Jump to content
POLITISTI.ro

De cand se aplica suspendarea daca nu returnez permisul


mircea1986

Recommended Posts

Salut

Am o siutatie, ma gandeam ca ma poate ajuta cineva de aici cu o parare. Povestea suna cam asa: in 2012 mi-a fost retinut permisul de conducere. Deoarece simteam ca mi-a fost facuta o nedreptate (stiu ca multi zic asta, nu vreau sa intru in detalii dar chiar asa a cam fost), am facut contestatie. Din pacate, pentru ca singurii mei martori din masina imi erau rude iar Politia nu si-a dat acordul ca ei sa intre in proces, in septembrie 2013 am pierdut definitiv si irevocabil. Deoarece recuperasem permisul de conducere de la Udristei, am avut un termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti in care sa il returnez, in caz contrar urmand a-mi fi majorata suspendarea cu inca 30 zile. Efectiv nu am avut cum sa il returnez in cele 15 zile apoi am renuntat definitiv sa il mai returnez, recunosc ca in spirit de fronda fata de sistem. Mentionez aici (nu stiu daca ma crede cineva) ca nu am condus timp de doua luni din momentul in care instanta mi-a respins plangerea, cunoscand faptul ca imi poate fi intocmit dosar penal daca sunt prins. Avand metroul la 100 metri de iesirea din bloc, am preferat sa fiu pieton doar ca sa nu mai returnez politiei permisul.

 

Recent am avut din nou permisul suspendat, pe bune de data asta. Nu am mai contestat nimic si m-am dus sa il ridic dupa expirarea termenului de suspendare de 30 zile. La ghiseu... surpriza! Desi a trecut mai bine de un an si jumatate de la sentinta prin care imi fusese respinsa contestatia pentru procesul verbal din 2012, persoana de la ghiseu imi spune ca Politia nu a aplicat suspendarea aceea pana acum si ca trebuie sa ma adresez comandantului, care urmeaza sa decida daca imi da permisul inapoi sau daca aplica de acum suspendarea aceea + majorarea. Asadar trebuie sa astept, fara permis, inca aprox 30 zile pana raspunde comandantul + apoi sa ma bucur, probabil, de o noua perioada de suspendare :)

 

Intrebarea mea este urmatoarea - daca nu returnez permisul in cele 15 zile, de cand se aplica acea suspendarea si bonusul de 30 zile? Nu pare deloc omenesc ca Politia sa decida ca poate aplica acea suspendare si la 2,3,4, 10 ani distanta din momentul ramanerii definitive si irevocabile a unei hotarari judecatoresti, din simplul motiv ca  plasticul nu a fost returnat unitatii de politie.

 

Multumesc

Link to comment

Atata timp cat ai depus o contestatie, e obligatia ta sa urmaresti finalitatea ei. In momentul cand hotararea judecatoreasca a ramas definitiva, trebuia sa te duci la ghiseul politiei cu o copie a hotararii si permisul de conducere, deoarece era intr-un fel obligatia ta sa o faci.

Link to comment

Da, dar nu am facut acest lucru. Nu am putut si apoi nu am vrut. Conform textului legii, ptr ca nu l-am returnat in 15 zile de la ramanerea definitiva a hotararii, se aplica suspendarea de 30 zile + inca 30 zile. Nicaieri nu exista prevederea ca Politia poate aplica aceasta suspendare cand doreste, daca nu este returnat plasticul.

 

Logica imi spune ca termenul standard de suspendare + majorarea de 30 zile ar trebui sa curga de la expirarea celor 15 zile in care eu trebuia sa aduc permisul. In acea perioada de 60 zile, permsiul meu ar fi trebuit sa figureze suspendat in sistemul Politiei iar daca as fi fost depistat conducand, mi s-ar fi intocmit dosar penal. Dar logica uneori ma pacaleste, asadar m-ar ajuta niste pareri avizate :)

Link to comment
 • Moderator

Ai primit acasă înştiinţarea oficială de la Poliţia Rutieră care îţi comunică faptul că dreptul de a conduce autovehicule ţi se suspendă şi perioada în care se aplică această măsură?

Link to comment
 • Moderator

Termenul de 15 zile începe să se scurgă de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti.

Pentru ca o hotărâre să devină irevocabilă este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă şi orice parte în proces poate solicita legalizarea hotărârii judecătoreşti.

Acest lucru se poate face de una dintre cele două "părţi" (contravenient sau poliţie).

Când acest lucru se face de către poliţie, contravenientul primeşte la domiciliu o înştiinţare oficială care îi aduce la cunoştinţă că este obligat să predea permisul şi data de la care are dreptul de a conduce suspendat.

Dacă nu ai primit o înştiinţare la domiciliu, înseamnă că poliţia nu legalizat hotărârea judecătorească, deci nu a ştiut care a fost finalitatea contestaţiei în cazul tău şi nici nu a operat în baza de date suspendarea. 

 • Upvote 1
Link to comment

In portalul instantelor, pe site-ul Tribunalului Bucuresti, apar datele recursului meu publicate din 16.12.2013. Acolo este mentionata ziua exacta in care recursul a fost respins, ca incheierea este irevocabila si ca a fost pronuntata in sedinta publica.

 

In acest caz, Politia ar mai avea dreptul, la mai bine de un an distanta, sa puna in aplicare acea suspendare? Dupa cum vad eu probelma, mijloacele de informare ca hotararea a fost data, ca este irevocabila si ca este in favoarea politiei au existat indubitabil iar termenul ar fi trebuit sa inceapa sa curga din momentul instiintarii partilor, prin publicarea in portalul oficial al instantelor de judecata.

 

De la publicarea oficiala a respingerii definitive a recursului (16.12.2013), in termen de 15 zile daca as fi returnat permisul, suspendarea ar fi trebuit facuta pentru perioada standard (30 zile). Daca treceau cele 15 zile si permisul nu era returnat, atunci trebuia sa-mi fie aplicata din acel moment suspendarea de 30 zile + suplimentul de inca 30. Nu cred ca am obligatia sa anunt eu Politia ca a castigat un proces, din moment ce instanta de judecata a facut-o deja, in mod public  :)

 

Faptul ca nu a fost pusa in aplicare nici o suspendare pana acum ma face sa cred ca Politia a gresit si ca nu au dreptul sa imi retina in continuare permisul acum. Ma insel?

Edited by mircea1986
Link to comment
 • Moderator

Dacă te-ai fi dus să obţii hotărârea definitivă şi irevocabilă, acum înţelegeai mai uşor. Ca să devină irevocabilă, când te duci la tribunal, trebuie să faci o cerere scrisă şi să plăteşti (de fapt cumperi nişte timbre fiscale), iar cei de la tribunal pun o ştampilă pe exemplarul hotărârii judecătoreşti prin care devine definitivă şi irevocabilă. Faptul că a fost publicată pe portalul instanţelor nu o face definitivă şi irevocabilă.

Chiar dacă poliţia avea dreptul să obţină hotărârea judecătorească, nu a uzat de acest drept, la fel cum ai făcut şi tu. În schimb, doar pe tine te obligă legea să mergi şi să obţii hotărârea după care să o duci la poliţie împreună cu permisul (plasticul).

Link to comment

Nu stiu daca este chiar asa. Recursul impotriva unui proces verbal de contraventie nu poate fi atacat, legea spune asta. Decizia instantei in recurs este definitiva si irevocabila "by nature", acest lucru nu se intampla prin obtinerea unei stampile. Nu avem aici cazul in care  obtii acea stampila care iti confirma ca nu s-a introdus o alta cale de atac in termenul legal impotriva hotararii respective. Aici nu mai exista un alt termen legal, este ultima cale legala de atac.

 

Cred ca Politia nu a aplicat hotararea instantei, din lipsa de timp probabil (sau de interes), desi cunosteau decizia instantei din moment ce au vazut-o acum. Asta e...  :)

Edited by mircea1986
Link to comment

Mai pe intelesul tau, era obligatia ta sa obtii acea hotarare de la instanta, deoarece tu ai depus acea contestatie, nu politia. Lipsa ta de implicare si dezinteresul tau te-au adus in aceasta situatie. Ce ai vrea, sa umble politia la instanta si sa obtina hotararea?

Ai avut dreptul de a depune contestatie, ai si obligativitatea sa vezi finalitatea si sa te conformezi intocmai. Nu te-ai conformat, suporti consecintele, nu mai da vina pe altii.

Link to comment
 • Moderator

Aceea ştampilă legalizează hotărârea definitivă şi irevocabilă "by nature". De asta spuneam că ai fi înţeles imediat, dacă te duceai să obţii un exemplar al hotărârii judecătoreşti.

E logic şi normal ca poliţia să facă menţiuni în baza de date şi să să pună în aplicare suspendarea dreptului de a conduce în baza unui document autentic, nu e suficientă vizualizarea unui portal.

Link to comment

Nu dau vina pe nimeni, accept situatia, asta este. Adevarul este ca nu-i ok pentru nici una dintre parti ca Politia sa nu aplice suspendarea in lipsa aducerii "la botul calului" a hotararii Instantei.

 

De ce? Pentru ca astfel, pot linistit sa nu duc permisul in termen, sa nu duc apoi hotararea si sa astept ani de zile pana cand cineva de la Politie ar decide ca este momentul sa obtina hotararea (adica... niciodata). Practic, scap de perioada de suspendare. De asemenea, in acest moment permisul imi este retinut in baza a... nimic :) Politia inca nu are acea hotarare de care spuneti voi iar eu nu am nici o intentie sa ma duc sa o obtin si sa o duc politiei.

 

Portalul instantelor de judecata este un mijloc public de informare asupra deciziilor instantelor. Este o cale valabila si legala de comunicare, insa nu vreau sa intru in detalii.Asta este situatia, imi convine nu imi convine, traiesc cu ea.

 

Eu va multumesc ptr raspunsuri

Edited by mircea1986
Link to comment
 • Moderator

Ba este foarte ok. În primul rând pentru că aşa spune legea, ne place sau nu trebuie să o respectăm.

Legea spune că cel ce contestă e obligat să ducă hotărârea pentru a se opera suspendarea. La fel cum contestatarul se duce repejor cu certificatul de grefă şi îşi ia permisul înapoi.

Ştiu, ar fi mişto şi cool, ca cetăţeanul european să procedeze la fel cum ai făcut-o şi tu, cu această prosteală pe faţă. El depune contestaţie, îşi recuperează permisul, dar nu-l mai predă când pierde contestaţia, dorind să se prezume că din proprie iniţiativă va respecta legea şi nu mai conduce, deşi s-a dovedit printr-o hotărâre judecătorească că a încălcat legea, iar măsura luată împotriva sa a fost corectă. 

Cu alte cuvinte, poliţia trebuie să-l considere cel mai corect şi cinstit, deşi el a fost sancţionat, a contestat şi s-a dovedit că a încălcat legea.

Link to comment

Nu, nu ar fi ok sa faca cineva asa ceva. Nu stiu daca ma crezi cand zic asta, dar  vorbesc serios. Faptul ca Politia nu isi verifica activ situatia proceselor deschide insa poarta catre asa ceva, celor care doresc sa o faca.

 

Cred ca Politia se bazeaza pe faptul ca termenul de prescriptie ar fi de 5 ani (daca nu ma insel), termen in care intr-adevar Politia poate sa ceara oricand hotararea instantei si sa trimita apoi acasa contravenientului acea instiintare ca nu poate conduce pe un termen de X zile. M-am lamurit acum.

 

Am inteles cum functioneaza mecanismul si mersi inca o data pentru raspunsuri.

 

 

 

Link to comment

Nu dau vina pe nimeni, accept situatia, asta este. Adevarul este ca nu-i ok pentru nici una dintre parti ca Politia sa nu aplice suspendarea in lipsa aducerii "la botul calului" a hotararii Instantei.

 

Si ce ai dori, sa umble politia dupa fundul tau si sa te roage frumos?

Daca erai intr-o alta tara europeana, pentru asa ceva faceai si un pic de detentie. Asa ca bucura-te ca inca legile din Romania sunt permisive si cate unul ca tine va puteti face de cap.

Referitor la ceea ce se vorbeste in topic, se pare ca nu ai inteles ceea ce am vrut noi sa iti spunem si se pare ca nici nu vei intelege.

Asa ca daca nu am reusit sa te lamurim, te sfatuim sa consulti un avocat. Macar pe ala trebuie sa il platesti ca sa intelegi ce iti explica

Link to comment

Am inteles omule. Da, imi doream ca Politia sa aplice singurica hotararea instantei, nu sa umblu eu sa ii anunt ca au castigat. M-ati lamurit ca nu se poate, am mai verificat si alte surse si intr-adevar, daca nu duc eu hotararea, politia poate sa incerce sa obtina hotararea intr-un termen destul de mare (pana sa intervina prescriptia). Asta era nelamurirea, si... s-a lamurit. Ce sari asa? :) O zi frumoasa

Link to comment

Nu sar asa "omule". Ma gandeam ca poate ai inteles ca noi nu elaboram legi, noi doar le punem in aplicare. Asa ca, daca asta spune legea, asta facem. Nu facem nimic de capul nostru. Sa ai si tu o zi frumoasa.

Link to comment
 • Moderator

Dacă ai hotărât să conteşti, atunci trebuie să faci toată treaba până la capăt, indiferent că pierzi sau câştigi. Pentru că dacă ai fi câştigat te duceai să obţii hotărârea şi te prezentai şi la ghişeu.

Link to comment

Am inteles omule. Da, imi doream ca Politia sa aplice singurica hotararea instantei, nu sa umblu eu sa ii anunt ca au castigat. M-ati lamurit ca nu se poate, am mai verificat si alte surse si intr-adevar, daca nu duc eu hotararea, politia poate sa incerce sa obtina hotararea intr-un termen destul de mare (pana sa intervina prescriptia). Asta era nelamurirea, si... s-a lamurit. Ce sari asa? :) O zi frumoasa

 

Ce treaba mai are politia?

Tu ai calcat pe bec, politia te-a prins si te-a amendat.

 

Problema:

Mircea - Politie

 

Tie nu ti-a convenit decizia, asa ca ai mers mai departe cu contestatia

 

Problema

Mircea - Judecatorie

In momentul asta Politia a iesit din joc. Ce se intampla cu tine hotaraste judecatorul

 

Judecatoria a hotarat ca tu sa predai (nu se returnezi) permisul la politie

Aceeasi problema

Mircea - Judecatorie

Tu insa nu ai tinut seama de hotararea judecatoreasca in care ti se cere sa predai permisul.

 

Asta a fost un caz fericit pentru tine

In alte tari de soare pline, daca nu tii cont de hotararea judecatoreasca se lasa cu inchisoare

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.