Jump to content
POLITISTI.ro

Martor ocular sau asistent


Postare recomandată

Publicat

Am si eu o nelamurire: suntem de serviciu,patrula o.l.p. si constatam o contraventie prin propriile noastre simturi sau suntem sesizati de o persoana(reclama)ca s-a comis o contraventie(de exemplu,tulburarea ordinei si linistii publice),iar cand ajungem la locul faptei fata este in desfasurare sau s-a consumat,pot compara in calitate de martori(oculari sau asistenti)sotul/sotia sau rudele apropiate ale partilor implicate?

Publicat

In ordonanta guvernului nr 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor art. 19 alin 2 prevede ca nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator

Publicat

eu stiam doar in cazul in care martorul este ruda cu invinuitul/inculpatul nu are obligatia de a da declaratie conf art 80 din cpp insa daca doreste nu-i nicio problema...

  • Moderator
Publicat (modificat)

Este preferabil sa nu folositi ca martori rude apropiate

Codul de procedura civila:

Art. 189

Nu pot fi ascultati ca martori:

1. rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv;

2. sotul, chiar despartit;

3. interzisii si cei declarati de lege incapabili de a marturisi;

4. cei condamnati marturie mincinoasa.

Partile pot conveni, expres sau tacit, sa fie ascultate ca martori si persoanele prevazute la alin. 1 pct. 1 si 2.

Spre deosebire de persoanele care nu pot fi ascultate ca martori în procesul penal, sunt anumite categorii de persoane care pot fi ascultate ca martori numai dacă ele consimt acest lucru.

Conform prevederilor art.80 alineatul 1 Cod procedură penală „soţul şi rudele apropiate ale învinuitului sau inculpatului nu sunt obligate să depună ca martori.”Prin această reglementare referitoare la persoanele care nu sunt obligate să depună ca martori în procesul penal, legiuitorul a urmărit ocrotirea sentimentelor de afecţiune pe care soţul sau rudele apropiate ale învinuitului sau inculpatului le au faţă de acestea din urmă.

Calitatea “de soţ” trebuie să fie valabilă la momentul folosirii acestui mijloc de probă. De exemplu, căsătoria dintre soţi nu a fost desfăcută printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă. În situaţia în care soţii sunt în curs de judecată într-un proces de desfacere a căsătoriei, organul judiciar cu ocazia întrebărilor prealabile trebuie să stabilească care sunt raporturile dintre soţi şi dacă hotărârea de divorţ se află sau nu în căile de atac.

Art.149 din Codul penal arată că „rude apropiate” sunt ascendenţii şi descendenţii, fraţii şi surorile, copiii acestora precum şi persoanele devenite prin înfiere rude potrivit legii. Dispoziţiile din legea penală privind rudele apropiate se aplică şi în caz de înfiere cu efecte depline, persoane înfiate cât şi descendenţii acesteia şi în raport cu rudele fireşti. În caz de înfiere cu efecte restrânse aceste dispoziţii se aplică înfiatului cât şi descendenţilor acestuia. Sunt consideraţi “fraţi şi surori” cei care au un descendent comun, legăturile dintre fraţi şi surori sunt nu numai primare ci şi consanguine (tată comun) şi uterine (mamă comună).

Legea instituie expres în art. 80 alin. 2 din Codul de procedură penală obligaţia organelor judiciare de a aduce la cunoştinţa unor atare persoane chemate ca martori că au posibilitatea de a alege între a depune mărturie sau a refuza să depună ca martori, dată fiind calitatea lor. Această obligaţie a organului judiciar trebuie îndeplinită de îndată ce martorul a fost întrebat dacă este soţ sau rudă apropiată cu vreuna din părţi, în ce raporturi se află cu acestea, şi dacă a suferit vreo pagubă de pe urma săvârşirii infracţiunii. În situaţia în care martorul, soţ sau rudă apropiată cu învinuitul sau inculpatul a ales într-o cauză penală să depună mărturie, depoziţia sa trebuie să servească adevărului. Interesul superior al justiţiei are întâietate şi faţă de martorul care a ales singur să depună mărturie deşi el a fost avertizat de consecinţele pe care le-ar putea atrage depoziţiile mincinoase. Astfel, martorul poate deveni subiect al infracţiunii de mărturie mincinoasă, prevăzută de art.260 Cod penal. Persoana ce are o atare calitate din moment ce a consfinţit să depună ca martor, îi sunt aplicabile toate dispoziţiile din procedura penală privind drepturile şi obligaţiile martorilor. Aceste dispoziţii procesuale se referă numai la soţul şi rudele apropiate învinuitului sau inculpatului, nu şi la celelalte părţi din proces. În situaţia în care soţul sau ruda apropiată a inculpatului a refuzat să facă declaraţii şi totuşi a fost ascultată nu mai poate fi trasă la răspundere penală pentru mărturie mincinoasă, dacă nu spune adevărul. Declaraţia fiind obţinută contrar legii nu mai poate sta la baza hotărârii judecătoreşti.

Modificat de danpin
  • Moderator
Publicat (modificat)

Si cum stabiliti voi ca sunt in relatii de dusmanie? :hmmmt: Oricine poate fi ascultat ca martor, orice persoana are datoria si obligatia de a fi obiectiva si nepartinitoare in declaratii, altfel se incadreaza la infractiunea de "marturie mincinoasa". Faptul ca legea scuteste anumite categorii de afini in anumite situatii de obligatia de a da declaratii e alta mancare de peste. :emo-yessir:

Modificat de Kmcoio
Publicat

Asta asa este, dar nu poti pune un martor care se afla in proces, sau mai stiu eu in ce litigiu, cu persoana reclamata pentru ca poate fi acuzat de subiectivism, indiferent de datoria si obligatia pe care o are. A fi subiectiv, nu este acelasi lucru cu a minti! :emo-yessir:

Publicat

Ba poti pune un asemenea martor. Nu eista nici un impediment legal. Ca poate fi acuzat de subiectivism si partinire... asta e altceva.

Publicat

M-am exprimat gresit, imi cer scuze! Normal ca poti, daca nu ai alte variante, dar ideal ar fi sa eviti sa pui un astfel de martor ca sa nu iti coplici si mai mult munca. Nu stiu, dar eu asa as proceda, as evita sa pun martor o persoana care se afla in litigiu cu persoana reclamata. :emo-yessir:

Publicat

Bineinteles ca e de evitat, mai ales in situatia in care agentul constatator NU A CONSTATAT PERSONAL savarsirea contraventiei. Te poti trezi apoi la instanta ca ai pe de o parte declaratia contravenientului si pe de alta, declaratia unui martor, care e de fapt persoana vatamata prin savarsirea contraventiei. Si in situatia aceatsa, daca nu mai sunt alte probe care sa confirme vinovatia, solutia instantei este (si pe buna dreptate) anularea p.v.

Publicat

si gindeste-te ca martorii nu apar in instanta daca sunt citati de intimata (IPJ) mai ales ca vin pe timpul si banii lor si risca si o palma peste ceafa daca contravenientul este mai "colorat". trebuie sa fii nebun sa iti complici viata cu amenintari si injuraturi de la contravenient, neamurile lui si caii din sufragerie.

Publicat

Stiu ca deputatul Andronache Gabriel initiase un proiect de lege in vederea eliminarii necesitatii martorului asistent cu privire la pv-urile incheiate in lipsa contravenientului. Stiti ce s-a mai intamplat?

Publicat (modificat)

Stiu ca deputatul Andronache Gabriel initiase un proiect de lege in vederea eliminarii necesitatii martorului asistent cu privire la pv-urile incheiate in lipsa contravenientului. Stiti ce s-a mai intamplat?

din cate cunosc eu suntem singura tara care inca mai are aceasta institutie a "martorului asistent" :| :emo-yessir:

Modificat de GuessWho
Publicat

Eu am discutat cu un politist cu experienta si mi-a spus ca nu este nici o problema ca martorul(ocular sau asistent) sa fie sotul/sotia sau rudele apropiate ale reclamantului ori cand constatam o contraventie in mod direct,ale partilor implicate;insa este recomandat sa evitam sa punem ca martor in special rudele de gradul 1 ori sotul/sotia

  • 1 an mai târziu...
Publicat

Salut am si eu o intrebare legata de politia locala:se pot pune martori ei intre ei ,unu da amenda iar celalalt se scrie ca martor daca inculpatul nu vrea sa semneze procesul verbal

Publicat (modificat)

Nu poate fi martor un alt agent constatator.

OG nr.2/2001

Art. 19

(1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. In cazul in care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste imprejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. In acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.

(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.

(3) In lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la incheierea procesului-verbal in acest mod.

Modificat de drAGO5
Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.