Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Plangerea penala pentru distrugere

stefanos

Question

Daca depun o plangere la postul de politie pt distrugerea unui bun ,.pt ca nu am martori si nu pot merge in istanta ce trebuie sa fac legal ca organele de politie sa nu trimeata plangerea in istanta dar in acelas timp sa fie loata in considerare ca la urmatoarea posibila distrugere politia sa stie ca sa mai intamplat si trebuie sa faca urmariri.

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Deci tu vrei o palarie verde, care sa nu fie verde, dar daca se poate sa aiba o dunga verde.

Dar sa revenim la pofta inimii tale : Infractiunea de distrugere este o infractiune la plangerea prealabila a partii vatamate ( deci formulezi plangere se demareaza cercetari in acest sens, nu depui plangere nu se fac cercetari). In al doilea rand daca chiar tu  spui ca nu ai probe in acest sens , in conformitate cu prevederile  din Noul Cod Penal , cauza se poate clasa din lipsa de probe.

Faptul ca tu vrei  ca Politia sa stie ca s-a comis o ipotetica distrugere, pentru a fi luata in considerare la o noua eventuala distrugere este... ca in povestea cu drobul de sare ! Pe intelesul tau infractiunea de distrugere nu devine agravanta (mai grava) daca a mai fost comisa o data in imprejurari similare.

Problema este alta : TU TREBUIE SA TE HOTARASTI daca depui sau nu plangerea prealabila pentru aceasta infractiune, POLITIA SI PARCHETUL VOR DA SOLUTIA PROCEDURALA in functie de probatoriul administrat .

Edited by LORD
  • Upvote 5

• 0

Buna ziua!

In urma unei altercatii in trafic, un individ mi-a lovit cu piciorul masina, mai exact mi-a indoit aripa dreapta. Am fost la o sectie de politie si am depus o plangere penala pentru distrugere in care am specificat ca doresc banii pentru reparatia aripii si de asemenea datele unui martor. Acum ce trebuie sa fac? Trebuie sa astept sa ma sune un agent de politie? Incidentul s-a petrecut acum o saptamana.
Multumesc.

• 0

Trebuie să aștepți, nu să te sune un polițist. Trebuie să aștepți să fie terminate cercetările.

• 0

Buna ziua,

Imi puteti spune va rog care este procedura legala in cazul reclamarii unei distrugeri catre o sectie de politie nationala?
Este obligatorie deplasarea unui echipaj de politie pentru a constata dauna sau e de ajuns ca sa faca niste poze reclamantul si sa inregistreze o plangere la politie?

Va intreb deoarece am intampinat doua moduri diferite de lucru in functie de judet si tare cred ca in cel de-al doilea caz am apelat degeaba la autoritati.

1. In Bucuresti, am reclamat la 112 un cauciuc taiat. Au trimis un echipaj de politie nationala care a chemat un alt echipaj de tehnicieni iar acestia au luat amprentele de pe anvelopa si m-au luat cu ei la sectie ca sa fac plangere.

2. In Sibiu, am reclamat la 112 faptul ca mi-a fost rupta oglinda in parcare. De tot, atarna de fir. Au trimis niste jandarmi care mi-au spus ca au notat ei dauna iar eu trebuie sa fac plangere la politie.
Le-am explicat ca n-am deloc incredere in notitele lor si mi-au dat un numar de telefon de la politia municipala. Cei de acolo mi-au zis sa fac eu poze cu telefonul si sa le atasez la plangere.

Stiind ca telefonul meu nu este un dispozitiv omologat, credeti ca imi vor fi considerate pozele ca dovada pentru a inainta o plangere penala sau voi fi trimis la plimbare?

• Downvote 1

• 0
  • Moderator
15 minute în urmă, benkb a scris:

o sectie de politie nationala?

Ce poliție mai este și asta? De unde tot scoateți denumirile ăstea aberante? 

• 0
  • Moderator

În România nu există nicio poliție “națională”, denumirea oficială, legală este Poliția Română, sau poate faci referire la alte instituții de aplicare a legii din străinatate (ex. poliția franceză etc.).

• 0

Va salut!

O vecina arunca oala cu ciorba pe geam si murdareste fatada blocului + geamurile/balcoanele vecinilor de sub ea.

Politistul spune ca nu ii poate aplica nici macar o amenda si ca o eventuala plangere penala pentru distrugere nu ar avea sanse reale.

Chiar asa? 

Edited by adyyy7

• 0
  • Membru

Art. 253 (1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Peretele si geamurile nu au fost distruse si nici degradate prin actiunea vecinei de a arunca cu ciorba pe geam.

Vorbiti cu politistul de proximitate pentru a rezolva problema.

• 0

Un copil a aruncat cu pietre in masina mea. Parintii nu platesc. Ce pot sa fac? Au trecut mai multe zile deja.

Mai pot face plangere la politie? Cat de complicata este procedura? Trebuie sa ma prezint de mai multe ori la politie?

Dauna nu este atat de mare si nu stiu daca merita sa fac o sesizare. Ce ziceti?

• 0
  • Moderator

@pitesti,

Art 296 Termenul de introducere a plângerii prealabile | Codul de Procedură Penală.

(1) Plângerea prealabilă trebuie să fie introdusă în termen de 3 luni din ziua în care persoana vătămată a aflat despre săvârșirea faptei.

(2) Când persoana vătămată este un minor sau un incapabil, termenul de 3 luni curge de la data când persoana îndreptățită a reclama a aflat despre săvârșirea faptei.

• 0

@Marius. Multumesc. Nu stiti cat de complicata este procedura? Nu prea am timp sa ma prezint de mai multe ori la politie sau instanta daca este cazul. Sau doar fac o sesizare si gata?

Ce se intampla in cazul in care se constata ca nu am suficiente dovezi? Va trebuie sa platesc eu ceva in acest caz?