Jump to content
POLITISTI.ro

Controlul rovinietei si aplicarea sanctiunilor pentru lipsa acesteia


Recommended Posts

  • Moderator

După cum toţi ştim, controlul rovinietei se face automat, prin intermediul punctelor fixe unde sunt instalate sisteme cu camere video ce înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor.

 

Ulterior, acestea sunt verificate în baza centrală de date, iar în cazul în care numărul nu este găsit, se interoghează baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului. Odata identificat, proprietarului autoturismului filmat circulând fără rovinieta i se întocmeşte proces-verbal şi i se trimite amenda la domiciliu, prin poştă de către CNADNR.

 

Această procedură este valabilă pentru cetăţenii români, posesorii unui vehicul înmatriculat în România. În schimb, cei care au maşina înmatriculată în străinătate, se pot plimba nestingheriţi pe drumurile patriei, întrucât sistemul de verificare a rovinietei nu are capacitatea de a identifica şi posesori acestor autovehicule.

În concluzie, doar "prostimea" plăteşte.

Link to comment

sunt cel puțin tâmpiți ! dacă nu a fost titularul din evidențe la volan ... să nu fie un mic abuz în serviciu !!! :hmmmt:

corect ar fi să trimită titularurlui din evidențe o solicitare prin care acesta trebuie să comunice cine a fost la volan în momentul în care s-a realizat înregistrarea...

alte păreri...

Link to comment
  • Moderator

confirm, un coleg a primit acasa amenda zilele trecut, la o zi dupa ce vanduse masina si cu 3 inainte sa o radieze.

Link to comment

@ghici: nu este adevarat, amenda este in sarcina PROPRIETARULUI si nu al utilizatorului deci nu are importanta cine este la volan. nu este amenda de circulatie :)

Link to comment

Pai in lege scrie:

Art. 7. - Responsabilitatea achitarii tarifului de utilizare si detinerea rovinietei valabile revin in exclusivitate, in cazul utilizatorilor romani, detinatorilor mentionati in certificatul de inmatriculare, in cartea de identitate, in documentele vamale sau in alte documente oficiale, iar in cazul utilizatorilor straini, acestea revin in exclusivitate conducatorului auto al vehiculului.

Link to comment

ba da, dar legea considera ca cel vinovat este proprietarul masinii si nu conducatorul auto deoarece exista nspe' mii de cazuri in care conducatorul auto nu are nici o obligatie financiara - de exemplu masinile firmelor de transport. ti se pare normal sa fie sanctionat soferul? nu este mai normal sa fie sanctionata firma ce detine masina?

Link to comment

Stimaţi colegi mai nou funcţionează prin sistemul SIRENE şi sistemul de interogare auto Schenghen, nu mai ţine că ai să conduci o maşină înmatriculată în altă ţară şi o să scapi de sancţiune că nu o să te găsească dacă nu ai vinieta plătită. Mai multe detalii puteţi găsi pe siteul M.A.E., La Constanţa deja cei cu maşini înmatriculate în Bulgaria au simţit-o pe pielea lor. În Ungaria nu treci frontiera fără să fi sancţionat, sistemul este ca la noi citeşte nr. de înmatriculare şi interoghează baza de date pentru auto străine ce au trecut frontiera, nu dai 11 euro pe vinietă, o să dai de la 50 în sus pe amendă, în Austria, nr de înmatriculare îţi este citit din 500 în 500 de metri pe autopiste, amenda destul de mare poate ajunge şi la 1500 de euro. De ce nu ar proceda şi ai noştrii la fel nu suntem cumva membri comunitari UE?. Problema se pune în cazul în care nu ai personal si sistem de supraveghere care să-ţi permită localizarea şi imobilizarea maşinii în trafic, dar asta este altă poveste. Să auzim de bine!.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.