Jump to content
POLITISTI.ro

Pot tracta o platforma cu categoria B ?


cataNFS
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Salut!

Daca esti posesor de permis de conducere, ar fi trebuit sa sti, se da la examen!

In primul rand, daca remorca/platforma depaseste 750 kg trebuie sa aibe sistem propriu de franare, in al doi-lea rand, remorca/platforma nu trebuie sa depaseasca masa max. autorizata remorcabila cu disp. de franare mentionata in talonul masinii tragatoare (rubrica 11 talon vechi/ rubrica G talon nou), iar impreuna cu autovehicolul tragator sa nu depaseasca 4250 kg.

Concluzia o tragi singur dupa ce verifici ce scrie in talon si te asiguri ca ai sistem de franare la remorca!

P.S Rog un coleg de forum politist sa ma corecteze/completeze unde am gresit!

 • Upvote 2
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator
 • Solution

Extras din anexa 1:

f) categoria B:

 1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
 2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
 3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

g) categoria BE: ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă sau semiremorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg.

Art 24.1 alin 3) din OUG 195/2002  spune că persoanele care posedă permis de conducere categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit f) pct. 3 anexa nr. 1, în cazul în care ansamblul depaşeste 3.500 kg, numai dacă fac dovada că au absolvit un curs de formare în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule.

Reţine că legea face referire la "masa totală maximă autorizată", iar dreptul de a conduce un astfel de ansamblul de vehicule nu este condiţionată de încărcătura transportată.

Discuţii similare:

 

 • Upvote 2
Link to comment

Andrei84, așa-i!

Nu e nevoie sa te contrazică cineva pentru că ai descris și explicat foarte bine.

Masa remorcii nu trebuie să o depășească pe cea a vehiculului trăgător.

Link to comment

Masa remorcii nu trebuie să o depășească pe cea a vehiculului trăgător.

 

Te rog, fii amabil si spune-mi care e prevederea legala unde este specificat acest aspect.

As fi recunoscator daca ma lamuresti, pentru ca eu nu am gasit in codul rutier.

Link to comment

Da. Cu placere.

Art. 157 alin. 1 litera B din HG 1391/2006.

Fapta nu este infractiune ci doar contraventie.

Este sanctionata de art. 102 alin. 1 punctul 24 din OUG 195/2002 cu 6-8 puncte amenda.

Ca o parere personala, cel care a pus intrebarea are voie sa circule asa cum a intrebat, cu B-ul in situatia amintita mai sus, riscand doar  amenda pe care am descris-o si nimic altceva.

Link to comment

Horia, in vechiul cod 195/2000, acolo era specificata treaba asta, cu masa remorcii care sa nu depaseasca masa autovehicolului tragator:

Art. 53. - Permisul de conducere se elibereaza pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii si subcategorii de vehicule:

a) CATEGORIA A: motocicleta cu sau fara atas;

b) CATEGORIA B:

1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizatanu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, în afara conducatorului, nu este mai mare de 8;

2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;

3. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg, iar masa totala maxima autorizata a remorcii nu depaseste masa proprie a autovehiculului tragator;

Stiu, aceasta prevedere nu mai este valabila, dar poate colegul nostru genessys30 a uitat ca s-a abrogat pct.3! :clip:

Link to comment
 • 7 months later...

Salut ,
Am urmatoarea situatie :
Masina cu mma:1940 kg si remorca cu 2000 kg . Pentru cat. B ma incadrez sun 4250 kg dar in talon am urmatoare specificatie :masa max in ansamblu : 3485 kg , deci depasesc aceasta greutate .
Ce sanctiuni risc si unde ma incadreaza la contraventie ?

 

Multumesc !

 

Salut ,
Am urmatoarea situatie :
Masina cu mma:1940 kg si remorca cu 2000 kg . Pentru cat. B ma incadrez sun 4250 kg dar in talon am urmatoare specificatie :masa max in ansamblu : 3485 kg , deci depasesc aceasta greutate .
Ce sanctiuni risc si unde ma incadreaza la contraventie ?

 

Multumesc !

Link to comment
 • 3 years later...

salut !  am un ford cmax , masina de categoria b, in cartea ei scrie ca pot tracta 1600 kg,  vreau sa tractez o remorca pt transport autoturisme cu o singura axa si dispozitiv de franare de 1500 kg, ... am voie sa fac acest lucru cu permis de categoria b fara sa am probleme cu legea ?... eu stiu ca da,  dar totusi intreb aici deoarece multi (chiar si un politist ☺️) spun ca trebuie sa am b+e si totusi le-am aratat punctul 3 de la categoria b.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.