Jump to content
POLITISTI.ro

Spargerea contului de facebook


Dimka

Recommended Posts

Bună ziua!

Recent mi s-a spart contul de Facebook, iar acea persoana a trimis cateva mesaje private unor prieteni.Daca merg sa depun o plangere la politie in legatura cu acest lucru, ma baga cineva in seama sau nu?Se poate rezolva ceva?

Link to comment
 • Moderator

Ai citit vreodată Condiţiile de utilizare ale Facebook-ului?

Găseşti acolo specificat că orice reclamaţie sau litigiu (plângere) pe care cineva o are în legătură cu Facebook se soluţionează exclusiv în Tribunalul Districtual S.U.A. pentru Districtul de Nord al Statului California sau într-o instanţă de judecată statală aflată în districtul San Mateo. Utilizatorul Facebook se supune jurisdicţiei acestor instanţe pentru soluţionarea tuturor reclamaţiilor.

Pe scurt şi pe înţelesul tuturor, asta înseamnă că Facebook se supune legislaţiei din statul California.

 • Upvote 2
Link to comment

Poti depune o plangere, dar nu exista nicio sansa sa se afle cine ti-a spart contul. Pierzi degeaba atat timpul tau cat si al politistilor care se ocupa de infractiuni informatice.

 • Downvote 3
Link to comment

Cristi, la o căutare rapidă am găsit ceva în legea 161/2003. 

 

Art. 42

(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Fapta prevăzută la alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

(3) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) sau (2) este săvârşită prin încălcarea măsurilor de securitate, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 12 ani.

Eu înțeleg că dacă pătrunzi în sistem folosind parola mea (pe care ai aflat-o fără ca eu să ți-o fi dat, de exemplu citind-o în agenda mea într-un moment de neatenție), atunci te încadrezi la paragraful 1. 

Dacă pătrunzi în sistem prin contracararea securității acestuia (de exemplu folosind un "sniffer" care-mi captează pachetele, apoi trimițînd tu însuți pachete purtînd semnătura mea), atunci te încadrezi la paragraful 3.

 

De asemenea, am mai găsit ceva și în noul Cod Penal:

 

Art. 360 - Accesul ilegal la un sistem informatic

(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

 

În plus, mă gîndesc că dacă prin pătrunderea fără drept în cont a avut acces și la poșta electronică a victimei (pentru că pe Facebook poți primi și mesaje), atunci s-ar mai putea încadra și la articolul 302 din Codul Penal:

 

Art. 302 - Violarea secretului corespondenţei

(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Acuma, eu nu-s specialist în domeniu și nu știu care dintre astea s-ar putea aplica și în ce condiții. Sau dacă s-ar putea aplica.

Și-apoi, teoria e una, pe cînd dovedirea faptei și trimiterea autorului în judecată e cu totul alta. În practică e posibil să nu fie chiar atît de simplu cum pare de-afară. :)

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

Ai citit tu ceva ceva, dar mai trebuie sa citești. :) Sunt anumite condiții care trebuie îndeplinite pentru încadrarea juridica pe astfel de fapte. Apropo, accesul fără drept la un sistem informatic e prevazut mai nou în articolul 360 C. Pen.

Link to comment

Recunosc, am dat doar o căutare rapidă. Mă așteptam ca problema să fie mai complexă decît pare la prima vedere, adică nu-mi închipuiam că o să descopăr eu soluția minune. :)

Dar mi se pare interesantă discuția. Eu personal știu să mă protejez informatic suficient de bine (sau cel puțin așa îmi place să cred :D), dar îmi închipui că mulți utilizatori de servicii informatice (aș îndrăzni să zic chiar majoritatea) sînt mult mai vulnerabili decît cred. Ar fi interesant de știut dacă se poate face ceva în cazul unui atac. Ce condiții mai trebuie îndeplinite? Trebuie ca serverul să se afle pe teritoriul României? Sau trebuie ca atacatorul să aibă un beneficiu material de pe urma atacului? Sau altceva?

Link to comment

D-le Vlad Soare protectia informatica e mai mult ...teoretica..Aveti impresia ca stiti sa va protejati informatic.Ma bucur pt dumneavoastra insa este doar ...o impresie .Incercati sa folositi doua versiuni extraordinare Kali si Backtrack5r3 de la Linux.Va promit o dezamagire,teribila cand vine vorba de protectie informatica... Incercati macar de amorul artei!Merita!

Link to comment

Eu le incadrez cel putin pe acces ilegal, daca nu cumva si alterarea integritatii datelor. Nu am gasit pana acum procuror care sa nu fie de.acord cu asta.

In schimb, cred si eu ca ar fi necesare niste explicatii mai amanuntite cu privire la conditiile in care poti defini infr. informatice, precum si o delimitare clara a lor fata de cele clasice. De exemplu, printr.o exindere oarecum fortata s.ar putea ancheta ca frauda informatica faptul ca ai comandat un produs de pe un site gen okazii si ai primit in schimb altceva.

Link to comment

D-le Vlad Soare protectia informatica e mai mult ...teoretica..Aveti impresia ca stiti sa va protejati informatic.Ma bucur pt dumneavoastra insa este doar ...o impresie .

N-am zis că mă consider complet imun. Nimeni nu este. Dacă un hacker profesionist cu echipament de top și bine finanțat își pune în minte să-mi facă rău, sînt convins că o poate face într-un fel sau altul. Sau dacă un serviciu secret vrea să-mi urmărească activitatea pe internet, sînt convins că o poate face.

Totuși, în primul rînd eu nu prezint interes nici pentru hackerii de top, nici pentru serviciile secrete. Nici un profesionist nu are motiv să cheltuiască timp, bani și efort cu mine.

În al doilea rînd, chiar dacă ar vrea s-o facă, i-ar fi foarte greu. Toate parolele pe care le folosesc respectă cele mai stricte standarde. Un acces direct la unul dintre calculatoarele mele este aproape imposibil (cu excepția unei tîlhării). Apoi, toate sînt unice. Dacă cineva mi-ar sparge contul de pe Politisti.ro, succesul lui s-ar limita strict la acest forum, pentru că parola de aici n-o mai folosesc nicăieri altundeva. Dacă cineva îmi află parola de mail, nu va afla nici o altă parolă pentru altceva, pentru că printre mailurile mele nu există informații privind alte site-uri, nici informații despre conturi sau carduri. Dacă cineva îmi sparge contul de Facebook, nu va putea afla nimic altceva, pentru că în contul de Facebook nu există informații despre alte conturi. Și așa mai departe. Toate entitățile informatice pe care activez sînt izolate între ele. Spargerea nu se poate extinde ușor de la una la alta.

În al treilea rînd, chiar dacă-mi sparge un anumit cont, nu va putea să facă ravagii. În contul de mail nu am informații confidențiale sau compromițătoare. În contul de Facebook nu am salvat nimic care să-mi poată provoca prejudicii dacă intră pe mîini străine. În cel mai rău caz poate vedea poze cu familia mea și-mi poate afla opiniile politice, dar nu va afla nimic altceva, nici adresă, nici data nașterii, nici CNP, nici numere de card, nici altceva. Cel mult îmi poate provoca niște neplăceri temporare trimițînd mesaje către prietenii mei. Aceste neplăceri s-ar rezolva însă ușor. Trimit un mail cu explicații la toată lumea, apoi schimb parola, iar o lună mai tîrziu nu-și va mai aminti nimeni de asta.

Iar dacă totuși mi-ar sparge contul de PayPal sau de Apple, unde am salvat numărul cardului, tot n-ar putea face nimic cu el. Cardul pe care-l folosesc la cumpărături pe internet este permanent gol, sau aproape gol. Înainte de a cumpăra ceva, intru pe Home Banking și pun pe card exact cît îmi trebuie pentru tranzacția respectivă. Apoi o execut imediat. Dacă cineva îmi obține datele cardului, va avea acces la un card gol, cu care nu va putea face nimic. Și dacă totuși mă prinde într-un moment în care am bani pe el, în momentul efectuării plății primesc un SMS de la bancă. Îmi dau seama imediat că-i o tranzacție neautorizată și o reclam la bancă. Solicit imediat blocarea cardului, iar banca îmi emite altul. Per total ar fi neplăcut, dar nu chiar o nenorocire.

Pe scurt, știu că nu sînt 100% imun la atacuri informatice. Nimeni nu poate pretinde că este. Totuși, un atac serios asupra mea este extrem de improbabil, iar dacă totuși s-ar întîmpla, efectele ar fi limitate și fără urmări grave.

Și nu-i nevoie să ne formalizăm. Eu sînt Vlad pentru toată lumea de pe forum. :)

Incercati sa folositi doua versiuni extraordinare Kali si Backtrack5r3 de la Linux.Va promit o dezamagire,teribila cand vine vorba de protectie informatica... Incercati macar de amorul artei!Merita!

Mulțumesc, o să încerc. Nu folosesc Linux, am Mac OS și Windows 7, dar o să încerc de curiozitate să instalez unul dintre ele pe o mașină virtuală cînd o să am un pic de timp, să văd despre ce e vorba.

 • Upvote 4
Link to comment
 • 2 years later...

Bună seara/ziua/dimineață , prietenei mele tocmai i-a fost spart contul , iar pozele pe care le avea in conversații au fost postate de catre cel care a spart contul. Se poate afla cine a fost? Si poate fi sancționat? Mulțumesc anticipat.

Edited by Cosmin0042666
O litera gresita.
Link to comment
 • Marius changed the title to Spargerea contului de facebook
 • 1 year later...

Buna ziua

Mi-a fost spart contul de Facebook si stiu si ip-ul de pe care a fost spart.Se poate face ceva din punct de vedere legal? Am citit undeva ceva legat de art 42 sau 43.Astept raspuns

Link to comment
 • 4 months later...

Bună ziua, dacă aveți cum să îmi dați un sfat va rog. Contul de Facebook prietenei mele a fost spart și au fost descărcate imagini din conversațiile sale și acum acel cineva care le-a descărcat le postează pe un site xxx, dacă merge la poliței și face reclamație se poate afla identitatea acelei persoane, din câte am observat nu este un apropiat sau ceva cred ca doar le postează pentru bani sau simplu amuzament? Ce ar putea să facă un sfat vă rog! 

Link to comment
 • 10 months later...

Bună seara ma numesc Iacob Marian va rog ajutați-mă sau îndrumațima ce sa fac cineva îmi tot sparge conturile contul de mail și contul de wathsupp ce pot face în acest caz!! 

Link to comment
 • 5 months later...

Salutare!

am platit pe cineva cu bani pe paypal si coduri paysafecard ca sa imi sparga un cont de facebook,acum acesta s-a cam intors impotriva mea zicand ca respectivul are un prieten la SRI cu care a vorbit si mi a aflat adresa.Eu ii pot face ceva la politie , dar el?Tin sa zic ca nu am primit dovada ca a spart,ca sparge ca si a facut treaba...doar discutii!!..

Mersi!

Link to comment
 • Member

Spune-ne despre tine in primul rand, de unde esti, cu ce te ocupi, cati ani ai, etc. Poate te putem ajuta. Aici e clar o inșelăciune!   🧐

Link to comment
 • Moderator

Ai sărit peste regulamentul acestui site, unde se găseşte următoarea frază:

"Participarea la activităţile de pe forum nu este publică, această facilitate o au doar persoanele majore ce au obţinut calitatea de membru al forumului".

În concluzie, nu prea ai ce căuta pe acest site. Voi scrie BANNED pe contul tău. Cu toate astea îţi recomand să mergi şi să ceri sfaturi părinţilor tăi.  

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.