea poate sa despagubeasca cumva victima ? Masina fiind inmatriculata pe Bulgaria, dar fiind valabila.

Omul e putin speriat si ,desi stie ca ar fi trebuit sa fi fost atent, nu prea are placerea de a obtine un dosar penal.

Ps: Sigur nu e vorba de mine !

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

Dacă nu se înţeleg şi victima o să depună plângere, atunci se vor judeca, iar instanţa pe lângă stabilirea vinovăţiei va stabili şi eventuale despăgubiri. Partea nasoală pentru amicul tău este că acest proces este unul de durată, se poate întinde chiar şi pe parcursul câtorva ani buni. Iar în această perioadă el o să aibă permisul de conducere reţinut. Acesta e şi motivul pentru care foarte mulţi dintre conducătorii auto preferă să despăgubească victima în urma unor "negocieri directe", fără să mai aştepte ca instanţa să stabilească. 

• 0

Am inteles ! Multumesc frumos pentru raspunsuri. Totusi as mai avea cateva nelamuriri:

In cazul in care se ajunge la proces, pe durata procesului poate sa circule cu dovada si sa o prelungeasca la fiecare 15 zile ? Nu inteleg zilele  de îngrijiri medicale (de exemplu: daca are piciorul in ghips si nu este spitalizat, acestea se numesc zile de ingrijiri medicale sau zile de vindecare,timpul de incapacitate temporara de munca, perioada recuperatorie – de vindecare functionala ?)

Ma gandesc ca daca era grav il operau direct nu cred ca il intrebau daca vrea sau nu vrea..( Nu vreau ca imi este frica ) .

O zi buna !

• 0

In cazul in care se ajunge la proces, pe durata procesului poate sa circule cu dovada si sa o prelungeasca la fiecare 15 zile ? 

In cursul urmaririi penale, adica cat timp dosarul se afla la Politie sau Parchet, dovada inlocuitoare se poate prelungi de catre procurorul de caz, care supravegheaza urmarirea penala, prin eliberarea unei ordonante care se trimte la Serviciul Rutier si acolo  dovada se prelungeste din 30 in 30 de zile (art. 111 alin. 6 din OUG 195/2002 rep.). Cand dosarul se afla in faza de judecata, adica pe rolul instantei de judecata, dreptul de circulatie se prelungeste tot din 30 in 30 de zile cu incheierea instantei de judecata! Din cate am citit in postul tau, ai spus ca prietenul tau a mutat masina, dupa producerea accidentului, nu cumva in cadrul dosarului penal pe langa infractiunea de "vatamare corproala din culpa" amicul tau este cercetat si pentru infractiunea prevazuta la art. 338 alin. 2 din Codul penal "modificarea starii locului sau stergerea urmelor accidentului din care  a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane, fara acordul echipei de cercetare la fata locului"?.

Edited by apocalipse
  • Upvote 2

• 0

Am vorbit astazi, dupa spusele lui...niciun politist care a sosit la fata locului nu i-ar fi zis nimic de mutarea masinii, nu stiu ce sa zic...deocamdata a zis  ca asteapta sa ii vina acasa nu stiu ce hartie...Oricare ar fi decizia oricum va ramane fara permis 60 de zile + amenda din cate am inteles. Corectati-ma daca gresesc.

• 0

Cand zici de decizie cred ca te referi la ordonanta procurorului de clasare/renuntare la urmarirea penala. Cum a zis si colegul meu Marius, mai sus, solutia depinde de numarul total de zile de ingrijiri medicale acordat de medicul legist. In ceea ce priveste suspendarea exercitarii dreptului de a conduce, DACA discutam de o solutie de clasare/renuntare la urmarirea penala, aceasta va fi de 90 zile conform art. 103 alin. 1 lit. c din OUG 195/2002 rep. (avand in vedere ca discutam de o neacordare de prioritate pietonului care are acest drept  - fapta care d.p.d.v. contraventional se sanctioneaza cu suspendarea permisului de conducere pe o perioada de 30 zile). Nu va primi amenda, eventual va fi obligat sa achite cheltuieli de judecata. O seara linistita!

Edited by apocalipse
  • Upvote 1

• 0

Victima are intre 60-65 de zile de ingrijiri medicale....il cam preseaza pe amicul meu sa ii dea 2000 de euro . Daca nu se incepe urmarirea penala ce se intampla ? Ramane fara permis in prima faza ...dar dupa ? Victima poate sa il dea in judecata am inteles in termen de 90 de zile sau cam asa ceva....

• 0

Pe scurt ca sa intelegi, potrivit prevederilor art. 196 din Codul penal, care incadreaza infractiunea de vatamare corporala din culpa, daca prietenul tau nu se afla sub influenta bauturilor alcoolice sau a unor substante psihoactive ori in desfasurarea unei infractiuni (de ex. conducere fara permis) si daca in afara de acel numar total de zile de ingrijiri medicale persoana vatamata nu a suferit o infirmitate, un prejudiciu estetic grav si permanent, avort, sau nu I s-a pus in primejdie viata, la fel aceste consecinte sunt concluzionate tot de catre medicul legist,  prevad o solutie de clasare.

Persoana vatamata poate sa formuleze plangere penala impotriva conducatorului auto in termen de trei luni din ziua de cand a aflat de savarsirea infractiunii, asta nu inseamna ca il da in judecata.

In caz de clasare a cauzei, latura penala se stinge insa persoana vatamata poate sa deschida actiune civila impotriva prietenului tau pentru anumite pretentii, daune morale, daune materiale.

In ceea ce priveste permisul de conducere, in circumstantele descrise de tine si mergand pe ideea ca solutia data de procuror va fi una de clasare permisul de conducere se va suspenda pe o perioada de 90 zile. 

• Upvote 1