Jump to content
POLITISTI.ro

Cumparare auto cu proprietar decedat

valentinB

Recommended Posts

Buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu informatii despre cum trebuie procedat ,care sunt pasii si care sunt actele care sunt necesare la achizitia unui autoturism al carui proprietar e decedat de 3 luni?

Azi am vazut o masina ,al carui prprietar de pe carte si talon a decedat acum 3 luni. Mostenitori sunt sotia si 2 fete. Eu cu cine semnez contractul de vanzare cumparare? Cine scoate adeverinta de la ANAF ca taxa nu a fost recuperata ? Cine scoate fisa fiscala avand in vedere ca proprietarul e decedat ?

Va rog sa-mi spuneti si mie cum trebuie sa am actele pentru a nu avea probleme la inmatriculare.

Multumesc,

Ei mi-au zis ca toate 3 sunt mostenitoare si ca pe contract trebuie sa semneze toate 3....

Din partea mea poate sa semneze oricine ....dar problema e cum se duc ele sa ceara adeverinta de la ANAF cu taxa, cum scot ele fiscalul ?

Se poate sa faca asta daca nici una nu e proprietara masinii in acte ?

Oare nu trebuie ca una din ele sa ia masina ,sa o bage pe numele ei si cu ea sa fac deal-ul?

Chiar nu-mi doresc sa alerg dupa ele ,avand probleme cu inmatricularea..

ms de ajutor

• Moderator

Mai întâi trebuie să fie dezbătută succesiunea de pe urma părintelui decedat şi apoi se poate face un contract de vânzare asupra masinii care era bun comun al ambilor soţi.

Fără dezbaterea succesiunii nu se poate înstrăina nimic.

adica...daca ele au succesiunea facuta ....pot vinde masina ? si pot sa-mi dea si fiscalulul si adeverinta de la ANAF cu taxa nerecuperata , doar pe baza succesiunii ?

In urma succesiunii se stabilește căruia dintre moștenitori ii revine autoturismul. Astfel vei putea intra in posesia autoturismului de la acesta. Dar la dosarul de înmatriculare va trebui sa atașezi documente din care sa rezulte ca a fost dezbătuta succesiunea.

va multumesc pentru informatii . Ca sa nu gresesc , va rog sa-mi confirmati daca am inteles corect : cele 3 doamne ,care sunt mostenitoare, in urma succesiunii ,incheie contractul de V C cu mine. cu acel contract si cu succesiunea merg la fisc si scot fiscalul. Tot cu succesiunea , mostenitorii pot solicita adeverinta de la ANAF. Pe langa aceste acte , fiscal si adeverinta ANAF ele trebuie sa-mi dea mie copii dupa actul de succesiune. Avand toate actele astea nu mai am nici o problema in a inmatricula auto.

Rog confirmare daca e corect ce am enuntat mai sus...

O zi buna si duminica placuta,

sau ......ele cu succesiunea , inmatriculeaza masina pe numele uneia din ele si eu o cumpar de la respectiva ?

scuze ca nu am priceput.....dar care din variante e corecta ? trebuie cumparata masina de la una din ele ? sau e valabila si ipoteza cu suucesiunea, mostenire si celelalte ?

stima,

.dar problema e cum se duc ele sa ceara adeverinta de la ANAF cu taxa, 

Adeverinta de la ANAF se elibereaza in baza unei cereri, o taxa si cartea de identitate a vehiculului in care sunt specificate noxele. Asta este cea mai mica problema pe care o ai de rezolvat! Discuta cu un notar public referitor la instrainarea unui bun in conditiile expuse mai sus! Bafta!

• 1 year later...

buna seara.va rog frumos sa ma ajuti cu o problema in legatura cu un autoturism.Sotul meu a cumparat o masina dar nu a mai finalizat actele pentru ca a decedat.Eu am doar actul de vanzare-cumparare.Cum pot sa finalizez actele si sa trec autoturismul pe numele meu? Pe certificatul de inmatriculare este trecut doar vanzatorul,fostul proprietar.

Edited by luciapintilieee
  • Moderator

Conform articolului 1103 din Noul Cod civil, dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an, în principiu, de la data decesului.

Adica ar trebui sa dezbat mostenire? Unde trebuie sa merg si ce ar trebui sa fac?.....

La notar am fost si mi-a spus ca nu pot sa dezbat mostenire pentru ca nu a finalizat actele si nu a fost trecut ca proprietar al masinii

• 1 year later...

Buna ziua !

Pe scurt am cumparat o masina cu cateva luni in urma  de la un domn urmand ca dupa ce iau permisul (l-am luat acum 2 saptamani) sa facem actele necesare. Dupa o saptamana de ciurculat cu ea am aflat ca domnul (proprietarul trecut in talon si asigurare) a decedat. Masina are toate actele in regula (ITP si Asigurare pana la finalul anului 2019) . Mai pot circula cu aceasta masina pana sa face succesiunea (care nu stiu cat dureaza ) ? Daca nu, care ar fi consecintele daca sunt oprit la un control de rutina ?

• 3 years later...

Buna ziua, care este procedura în cazul în care am achiziționat un autoturism iar vânzătorul a decedat înainte sa scoată de pe rolul fiscal auto în cauza, prin urmare nu am decât un contract ne-vizat.

Mulțumesc 

• Downvote 1
  • Moderator

Poliţia Română nu mai are competenţe privind înmatricularea ori radierea din circulaţie a autovehiculelor încă din anul 2002. Aceste activităţi sunt desfăşurate de serviciile publice comunitare, care au fost infiinţate şi funcţionează sub coordonarea Prefecturilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti de aprox. 20 ani.
Pentru informaţii detaliate cu privire la activităţile de înmatriculări ori radieri auto trebuie să vă adresaţi instituţiilor competente, nu poliţiştilor.