Jump to content
POLITISTI.ro

Accident rutier solutionat pe cale amiabila


valentingonc

Recommended Posts

Buna ziua.Am si eu o nedumarire,am avut parte de un accident soldat numai cu pagube materiale am lovit din spate un pasat cu numere de Anglia si ne-am inteles pe cale amiabila,politia nu a dorit sa se inplice respectivul fiind un prieten de-al lor.Este posibil ca acesta sa nu fi avut asigurare valabila,daca nu are asigurare as putea scapa deplata daunelor/

 • Downvote 2
Link to comment

respectivul fiind un prieten de-al lor "daca e prieten cu ei inseamna ca e si cu noi , nu? |De ce te-as ajuta ?...pfff...

 

am lovit din spate un pasat cu numere de Anglia si ne-am inteles pe cale amiabila "- in acest caz politia nu se implica, zi mersi ca ai scapat de sanctiunea contraventionala fii mai atent pe viitor in trafic.

Link to comment
 • Moderator

Penibilă această obsesie a românului!

Deci poliția nu a vrut să se implice pentru că cel păgubit era prieten cu politistii, iar cel care a produs evenimentul rutier se consideră dezavantajat de polițiști, pentru că l-au scutit de o sanctiune contraventională. :))

Mare e grădina ... nu are nicio noimă această poveste.

Link to comment

are nr de anglia nu l-am retinut insa dupa ce ne-am inteles era vorba despre bara spate si portbagaj acum se mai ridica cu multe alte pretentii(daune)pe care nu le-am cauzat eu si a insistat sa nu implicam asigurarile si politia.Stiu ca as fi primit o sanctiune contraventionala dar el ce ar fi facut fara asigurare valabila.Ce ma sfatuiti sa fac?Trebuie sa precizez ca si manopera o suport tot eu

Link to comment
 • Moderator

Trebuie să procedezi legal, îi dai asigurarea să-și facă mașina și nu plătești nimic tu, se descurcă cu reprezentantul companiei de asigurare unde ai încheiată asigurarea RCA.

Link to comment

Draga valentingonc, "a te intelege amiabil" nu inseamna ca scoti bani din buzunar sa platesti dauna unei terte persoane, ci inseamna ca intre doi participanti la trafic, implicati intr-un eveniment rutier soldat DOAR cu pagube materiale, DOAR la cele doua autovehicule, este incheiata o constatare amiabila de accident, asta inseamna ca se completeaza, de catre cei doi conducatori auto, un formular in doua exemplare, autocopiant, cu datele celor doua autovehicule, datele celor doi conducatori auto, datele celor doua firme de asigurare, schita locului accidentului, cum s-a produs accidentul, locul, ora, semnaturile celor doi conducatori auto, etc. Ca sa te putem ajuta, raspunde la intrebarea: ati completat un astfel de formular de constatare amiabila de accident? 

 • Upvote 1
Link to comment

nu am semnat niciun document deoarece nu a dorit asigurarea mea,dar vreau sa stiu daca pot lua dovaa de la politie pana repar masina.Eu nu am mai patit asa ceva si nu am stiut care este procedura insa imi cer suze nu vreau sub nici o forma sa va jignesc dar a venit un echipaj e politie a oprit a vazut cine este cu masina respectiva si au plecat fara sa ceara vreun document de-al meu sau de-al masini.

Link to comment

Trebuie sa stii faptul ca in lipsa incheierii unei constatari amiabile de accident, obligatia de a te prezenta la politie exista, iar termenul de prezentare la unitatea de politie competenta in a protocola evenimentul, pe care esti obligat sa il respecti, este de 24 ore de la momentul producerii accidentului - art. 79 din OUG 195/2002 rep. Daca au trecut mai mult de 24 ore de la implicarea in accident, pe langa sanctiunea privind nerespectarea regulilor de circulatie care au favorizat producerea accidentului (daca nu ma insel, tu ai spus ca nu ai pastrat o distanta de siguranta fata de autovehiculul care circula in fata ta - art. 51 alin. 1 din OUG 195/2002 rep. - 4-5 puncte amenda si 3 puncte de penalizare) vei primi o a doua sanctiune de 4-5 puncte amenda si retinerea permisului de conducere in vederea suspendarii pentru o perioada de 30 zile.

In ceea ce priveste intrebarea ta de la postul #9, cred ca tu ai vrut sa intrebi daca primesti autorizatie de reparatie nu dovada - dovada se elibereaza de catre organele de politie cand acestea retin un document ( permis de conducere, certificat de inmatriculare sau pereche de placute cu nr. de inmatriculare), iar raspunsul este ca primesti autorizatie de reparatie in baza declaratiei scrise, pe care tu esti obligat sa o dai, precizand cum s-au produs avariile. 

Link to comment
 • 6 years later...

Bună ziua, dacă 2 persoane fac accident de mașină, nu unul foarte grav doar o mică tamponare, și cad de acord ca să nu implice poliția și alte căi, apoi părăsesc locul accidentului se mai pot lua alte măsuri după? Mă refer la procese juridice sau plângeri. Menționez că nu au existat martori la accident. Pe de altă parte, ați putea să aproximați viteza pe care o avea șoferul în momentul în care a frânat în poza atașata?

Mulțumesc anticipat! 

4487B707-CB4E-40D6-A75D-F4A7059F97E7.jpeg

Link to comment
 • 1 year later...

Buna ziua. In urma cu 2 saptamani am avut un accident minor: 

-Eram parcat pe Strada Fluierului cu fata masinii indreptata spre strada.

-Am vrut sa eliberez locul de parcare nefiind al meu,am dat semnal stanga,m-am asigurat si am iesit ducandu-ma la stanga ca sa intru in alta parcare libera cu spatele.

-M-am oprit drept ca sa pot efectua parcarea cu spatele dintr-o miscare(viraj stanga maxim),am bagat in malsarier,m-am asigurat inainte sa efectuez parcarea,in oglinda retrovizoare am vazut-o pe doamna respectiva cum se apropie,se opreste,ma lasa sa imi incep manevra de parcare dupa care brusc porneste catre mine si ma claxoneaza timp in care ne-am atins! 

-Mentionez ca doamna nu a vrut sa mearga la sectie pentru declaratie fiindca se grabea,dansa si-a sunat sotul careia i-a transmis ca eu sunt vinovat si ca trebuie sa facem o amiabila pe care am si facut-o dar am scris la litera B ca am atins-o pe doamna respectiva in timp ce efectuam manevra de parcare cu spatele iar doamna nu a mentionat ca in prima faza m-a lasat dupa care a pornit brusc!

-Am primit luni un apel de la sotul dansei ca sa ii dau asigurarea si talonul pentru a-si repara zgarietura,eu avand aripa din dreapta-spate zgariata si indoita! 

-Fiind la prima amiabila nu stiu cum sa procedez si m-am gandit ca trebuie sa mergem la sectie pentru a constata un politist cine este vinovatul chiar daca au trecut mai mult de 24 ore de la incident!

-Care este calea cea mai corecta deoarece eu nu ma consider vinovat pentru incident fiindca nu as fi facut manevra de parcare cu spatele daca dansa nu s-ar fi oprit!

Masina personala(bara dreapta-spate).jpeg

Link to comment
 • Moderator

Din moment ce ați încheiat constatare amiabilă, vei merge degeaba la poliție, pt că poliția nu mai poate face constatare. 
Când se încheie constatarea amiabilă, vinovăția este stabilită de inspectorul de daună din cadrul companiei de asigurare.

Link to comment
acum o oră, Marius a scris:

Din moment ce ați încheiat constatare amiabilă, vei merge degeaba la poliție, pt că poliția nu mai poate face constatare. 
Când se încheie constatarea amiabilă, vinovăția este stabilită de inspectorul de daună din cadrul companiei de asigurare.

Buna seara! In cazul meu,eu ma consider nevinovat iar doamna se considera tot nevinovata,cine trebuie sa se duca primul la constatator? Doamna respectiva considera ca eu sunt vinovat si si-a luat avocat care m-a apelat pentru a imi spune sa ii dau talonul si asigurarea masinii mele altfel deschide proces in instanta! Ce imi recomandati sa fac deoarece nu vreau sa ii le dau?

Link to comment
 • Moderator

În situația asta vinovăția o stabilește judecătorul.

PS: Te rog nu mai cita postarea anterioară! Citarea are sens doar dacă respectiva postare nu este chiar ultima, în caz contrar acesta se repetă în mod inutil. Te rog, citește și respectă Regulamentul. Mulțumesc.

Link to comment
 • 4 months later...

Astazi am avut un accident, o parte din vina o avea el, o parte din vina (mai mare) o aveam eu. Am agreeat la amiabila dupa exemplar, cu tot cu copie, niciunul dintre noi nu am pus datele asigurarii, dauna lui este doar o bara spate care trebuie schimbata, si am preferat amandoi sa ii dau cash despagubirea si sa nu apelam la serviciul de asigurari. Pe spatele amiabilei am scris un proces verbal in care am precizat accidentul si data, numarul de inmatriculare si numele amandurora, in care am precizat ca am agreat amandoi ca ii platesc despagubire de 500 ron pentru daunele materiale ale masinii, fara sa mergem la ASIGURARI. Am semnat amandoi si ne-am luat la revedere. Masina nu este al lui, ar putea proprietarul sa vina dupa mine? Tine la ceva acel proces verbal? Va multumesc.

Link to comment
 • Moderator

@tudorxgx, din ce ştiu legea prevede că repararea vehiculelor implicate în evenimente rutiere se face pe baza documentului de constatare eliberat de unitatea de poliţie sau, după caz, de societăţile din domeniul asigurărilor. Voi cum veţi proceda?

Link to comment
 • Active member

@Marius, el se referea ca au completat formularul, doar ca nu au trecut datele asigurării. 

Eu zic ca e ok și asa; si-o repara în regim propriu cu banii pe care i-a primit, iar in acest caz, formularul de constatare amiabila, tine loc de autorizație de reparatie timp de 30 zile

Link to comment
 • Moderator

@Roby dacă nu ai aflat până acum:

Art. 340 alin. (4) din Codul penal prevede:
"(4) Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de accident, fără a fi îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."

Iar legislaţia rutieră - O.U.G. 195/2002 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte destul de clar:
"Art. 801 - În situațiile prevăzute la art. 79 și 80, repararea vehiculelor se face pe baza documentului de constatare eliberat de unitatea de poliție sau, după caz, de societățile din domeniul asigurărilor."

Link to comment
 • Active member

Aa..deci chiar dacă o faci în regim propriu și nu te folosești de asigurarea celui vinovat, societatea de asigurari tot îți eliberează un document. Credeam ca doar dacă o repari in baza asigurarii celuilalt si intr-un service agreat de ei, ai nevoie de acel document.

Deci și dacă cel vinovat te despăgubește cu bani, sa zic asa, în cazul în care nu vrea sa dea asigurarea. Bun ...

Link to comment
 • Moderator

Atunci când conducătorii auto implicați într-un eveniment soldat doar cu pagube materiale vor să-și repare mașinile în regim propriu, trebuie să se prezinte la poliție și să solicite eliberarea autorizațiilor de reparație necesare. 

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.