Jump to content
POLITISTI.ro

Ghidul privind incompatibilitatile si conflictele de interes


radusandu

Recommended Posts

  • 4 years later...

salut, Nu ştiu dacă am postat tocmai unde  trebuie  dar vă rog să mă ajutaţi. Dacă închiriez apartamentul  proprietate personală ( cu contract de închiriere, legal), poate fi interpretată ca faptă asimilată faptelor de corupţie? adică efectuarea de operaţiuni financiare.

Edited by budu
Link to comment

am discutat şi cu alte persoane aspectul acesta iar părerile au fost împărţite, cu toate că cei care au zis că nu este legal să-l închiriezi, nici nu au argumentat de ce. Nelămurirea mea în privinţa că daca nu este legal să-l închiriez (cu contract), fiind funcţionar public cu statut special, ce prevedere legală încalc?

Link to comment

Nu exista nicio prevedere legala care sa iti interzica sa inchiriezi un bun care iti apartine atata timp cat platesti impozit pe venitul realizat. 

Ai un apartament care iti apartine inchiriaza-l cu un contrat legal inregistrat la administratia financiara. Multa sanatate! Vorba unui coleg....hai noroc!

  • Upvote 2
Link to comment

Inchiriaza apartamentul tau cui vrei, cu cat vrei, pe ce perioada doresti. Este bunul tau proprietate personala si dispui cum vrei de el . CONSTITUTIA ROMANIEI garanteaza dreptul la proprietate. Ei, asta-i culmea, atat ar mai trebui sa imi spuna ministerul ce sa fac cu proprietatea mea ! Maine inseamna ca ar trebui sa imi spuna si ce sotie sa iau !

Ca sa fie total legal in ceea ce priveste normele din domeniul fiscal si cel legat de venituri verificate de ANI :

1. Trebuie obligatoriu sa inregistrezi contractul de inchiriere la administratia fiscala de care apartii pentru a se stabili impozitul ce trebuie sa il achiti.( Acolo nenea/tanti de la fisc ia un exemplar pentru ei ca sa vada chiria lunara si perioada pentru a te putea beli de impozit si contributia la fondul de sanatate iar un exemplar inregistrat si stampilat  il vei lua tu) .

2. Venitul obtinut il vei declara in ,,Declaratia de avere" ( vezi ca este o rubrica speciala venituri obtinute din chirii, dividende, jocuri de noroc, etc. ) Bineinteles in declaratie pentru deplina concordanta la rubrica ,,proprietati imobiliare"  trebuie sa  mentionezi proprietatea apartamentului ( de ex. cota 1/1 daca esti singur proprietar sau de ex. 1/2 daca este si sotia si modul de dobandire : mostenire, cumparare, donatie, construire, etc.)

Poti sa ai probleme pe evaziune fiscala daca te pune dracul sa declari venitul mai mic la fisc iar in realitate incasezi mai mult . De exemplu in contract este trecut 500 lei/lunar iar tu incasezi 800 lei, dupa care te certi cu chiriasul si asta te toarna la fisc, este asadar o forma de ascundere a veniturilor obtinute.

In rest ,prietene inchiriaza ce vrei  :  casa, masina, barca, tractorul, terenul agricol.... dar nu si sotia !!!! Hai pa si succes !

Edited by LORD
  • Upvote 5
Link to comment
  • 4 months later...

Un funcționar public (fara statut special ;-) )cu venitul declarat, vreme de 3 ani, în declaratia de avere greșit(așa pretinde el...."am greșit, frate !  ....sunt om !....greșesc și eu ! ".....trei ani a gresit, saracu' ! ) adica anul I 23.000 real -declarat 11.000 soția 4000 ( cmd ? ? ? )  anul II 25.000- declarat 12500, soția 4000, anul III 19.000- sotia 4000 ) cam ce șanse are să ajungă în instanță sau să ia amendă ? Întreb fiindcă practică judiciară pe asemenea speta am găsit doar cazul unui funcționar public (functionar de primarie ) care a scăpat cu sup pe vcp .... 

Edited by axle15
.
Link to comment

@axle15

O pune de un dosar penal din start-3 rânduri la ANI ca denunt: să spunem ca greșești odată dar nu ani la rând și scuze dar 4000 lei/an salariu nici nepoata-mea nu înghite ..... Iar pe chestia cu practica probabil nu ai săpat adânc !

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.