Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Rechemarea în activitate a cadrelor militare în rezervă - o mică problemă!


MihaiEne

Question

Salutare tuturor,

 

Am absolvit Şcoala de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr" Câmpina în anul 2004 şi am profesat în cadrul Poliţiei Române o perioadă de 6 ani. Din motive personale, în anul 2010 am încetat raporturile de serviciu cu MAI la cerereconform art. 69 din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului. 

 

Din câte se pare, există posibilitatea ca în anul 2015 ocuparea anumitor posturi vacante de execuţie din cadrul MAI să se realizeze cu prioritate prin rechemarea în activitate a cadrelor militare în rezervă. Cu speranţa că acest lucru se va concretiza, aş vrea să vă solicit ajutorul pentru clarificarea unei probleme.

 

Conform prevederilor art. 74 alin. 2 din Legea 360/2002, în termen de 15 zile de la încetarea raporturilor de serviciu cu MAI aveam obligaţia să mă prezint la centrul militar judeţean pentru a fi luat în evidenţă ca rezervist. Nu am făcut acest lucru, iar acum aş vrea să vă întreb care este procedura de urmat pentru reglementarea acestei situaţii. Dacă există cineva pe forum care a trecut printr-o situaţie similară, i-aş rămâne recunoscător dacă mi-ar face cunoscute eventualele consecinţe nedorite pe care le voi suporta ca urmare a nerespectării obligaţiei amintite mai sus. Menţionez de asemenea că nu mă aflu în posesia livretului militar.

 

Vă mulţumesc,

Mihai

Link to comment
Share on other sites

6 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Unde ai găsit/văzut această informaţie?

În plan secund, MAI nu înseamnă neapărat Poliţia Română. Poate fi vorba de Poliţia de Frontieră, Pompieri, Jandari şi aşa mai departe. Parcă au existat nişte discuţii de acest gen, care făceau referire la cei ce au fost disponibilizaţi în urmă cu câţiva ani, dar repet, era vorba de cei disponibilizaţi.

Dacă informaţiile tale fac referire la "rechemarea în activitate a cadrelor militare în rezervă" cel mai probabil nu este vorba de încadrări în Poliţia Română, pentru că această instituţie nu mai are regim militar. Posibil să fie vorba de pompieri, pentru că din ce îmi amintesc a apărut la TV Raed Arafat cu declaraţii referitoare la posturile vacante din cadrul ISU.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

@Marius

 

Este vorba despre OMAI nr. 170 din 25.11.2014, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 859 din 25.11.2014, prin care a fost modificat Ordinul ministrului nr. 665/2008 privind unele activităţi de management resurse umane în unităţile M.A.I.

 

Referitor la statutul de cadre militare în rezervă, este posibil să mă aflu în eroare, dar eu înţeleg că poliţiştii care au trecut în rezervă se numesc cadre militare în rezervă, iar asta probabil pentru că - la trecerea în rezervă - primesc gradul militar echivalent gradului profesional avut la data încetării raporturilor de serviciu cu MAI. Art. 74 alin (2) spune destul de clar: "La incetarea raporturilor de serviciu politistul este obligat ca in termen de 15 zile sa se prezinte la centrul militar pe raza caruia domiciliaza, pentru a fi luat in evidenta ca rezervist cu specialitatea "politie" si gradul militar echivalent gradului profesional avut la data respectiva in grupa de evidenta a Ministerului de Interne." Repet, este posibil să mă aflu în eroare, dar părerea mea este că toţi poliţiştii în rezervă fac parte din categoria cadrelor militare în rezervă. Dacă nu am dreptate, aştept nişte argumente contra. 

 

Spui că MAI nu înseamnă neapărat Poliţia Română. Perfect de acord, cred că înţelegem cu toţii că astfel stau lucrurile. Dar dacă este să dăm crezare afirmaţiilor dlui Gabriel Oprea, în mod specific celei de la punctul 6) de aici, este cert că despre Poliţia Română vorbim.

 

Pe de altă parte, chiar şi în ipoteza în care nimic din ceea ce se vehiculează nu este adevărat, sunt totuşi interesat să cunosc părerea cuiva în legătura cu luarea în evidenţă ca rezervist, respectiv eliberarea livretului militar la 5 ani după încetarea raporturilor de serviciu cu MAI.

 

Mulţumesc.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

Politistii care se pensioneaza, intr-adevar, sunt trecuti in rezerva si automat li se acorda grad militar echivalent celui profesional cu care s-au pensionat.

Probabil ca la fel e si in cazul celor care isi dau demisia.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

În anul 2010 după câte îmi amintesc au fost tăiate salariile și probabil atunci „ ai dat cu sportul”, (adică ai fugit) și ai căutat venituri mai mari în altă parte, iar acum consideri că au venit vremuri mai bune și vrei să  te reâncadrezi.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

@Marius

 

Spui că MAI nu înseamnă neapărat Poliţia Română. Perfect de acord, cred că înţelegem cu toţii că astfel stau lucrurile. Dar dacă este să dăm crezare afirmaţiilor dlui Gabriel Oprea, în mod specific celei de la punctul 6) de aici, este cert că despre Poliţia Română vorbim.

 

Exact cum am anticipat. Dacă ai fi citit cu atenţie ai fi remarcat că e vorba de "180 de locuri, deja bugetate, la I.G.S.U. - cu prioritate personal disponibilizat".

Mai departe scrie doar că "se vor face demersuri pentru bugetarea a circa 3.000 de posturi – prioritate Poliţia Română" şi nu specifică nimic din ce ai afirmat tu aici. La fel de bine poate fi vorba de suplimentarea locurilor din instituţiile de învăţământ pentru formarea poliţiştilor.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.