Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Are dreptul legal Politia Locala sa ma opreasca in trafic?


madaa

Question

Buna ziua! Sunt din Constanta si am si eu o intrebare legata de Politia Locala Conatanta care desfasoara "atributii in circulatia rutiera", asa cum chiar ei au declarat.

Acestea sunt rapoartele pe care le publica saptamanal pe pagina lor de Facebook:

"Principalele activităţi desfăşurate de către poliţiştii locali cu atribuţii în circulaţia rutieră şi menţinerea ordinii şi liniştii publice, din cadrul Poliţiei Locale, în perioada 19.01– 25.01.2015.

Total contravenţii sancţionate - 245

- O.U.G. 195 / 2002 (rep.) - 150, din care:

- opriri/staţionări neregulamentare - 145 - accesul interzis - 4

- pietoni - 1

- puncte penalizare aplicate - 350

- HCLM 184 / 2013 - 65

- LEGEA 448 / 2006 ® - 26

- LEGEA 38 / 2003 ® - 2

- LEGEA 61 / 1991 ® - 2

Valoarea totală a amenzilor aplicate - 21 567 lei

Sancţiuni aplicate conducătorilor de autovehicule în regim TAXI - 11

Număr total de autovehicule pentru care a fost dispusă măsura blocării - 125

Număr total de autovehicule pentru care a fost dispusă măsura ridicării - 67

Sesizări soluţionate cu privire la ocuparea locurilor de parcare rezervate

sau punerea in imposibilitate a utilizarii autovehiculelor (curti/garaje) - 14"

Intrebarile mele ar fi:

1. Exista politie locala cu "atributii in circulatia rutiera"?

2. Are dreptul legal Politia Locala sa ma opreasca in trafic, sa imi ceara actele (buletin, permis, talonul masinii, rca si rovigneta)?

3. Este permis sa dea amenzi si puncte de penalizare?

Mentionez ca aici Politia Locala da amenzi la regimul circulatiei(pentru nepurtarea centurii de siguranta, incalcarea linie continua)!

Va multumesc! O zi buna!

Link to comment
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Conform legislaţiei în vigoare gardienii locali nu au dreptul să aplice sancţiuni decât pentru opriri / staţionări neregulamentare, pietoni, biciclişti, căruţaşi şi pentru accesul interzis.

 

Gardienii locali NU au dreptul legal să execute semnale de oprire conducătorilor auto şi să aplice alte sancţiuni contravenţionale la regimul rutier, altele decât cele amintite mai sus.

 

Mentionez ca aici Politia Locala da amenzi la regimul circulatiei(pentru nepurtarea centurii de siguranta, incalcarea linie continua)!

 

În situaţia în care gardienii locali îşi depăşesc atribuţiile prevăzute în lege, cetăţeanul ale cărui drepturi sau interese legitime au fost vătămate trebuie să depună plângere penală la Parchet pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

 

Discuţii similare:

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

Codul rutier (OUG 195/2002)

Art.2 – Îndrumarea, supravegherea şi controlul respectării normelor de circulaţie pe drumurile publice se fac de către poliţia rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, care are obligaţia să ia măsurile legale în cazul în care constată încălcări ale acestora.

 

Nu o sa vezi nicaieri termenul de "politie locala". Actul care sanctioneaza contraventiile la regimul circulatiei prevede doar politie rutiera (sau politisti rutieri cum sunt cei de la posturile comunale sau ordine publica) sa sanctioneze. Nu angajati ai primariei.

Daca sanctiunea in baza OUG 195/2002 este data de catre orice alta categorie (jandarmi, comunitari) face ca acel proces - verbal de constatare a contraventiei sa fie nul. Nu stiu cati dintre cei sanctionati de comunitari pe Codul rutier isi bazeaza contestatia pe argumentul de mai sus, desi este un argument solid.

Comunitarii au voie sa dea amenzi doar pe hotarari de consiliu local in principiu (nu stiu daca or fi si legi sau OUG, dar Codul rutier cu siguranta nu e). Ca doar de-asta au fost infiintati - sa impuna hotararile consiliului local si ale primarului, acolo unde este cazul, NU CODUL RUTIER. Pt asta exista Politia Romana, dar saracii si-au uitat scopul existentei lor si isi depasesc in mod abuziv atributiile.

Ideea e simpla - Nu poti tu sa dai o amenda in baza unei legi, cand insasi legea respectiva nu iti da tie puterea sa o faci. E ca si cum Politia ar da amenzi acolo unde numai Oficiul pt Protectia Consumatorului are voie sa dea, spre exemplu.

Edited by Ben
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Va multumesc pentru raspuns! Am citit si eu si pe nicaieri nu se specifica faptul ca politia locala are dreptul sa dea amenzi si sa ia atributiile Politiei Rutiere si tocmai din acest motiv am decis sa va intreb.Ca nu cumva sa ma trezesc cu cine stie ce amenda sau procese ca ma opreste politia locala ca nu port centura sau ce idee le vine lor. Eventual o sa ajung sa ii fotografiez/filmez in timp ce pretind ca sunt politisti la rutiera.

Va multumesc din nou!

O seara buna!

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Din ce am citit aici am inteles ca politistii locali nu au dreptul sa dea amenzi pentru incalcarea regulamentului de circulatie

In acelasi timp TU ai obligatia sa il respecti, adica sa porti centura si sa nu treci peste linia continua. Nu inseamna ca trebuie s-o faci numai daca observi un agent de circulatie

 

Mentionez ca aici Politia Locala da amenzi la regimul circulatiei(pentru nepurtarea centurii de siguranta, incalcarea linie continua)!
Va multumesc! O zi buna!

 

Sa fiu sincer nici n-am stiut si nici nu m-a interesat daca au acest drept, pentru ca incerc sa fiu cat mai corect.

 

Suntem prea atenti la ce trebuie sa faca organele de ordine si prea putin luam in seama obligatiile noastre

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Mai ramane ca Politia Locala sa ridice permise de conducere si certificate de inmatriculare si totul va fi bine ! :emo-box:

Edited by Taio
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Nu cred c-o fac de capul lor, banuiesc ca este o echipa cumuna, dar da bine la public sa se duca vestea.

Ar fi destul de idiot ca primarul sa trimita in trafic ilegal gardienii. Cere ajutorul de la politie si "lucreaza" impreuna, ca doar amenzile la primarie se duc.

Pentru mine, cu cat mai putini contravenienti pe sosea, cu atat mai multumit sunt.

Vreau sa indrept situatia, ma apuc si fac sesizari nu incal legea de circulatie pentru ca "ala n-are dreptul" sa ma opreasca

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Imi cer scuze de neintelegere. Nu am spus ca nu pot centura sau fac vreo neregula si cu atat mai mult ca nu ii respect. Exista cazuri in Constanta in care Politia Locala a oprit pentru nepurtarea centurii. Am obligatia/datoria sa stiu daca au dreptul legal sa faca acest lucru si tocmai de aceea intreb.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

L-au urmarit pe un prieten de-al meu niste locali ai sectorului 4, dupa ce acesta a trecut cu masina peste niste separatoare de sens de trafic puse degeaba si i-au facut semn sa opreasca. Acesta a oprit si l-au luat localii la intrebari ca de ce a trecut peste separatoare, ca daca trece peste ele le rupe, ca ei primesc sesizari la primarie ca sunt separatoarele rupte si costa bani sa le inlocuiasca si ca o sa-i dea amenda. La final ii zice localul, dupa ce ii cere actele si nenumarate scuze de la prietenul meu, sa bage si el 25 de lei in agenda si sa-si vada de treaba lui, ca-l iarta.

 

Deasmenea, eram cu masina si la vreo 25 de m dupa trecerea de pietoni, in spatele unui sir de pietoni care traversau neregulamentar se afla un local tot de la sectorul 4 care isi facuse probabil rondul de politist al primarului prin piata sudului si amendase cateva babe care vindeau leustean pe trotuar si cand ma vede ca veneam cu masina spre el, se uita fix la mine si nu grabea pasul deloc. Il claxonez si opresc in dreptul lui. Ii spun ca ce faci ma nene, nu ma vezi ca vin, nu grabesti pasul deloc ? Acesta imi raspunde sec, ca ce vroiam sa fac, sa dau cu masina peste el ? Dupa ce ii raspund, ca poate il luam la plimbare pe capota, are si el rugamintea sa opresc pe partea dreapta. I-am spus sa stea linistit si am plecat.

 

 

Am si eu o intrebare. Tot un local de la sectorul 4, in timp ce facea poze la o masina sa o ridice, venise proprietarul masinii. Acesta a fost invitat la masina sa-i scrie amenda. Eu l-am intrebat pe local, daca eram locul acelui domn si nu-ti prezentam nici-un act si plecam, ce se intampla ? El mi-a raspuns, ca pe baza pozei facute, imi trimite scrisoare acasa si ma cheama la sediul lor sa-mi dea amenda.

Cum vine asta ? Daca ma cheama si nu ma duc ce se intampla ? Imi da amenda si o baga la impozit, ca o amenda data de politie ?

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Cred ca a luat-o putin pe aratura discutia! Nu cred ca e nimeni atat de redus incat sa incalce legea doar pentru ca cei de la Locala nu au dreptul sa opreasca. Eu am vrut doar sa stiu daca au voie sa o faca si am aflat din primele doua raspunsuri, fara alte comentarii de genul "Vreau sa indrept situatia, ma apuc si fac sesizari nu incal legea de circulatie pentru ca "ala n-are dreptul" sa ma opreasca"!

Va multumesc pentru raspuns!

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Există deja un topic ce are ca subiect

Vă reamintesc că în situaţia în care gardienii locali îşi depăşesc atribuţiile prevăzute în lege, cetăţeanul ale cărui drepturi sau interese legitime au fost vătămate trebuie să depună plângere penală la Parchet pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

 

Acest topic se închide.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.