Jump to content
POLITISTI.ro

Reunire a cauzelor sau autoritate de lucru judecat?


Alleycat
Go to solution Solved by metalu,

Recommended Posts

  • Membru

Salut. Cu cateva luni in urma un cetatean depune plangere la mine la post cu privire la faptul ca a fost lovit de vecinul sau in urma unor neintelegeri mai vechi. In urma cercetarilor efectuate dosarul a primit ca solutie - clasarea cauzei fiind trimis catre parchet. Ulterior, la aproximativ o saptamana imi vine prin parchet, o alta plangere, de data aceasta redactata de avocat prin care aceeasi persoana reclama aceeasi fapta. Intrebarea mea este, ce fac cu dosarul nou, fac din nou cercetarile in el sau exista o alta metoda, nu am gasit nicio situatie din art. 16 cpp, poate doar autoritatea de lucru judecat, dar procurorul nu s-a pronuntat inca cu privire la solutia propusa in primul dosar.

Edited by Alleycat
Link to comment
  • Membru

Eu nu m-am intalnit cu o astfel de speta pana acum, dar din ce am citit, sunt de aceeasi parere cu metalu.

Clasare sau renuntare nu poti da, pt ca nu se incadreaza in nici unul din cazurile prevazute la art. 16 cpp sau cele privind renuntarea.

Asa ca ramane art. 43, alin. 3 cpp - "Dispoziţiile alin. (1) şi (2) sunt aplicabile şi în cazurile în care în faţa aceleiaşi instanţe sunt mai multe cauze cu acelaşi obiect" (adica reunire) coroborat cu art. 63, chiar daca s-a dat deja solutie in dosar.

Parerea mea. Hâc!

 

PS De ce nu te consulti cu procurorul?

Edited by Ben
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Membru

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. O sa incerc o reunire a cauzelor.

@ Ben - Inaltimea sa procuroru' e in concediu si sincer chiar vreau sa termin cu 'mizeria' asta de dosar...

Link to comment

In situatia in care procurorul nu a solutionat dosarul, propui reunirea dosarului nou la cel inaintat cu propunerea de clasare(daca nu au aparut elemente noi care pot schimba solutia initiala). Daca a fost finalizat de catre procuror, ii soliciti o copie a ordonantei si propui clasarea dosarului in baza art.16 alin.1 lit.h), cu referire la principiul unicitatii raspunderii penale "non bis in idem" - o persoana nu poate fi sanctionata de doua sau mai multe ori pentru aceeasi fapta. Existenta autoritatii de lucru judecat nu poate interveni decat daca in cauza exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. In acest sens s-a pronuntat si CEDO, ca nu se poate vorbi de autoritate de lucru judecat pentru un dosar solutionat de catre organul de urmarire penala.

  • Upvote 5
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.