Jump to content
POLITISTI.ro

Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere

Marius

Recommended Posts

• Moderator

Faţă de anul trecut, numărul accidentelor de circulaţie a scăzut cu aproape 8,8% (1.724 de accidente, - 168 de cazuri), iar cel al persoanelor decedate în urma acestor evenimente s-a redus cu 20,5% (409 persoane decedate, - 106 cazuri), iar numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 9,2% (1.590 de persoane rănite grav, - 163 de cazuri).

Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere produse în perioada scursă de la începutul anului au fost:

1. viteza, fie neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, fie peste limita legală (25,3% din totalul accidentelor),
  2. traversările neregulamentare ale pietonilor (18,0%)
  3. neacordarea priorităţii pietonilor angajaţi regulamentar în traversare (12,3%).

Sursa: I.G.P.R. - Centrul de Informare

Cred ca o alta cauza a scaderii nr de accidente in anul trecut a fost guvernul boc (intentionat am scris boc cu litere mici) si saracia care a adus-o in tara. Intensitaea traficului rutier a fost astfel mult diminuata si de aici si scaderea numarului de accidente.

• Upvote 1

• Membru

din pacate cred ca de anul acesta vor creste acesti indici deoarece cei de la pd-l s-au gandit si la asta,prin neobligativitatea purtarii centurii de sigurant,folosirea tel. mobil, si inca cateva,care desi par minore vor influenta cresterea nr de accidente si de victime.pacat! :angry:

• Upvote 1

Probabil lumea a devenit mai atenta si mai constienta de pericolele din trafic. :unsure:

In ultimul timp s-a pus destul de accent pe preventie, au fost derulate diverse campanii, mai ales in scoli.

• 1 year later...

Hi,

As vrea sa stiu si eu care mai sunt principalele cauze generatoare de accidente in prezent?

Am citit pe mai multe forumuri, diferite pareri ale unor persoane ce conduc zilnic si care sustin ca viteza excesiva nu mai este de mult principala cauza a accidentelor de circulatie. Exista statistici oficiale in acest sens?

• Moderator

Sigur că există astfel de statistici oficiale ale poliţiei rutiere.

De exemplu, o analiză recentă efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie grave arată faptul că, în perioada 1 ianuarie - 22 noiembrie 2012, comparativ cu perioada similară a anului precedent, s-au produs 8.377 asemenea accidente (+181), din care au rezultat decesul a 1.833 persoane (+58) şi rănirea gravă a altor 7.922 (+162).

Principalele cauze generatoare de accident sunt:

• nerespectarea regimului legal de viteză şi neadaptarea vitezei la condiţiile de drum (1.590 accidente),
  • traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni (1.412 accidente),
  • neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor (739 accidente), respectiv pietonilor (671 accidente).

Cei care susţin că viteza nu este principala cauză generatoare de accidente rutiere, sunt în general subiectivi pentru că de cele mai multe ori ei sunt "clienţi fideli" ai sancţiunilor pentru excesul de viteză. ;)

• Upvote 2

Marius, cu multumiri anticipate, ai putea sa imi trimiti sau postezi analiza ref la accidentele in care au fost implicate motociclete? Am senzatia ca anul trecut a crescut numarul de morti...

Merci!

Principala cauza a accidentelor rutiere este NEADAPTAREA DRUMURILOR LA PERFORMANTELE TEHNICE A MASINILOR DIN ZIUA DE AZI si nu consider ca etalon cine stie ce supermasina, ci chiar loganul "stramosesc". pe locul 2 as pune lipsa de civilizatie rutiera a MULTOR colacari (cocalari colacari?!?!?!?) carora nu li se poate spune soferi sau "participanti la traficul rutier" .

• Upvote 2
  • Downvote 1