Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Merită să formulez contestatie sau nu?

fabian24

Question

Buna seara!

Sunt intr-o mare dilema. In drumul spre casa m-am trezit cu permisul de conducere suspendat. Motivul ? " Depasire pe trecere de pietoni".

Realitatea? La iesirea din Tg. Secuiesc, in linie dreapta, la iesirea spre Onesti, am depasit 2 atutoturisme ( un Opel Corsa si un Fiat Punto). La capatul depasirii, parcat pe contra-sens cu fata spre mine Loganul MCV. Binenteles, ma opreste regulamentar si pe mine si pe Opelul Corsa. Cu parere de rau , dar fara mult stres imi zic, off o amenda de viteza. Limitarea era de 50 km pe ora masina mica, 30 km/ora masini mari. Cand i-am vazut si am inceput sa franez aveam in jur de 72 km pe ora. M-am gandit ca si pe colegul din spate l-a oprit pe acelasi motiv, depasire de viteza regulamentara.

Prezint actele solicitate D-lui politist, ma intreaba daca stiu pentru ce am fost oprit, ii raspund frumos : " pentru viteza".

Dupa nici 5 minute , vad in oglinda retrovizoare ca domnului cu Opelul ii da ceva sa semneze si acesta pleaca. Imi zic, urmatoul urmez eu. sunt in intervalul 10-20 km/ora scap usor. Astept ....astept... nimik. Mai opresc o masina .....

Dupa aproximativ 20 minute ma duc pana la masina loc si in acel moment vad ca domnul ce imi solicitase actele abia se apucase sa scrie...

Imi spune sa ma duc la masina ca ajunge imediat si el. Ma supun.

Cand ajunge la masina, stupoare....amenda serioasa plus permis suspendat 30 zile pentru depasirea altui autoturims pe trecerea de pietoni". Atentie, intreb , dar viteza? Nu am mers regulamentar, imi spune dl politist.

Ma dau jos din masina, ma uit inapoi si cat vezi cu ochii nimic treceri de pietoni. Fac fotografii stanga dreapta a zonei , a masinii de politie si pentru ca telefonul permite, coordonatele unde sunt oprit. Pentru a ma lamuri ulterior.

In procesul verbal este mentionata trecerea de pietoni cu pricina la intersectia trazii secundare "X"cu DN"Y". Masina cu care s-a constatat contraventia cu nr etc.Imi mentioneaza ca am fost inregitrat cu aparatul omologat de pe masina dumnealor.

Nu sunt carcotas, dar dupa coordonatele GPS ale intersectiei cu trecerea de pietorni ( singura intre noi si calea ferata) si locatia unde am fost oprit de MCV ( acesta static) distanta este de exact 450m.  Inainte de a fi oprit abia reintrasem in banda mea.

Pentru a se intampla cum a zis dl politist ar fi trebuit sa incep depasirea inainte de trecerea de pietoni iar dupa trecere sa mai dureze inca 400 m pana sa finalizez depasirea. Apoi 50 metri sa opresc la semnalul domnului politist.

NU stiu ce sa fac. Sa contest procesul verbal, sa  nu-l contest. Nu imi este de cele 30 zile suspendare, imi este de nedreptate. Depasesc viteza in localitate ( nu excesiv) si sunt pedepsit pentru ceva ce nu am facut. Nu sunt din Targul Secuiesc, sa depun contestatie trebuie sa parcurg dus intors 600km, o zi de munca , bani etc.

Nu stiu ce sa fac... Repet nu imi este de suspendare ca nu depind de masina si permis. Problema este ca nu am fost sanctionat pentru ca am depasit viteza in localitate ( nu datorita unui favor) desi am depasit, si AM FOST sanctionat ca am depasit pe trecerea de pietoni desi nu am facut acest lucru.

Multumesc anticipat

Edited by fabian24

14 answers to this question

Recommended Posts

• 0

a face contestatie este dreptul tau legal - 15 zile

contestatia se poate trimite si prin posta :)

pentru alte nelamuriri contacteaza un avocat

• Upvote 3

• 0

Buna seara!

Sunt intr-o mare dilema. In drumul spre casa m-am trezit cu permisul de conducere suspendat. Motivul ? " Depasire pe trecere de pietoni".

Realitatea? La iesirea din Tg. Secuiesc, in linie dreapta, la iesirea spre Onesti, am depasit 2 atutoturisme ( un Opel Corsa si un Fiat Punto). La capatul depasirii, parcat pe contra-sens cu fata spre mine Loganul MCV. Binenteles, ma opreste regulamentar si pe mine si pe Opelul Corsa. Cu parere de rau , dar fara mult stres imi zic, off o amenda de viteza. Limitarea era de 50 km pe ora masina mica, 30 km/ora masini mari. Cand i-am vazut si am inceput sa franez aveam in jur de 72 km pe ora. M-am gandit ca si pe colegul din spate l-a oprit pe acelasi motiv, depasire de viteza regulamentara.

Prezint actele solicitate D-lui politist, ma intreaba daca stiu pentru ce am fost oprit, ii raspund frumos : " pentru viteza".

Dupa nici 5 minute , vad in oglinda retrovizoare ca domnului cu Opelul ii da ceva sa semneze si acesta pleaca. Imi zic, urmatoul urmez eu. sunt in intervalul 10-20 km/ora scap usor. Astept ....astept... nimik. Mai opresc o masina .....

Dupa aproximativ 20 minute ma duc pana la masina loc si in acel moment vad ca domnul ce imi solicitase actele abia se apucase sa scrie...

Imi spune sa ma duc la masina ca ajunge imediat si el. Ma supun.

Cand ajunge la masina, stupoare....amenda serioasa plus permis suspendat 30 zile pentru depasirea altui autoturims pe trecerea de pietoni". Atentie, intreb , dar viteza? Nu am mers regulamentar, imi spune dl politist.

Ma dau jos din masina, ma uit inapoi si cat vezi cu ochii nimic treceri de pietoni. Fac fotografii stanga dreapta a zonei , a masinii de politie si pentru ca telefonul permite, coordonatele unde sunt oprit. Pentru a ma lamuri ulterior.

In procesul verbal este mentionata trecerea de pietoni cu pricina la intersectia trazii secundare "X"cu DN"Y". Masina cu care s-a constatat contraventia cu nr etc.Imi mentioneaza ca am fost inregitrat cu aparatul omologat de pe masina dumnealor.

Nu sunt carcotas, dar dupa coordonatele GPS ale intersectiei cu trecerea de pietorni ( singura intre noi si calea ferata) si locatia unde am fost oprit de MCV ( acesta static) distanta este de exact 450m. Inainte de a fi oprit abia reintrasem in banda mea.

Pentru a se intampla cum a zis dl politist ar fi trebuit sa incep depasirea inainte de trecerea de pietoni iar dupa trecere sa mai dureze inca 400 m pana sa finalizez depasirea. Apoi 50 metri sa opresc la semnalul domnului politist.

NU stiu ce sa fac. Sa contest procesul verbal, sa nu-l contest. Nu imi este de cele 30 zile suspendare, imi este de nedreptate. Depasesc viteza in localitate ( nu excesiv) si sunt pedepsit pentru ceva ce nu am facut. Nu sunt din Targul Secuiesc, sa depun contestatie trebuie sa parcurg dus intors 600km, o zi de munca , bani etc.

Nu stiu ce sa fac... Repet nu imi este de suspendare ca nu depind de masina si permis. Problema este ca nu am fost sanctionat pentru ca am depasit viteza in localitate ( nu datorita unui favor) desi am depasit, si AM FOST sanctionat ca am depasit pe trecerea de pietoni desi nu am facut acest lucru.

Multumesc anticipat

Daca consideri ca nu este adevarat fa o contestatie dar fara avocat dupa parerea mea (asta daca nu ai ce face cu banii) gasesti model pe net. Platesti taxa de timbru de 20 lei si o trimiti in dublu exemplar cu confirmare de primire. O sa primesti filmarea si o intampinare pfin posta. Atunci o sa vezi daca este ok ce au scris baietii in procesul verbal

• Upvote 1
  • Downvote 1

• 0

Mai am o nelamurire.

Citesc in procesul verbal urmatorul paragraf:

Fapta savarsite este pevazuta de art: 120/1/e  din OUG 195/02/ republicata in monitorul oficial.

Dar articolul 120 precizeaza doar :

Art.120.
(1) Procesul-verbal neatacat în termen de 15 zile de la data comunicarii acestuia ori, dupa caz, a ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti prin care s-a respins plângerea constituie titlu executoriu, fara vreo alta formalitate.
(2) Procesele-verbale ale cetatenilor straini sau ale cetatenilor români cu domiciliul în strainatate, devenite titlu executoriu, se comunica de catre politia rutiera pe raza careia s-a produs fapta, pentru executare, politiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române.
(3) Politia rutiera din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române comunica în scris Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, în cel mult 6 luni de la primirea titlului executoriu, numele si prenumele contravenientului, numarul pasaportului si al procesului-verbal de constatare a contraventiei, precum si suma datorata, pentru a fi luate în evidenta si a fi conditionata intrarea pe teritoriul României a contravenientului.

Deci unde este precizarea faptei mele ?

Atasez si link catre procesul verbal cu pricina / imagine partiala http://s12.postimg.org/p7vt664jx/proces_verbal.jpg

Nu este complectat gresit? Nu ar trebui sa atraga nulitatea procesului verbal?   Multumesc anticipat de raspuns.

• 0
  • Moderator

Din ce se vede în procesul verbal scrie art. 120 alin.(1) lit. "e" din Reg. OUG 195, care spune:

Art. 120. – (1) Se interzice depăşirea vehiculelor:

[...]

e) pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;

• 0

Mi-a fost suspendat permisul pentru o perioada de 90 de zile pentru depasirea limitei de viteza peste 50km/h si as dori sa stiu daca merita sa fac contestatie din urmatoarele cazuri:

-numarul de inmatriculare este ingrosat si gresit fata de numarul masinii si fata de numarul trecut in dovada inlocuitoare

-un articol prevazut in observatii are scris 41 si a trecut un 7 peste ca sa indrepte greseala de scriere.

• 0
  • Moderator

Poţi formula contestaţie în termen de 15 zile la instanţa de judecată competentă. Presupun că eşti conştient de faptul că nulitatea relativă a procesului-verbal de constatare a contravenţiei este condiţionată de dovada producerii unei vătămări.

• 0

Buna dimineața! Am permisul de aproape 9luni de zile timp in care am făcut tot posibilul sa conduc regulamentar și sa nu fac parte din gasca de “bizoni”in trafic. Ieri, pe E85 pe drumul dintre Bacau și Adjud, am fost “prins” circulând cu o viteza de 105km/h intr-o localitate și oprit in alta localitate. Știu sigur ca am depășit viteza și îmi recunosc vina, dar având in vedere ca am intrat pe un segment in care drumul se îngusta, și intrând in coloana pe banda de lângă ax am fost nevoit sa accelerez pentru a ma încadra in acea coloana. Mentionez ca in spatele meu era un SUV marca BMW care efectiv “se urca pe mine” cu flash-URI și claxoane. Recunosc ca șicanat fiind am accelerat și nu am mai observat ca eram încă sub limita de viteza. In fata mea mai erau 4 mașini circulând cu viteza peste limita legală, iar in spatele meu 3 autoturisme care circulau foarte aproape unul de celelalt și aveau la fel viteza peste limita. La 10 minute după incident am tras dreapta intr-o benzinărie pentru o cafea și o scurta pauza iar când am ieșit, după vreo 10-15 minute, am fost oprit de agentul care mi-a arătat fotografia cu viteza pe care o aveam, mi-a luat permisul și mi-a zis ca eram cel de-al optulea individ oprit și sancționat cu oprirea permisului. Mi-a specificat ca cele 3 autoturisme oprite in fata mea fac parte din aceeași coloana in care am fost și eu și ca toți am avut parte de același “tratament”. Am încercat sa ii explic ca “bolidul” meu marca Kia Picanto cu 66cp abia atinge 110km/h și ca efectiv m-am panicat putin și am reacționat cum am crezut mai bine vazand agresivitatea cu care conducea cel din spatele meu. Practic am rămas 3 luni fără permis și este al naibii de frustrant când efectiv ma consum foarte mult sa fiu cât mai precaut și corect in trafic mai ales ca locuiesc cea mai mare parte a timpului in Iasi unde am parte de

un trafic nebun. Întrebare: are rost sa fac contestație? Recunosc ca am depășit viteza, nevoit fiind in acel caz. Va mulțumesc pentru răbdare și înțelegere!

• 0
  • Membru

Nu putem noi sa îți răspundem dacă are rost sau nu. Putem sa te asigurăm ca ești înregistrat de aparatul radar și filmat (aspect de care te-ai convins si tu).

Si în astfel de cazuri, nu ai câștig de cauza.

• 0

Bună ziua. Ma confrunt cu o problema și am nevoie de o părere avizată. 

Am fost oprit de un echipaj pe autostrada iar în urma opririi și verificărilor făcute de agenți, au constatat cu ajutorul aparatului radar, ca viteza de deplasare pe care am avut-o pe sectorul de drum a depășit pragul de de 50 km/h respectiv 155 km/h în loc de 100 km/h. 

Mi s-a reținut permisul de conducere pe 90 de zile! 

Menționez ca la intrarea pe sectorul de autostrada nu era amplasat indicator de limitare viteza la 100 km/h. 

Am dovada filmării camerei de bord ca nu este indicator. 

Le-am adus la cunoștință agenților de politie insa nu au fost interesați de mențiunea mea. 

Ce pot face în acest caz? 

Mulțumesc! 

Am uitat sa specific ca în procesul verbal am primit pt sancțiunea principala doar avertisment iar pt cea complementara s-a reținut permisul de conducere! Este corect și în cadrul legii acest lucru? 

• 0
  • Membru

Dacă ai timp și bani, este dreptul tău sa formulezi plângere împotriva procesul-verbal. 

Da, este legal !

• 0

Buna ziua,

In urma cu 2 ani, am pierdut cartea de identitate și mi-a fost emisă una noua. Ulterior, CI declarată pierdută a fost găsită. Recent, in urma unei opriri in trafic, s-a întocmit un proces verbal (lipsa trusa valabila și permis) pe baza CI pierdută, deoarece aceasta se afla in mașina și nu am observat ca nu este cea actuala. Astfel, seria și numărul de pe buletin nu corespund cu cele de pe CI actuala.

Este valabil procesul verbal in acest caz, având in vedete ca a fost întocmit pe baza unei CI care nu mai era validă?

Multumesc.

• 0

Bună seara. Am avut un accident auto. Eu fiind nevinovat. Am oprit la sensul giratoriu și o tipa a întrat în mine. Am hotărât de comun acord sa merg într un service sa mi constate dauna și sa mi dea banii, asta fiind a doua zi (asta pentru o ajuta sa nu i crească asigurarea). Când i-am spus suma pt dauna, tipa nu a fost de acord.. Nu a vrut sa mi dea nici bani, nici asigurare. Am hotărât sa merg la poliție sa declar accidentul. Trecuse cele 24h. Concluzia este ca o sa ne ia la ambii permisele plus amenda și eu voi primii asigurarea ei. Acuma întrebarea mea este : dacă fac contestație și merg în instanta să-mi recuperez permisul, am vreo șansă să câștig? A întâmpinat cineva aceasta problema? Ce păreri aveți?

Mulțumesc! 

Edited by AlexT13