Jump to content
POLITISTI.ro

Plangem in Romania. Europa rade?


Moruzov
 Share

Recommended Posts

(Deocamdata) Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania cer colacul de salvare. Guvernantii si bancherii i-au ingenuncheat si pe ei. Oare politistii de acolo vor da cu caschetele de pamant?

 • Downvote 4
Link to comment
Share on other sites

Ca vor da cu caschetele de pamant, nu stiu, dar s-ar putea ca politistilor din tarile enumerate sa nu li se taie salariile, daca guvernele lor considera ca politia este ultima linie de aparare in fata revoltelor maselor. In Grecia, din cate stiu nu au umblat la lefurile politistilor, iar acolo a fost criza, nu gluma. Parerea mea!

Link to comment
Share on other sites

Politia este ultima linie de aparare in fata revoltelor maselor?

Eu credeam ca armata este.

Link to comment
Share on other sites

Nu au umblat pentru ca nu prea aveau la ce sa umble, politistii greci castiga cam cat castigam noi inainte de taierile cu 25%!

Edited by bestkyky
Link to comment
Share on other sites

Dar la noi s-a umblat la lefuri, iar noi n-am avut criza lor!

Edited by Dorin17
Link to comment
Share on other sites

Asa este, dar noi suntem mult mai saraci ca ei, spiritual si material! Spun asta pentru ca am fost acolo si am vazut cum sunt oamenii si locurile.

Link to comment
Share on other sites

Si din toata saracia noastra, guvernul si-a permis sa taie, totusi, iar la ei, putini mai bogati ca noi, nu!

Link to comment
Share on other sites

Kmcoio, iti spun eu, din sursa sigura ca un politist care are gradul echivalent celui pe care il avem noi, castiga cam tot atat atat cat castigam noi in urma cu ceva timp. Poate cu 100 de euro mai mult, dar asta depinde si la ei de sporuri. De ce nu iti vine sa crezi?

Link to comment
Share on other sites

Nu au umblat pentru ca nu prea aveau la ce sa umble, politistii greci castiga cam cat castigam noi inainte de taierile cu 25%!

recia va impune o taxa exceptionala cetatenilor cu venituri mai ridicate si va bloca majorarile salariale in sectorul public in acest an, a anuntat ministrul de finante al tarii, Yannis Papathanassiou, in conditiile in care tara incearca sa-si mentina sub control deficitul bugetar, scrie The Guardian.

Astfel, functionarii publici cu un salariu lunar brut ce depaseste 1.700 de euro (2.230 $) nu vor beneficia de majorari salariale in acest an, in ciuda unei rate a inflatiei asteptate a atinge 2,5%. Ministrul de finante a anuntat ca salariile judecatorilor si membrilor parlamentului vor fi de asemenea inghetate in 2009.

Pe de alta parte, cei care castiga intre 60.000 si 80.000 de euro pe an vor plati o taxa exceptionala de 1.000 de euro, cei care castiga intre 80.000 si 100.000 vor plati 2.000 de euro, cei cu castiguri de 100.000-150.000 vor suporta o taxa de 3.000 de euro, iar cei care castiga peste 150.000 de euro vor plati 5.000 de euro, conform ministrului de finante.

„Estimam ca vom colecta 250 de milioane de euro de pe urma acestor contributii exceptionale", a adaugat Papathanassiou. Aproximativ 128.000 de contribuabili greci vor fi supusi platii taxelor exceptionale, pe baza declaratiilor de venit depuse de acestia. In acelasi timp, functionarii publici cu salarii mici vor primi stimulente cuprinse intre 300 si 500 de euro, pensionarii urmand sa fie la randul lor sprijiniti.

„Deciziile anuntate astazi sunt dificile. Principalul nostru obiectiv este sa-i sprijinim pe cei cu venituri reduse si sa ne asiguram ca cetatenii cu venituri mai mari contribuie la eforturile noastre de a depasi criza", a declarat ministrul de finante, prezentand politica guvernului conservator privitoare la venituri, politica ce va starni cu siguranta mania sindicatelor. „Trebuie sa ne protejam economia de furtuna financiara", a adaugat Papathanassiou.

Grecia incearca sa-si mentina sub control deficitul fiscal, in conditiile reducerii veniturilor pe fondul incetinirii ritmului de crestere a economiei. Afectata de declinul economiei globale, economia Greciei incetineste rapid dupa patru ani de crestere de 4%, ceea ce echivaleaza cu venituri mai mici pentru guvern, care anticipeaza un deficit fiscal de 3,7% din PIB.

Economia Greciei, cu un salariu mediu brut lunar de aproximativ 1.250 de euro, reprezinta aproximativ 2,5% din cea a zonei euro.

„Aceste masuri ma surprind in mod pozitiv", a declarat Sebastian Wanke, analist in cadrul Dekabank. „Acestea ar putea chiar anticipa ceea ce se va intampla in intreaga Europa maine", a adaugat Wanke. „Singurul lucru de care ma tem este ca aceste masuri ar putea declansa proteste sociale, mai ales pe fondul evenimentelor din decembrie", a declarat analistul Dekabank.

In decembrie, guvernul s-a confruntat cu cele mai ample proteste din ultimele decenii. „Sunt masuri provocatoare si inacceptabile", a declarat Ilias Vrettakos, vicepresedinte al federatiei sindicale ADEDY, care a solicitat deja declansarea unei greve nationale pe 2 aprilie. „Povara a cazut pe umerii muncitorilor, in loc sa fie suportata de banci si marile companii, cele care se fac vinovate de aceasta criza", a adaugat Vrettakos.

Guvernul a lansat un pachet de sprijinire a sectorului bancar in valoare de 28 de miliarde de euro, insa din cauza problemelor de ordin fiscal si a datoriilor uriase nu a putut pune la punct un plan de stimulente pentru cei saraci. Guvernul va cheltui aproximativ 4% din PIB sau 12 miliarde de euro pe serviciul datoriei in acest an.

O mare companie industriala din Grecia a anuntat recent reducerea programului de lucru, semn ca criza financiara globala incepe sa afecteze locurile de munca din sectorul de productie din Grecia. Alumil, unul din principalii furnizori de componente din aluminiu pentru constructii din Europa, a anuntat ca cei 2.500 de angajati ai sai din Grecia si de peste hotare au fost de acord cu reducerea programului zilnic de la 8 la 6,5 ore pe o perioada de pana la sase luni, asociata cu o reducere de 20% a salariilor.

Rata somajului din Grecia este estimata a atinge 9% in acest an pe baza proiectiilor Comisiei Europene.

Grecii si taxele

* Angajatii de la stat care castiga peste 1.700 de euro pe luna nu vor beneficia de majorari salariale in acest an.

* Salariatii care castiga sub 1.500 de euro vor primi stimulente cuprinse intre 300 si 500 de euro, pensionarii urmand sa fie la randul lor sprijiniti.

* Cei care castiga intre 60.000 si 80.000 de euro pe an vor plati o taxa exceptionala de 1.000 de euro.

* Persoanele care castiga intre 80.000 si 100.000 vor plati 2.000 de euro, cei cu castiguri de 100.000-150.000 vor suporta o taxa de 3.000.

* Cei care castiga peste 150.000 de euro vor plati 5.000 de euro.

* Guvernul se asteapta sa obtina 250 de milioane de euro de pe urma acestor contributii exceptionale, urmand a fi afectati 128.000 de contribuabili.

as vrea si eu ca dupa 12 ani efectiv de minister sa castig 1700 euor brut pe luna!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

se poate ?????????????????

Link to comment
Share on other sites

Daca ai trai in Grecia s-ar putea, insa noi traim in Romanica asa ca nu se poate!

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Atat in Spania, cat si in Portugalia, salariile functionarilor publici (inclusiv politisti) au fost redus inca din toamna lui 2010 cu un coeficient cuprins intre 5-8%, din salariul de baza. Sporurile nu au fost taiate, dar s-a redus la maxim plata orelor suplimentare, care de multe ori dubla salariul, fiind recompensate cu zile de odihna, asa ca unii au de luat cate o saptamana/luna liber, fapt ce duce la o subtiere a capacitati operative. Si in randul colegilor nostrii din aceste tari exista nemultumiri, insa eu au protestat intr-un mod elegant, fara injurii si arucat de sepci. Poate si datorita faptului ca inca nu le-a ajuns cutitul la os.

Si din punctul de vedere al managerilor au fost luate unele masuri de economisire, cum ar fi interzicerea folosirii aerului conditionat, limitarea consumului de carburant (insa in nici un caz la limitele stabilite in Romania), reducerea convorbirilor telefonice, in special a celor personale, limitarea programului pe timpul noptii, utilizarea unor becuri ecologice pt iluminatul in sectii de politie etc.

Salariul unui politist national la inceput de cariera este cuprins intre 1200-1400 euro, la care se adauga diverse sporuri. Ulterior, poate creste, in functie de pozitia ocupata, pana undeva spre 5-6000 euro (director general/inspector general). Ciudat este faptul ca politia locala, din municipiile mari, primesc salarii net superioare politiei nationale, pt ca bugetul local este mult mai generos. Dar tr sa avem in vedere ca in aceste tari politia locala nu are nimic in comun cu politia locala din tara noastra, fiind adevarate agentii de aplicare a legii, formate din politisti profesionisti.

In afara de salariu, politistii beneficiaza de credite preferentiale (prin legea politiei, nu asa, ca vor sa ne faca bancile niste favoruri), garantate de stat (nu de minister), cu facilitati reale, etc.

Chiar daca noi nu auzim de aceste lucruri, asta nu inseamna ca acolo totul este pe roz.... nu ca asta ne-ar consola sau ne-ar tine de foame.

 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Pentru a emite o parere cat mai obiectiva trebuie vazut care este raportul salariu/preturi deci nu prin comparare directa salariu bugetar in Romania raportat la salariu bugetar in Grecia, evident, pentru aceeasi categorie profesionala.

Link to comment
Share on other sites

Şi ce te face să crezi că preţurile le Greci sunt mai ridicate ca la noi ?

Link to comment
Share on other sites

 • Moderator

Să nu pierdem din vedere faptul că deși prețurile sunt aproape identice, este o diferență majoră între reducerea de 5-8% dintr-un salariu de 1200-1400 euro și o reducere de 35% a unui salariu de 300 euro.

În timp ce la ăia s-au redus/limitat plata orelor suplimentare la noi s-a interzis cu desăvârșire plata acestora printr-o ordonanță a guvernului.

Nu uitați că la noi în tot acest timp au fost menținute salariile de excelență la care au acces în majoritatea cazurilor pupincuriștii, în timp ce la ăia au schimbat becurile pentru a consuma mai puțină energie electrică.

Oare se justifică această batjocorire de care am avut și încă avem parte? În condițiile în care suntem de ani buni printre primele locuri în privința descoperirii autorilor din cauzele cu AN în comparație cu polițiile din statele occidentale. Când vine vorba despre infracționalitate ne comparăm cu ăia, dar nu cred că pe acolo se întâmplă ca polițiștii să vină de acasă cu tuș pentru imprimantă, coli de scris sau mai știu eu ce. Limitările lor în privința carburanților, la noi sunt de ani de zile, au fost dintotdeauna. Ba chiar au devenit ceva normal, iar acum am ajuns în așa hal încât mașinile poliției stau parcate pentru că au fost reduse și acele limitări.

Restricțiile bugetare nu au mai fost valabile în cazul construirii de telegondole, săli de sport, patinoare, etc. Ba mai mult, pentru la anul (an electoral) ne aruncă acești ipocriți pastila conform căreia s-ar putea reveni la salariile din iunie 2010, chipurile ... și-a revenit economia. Chiar atât de proști ne cred?

Dragi colegi, deși nu sunt membru al sindicatului ce a organizat acel miting, consider că ceea ce au făcut ei acolo, la acel miting, a fost și probabil va rămâne pentru mult timp, singura acțiune sindicală notabilă, iar polițiștii prin acel miting au servit o lecție întregii mișcării sindicale din România și întregii societăți. Eu sunt mândru de colegii mei ce au participat la acel miting și așa ar trebui să fiți și voi.

Nu vă mai uitați în gura slugilor și a valeților ce au votat pentru o găleată și o pungă de mălai! Doar îi roade invidia pentru că sunt conștienți de efectele și consecințele reale ale acelui miting al polițiștilor.

Noi polițiștii, așa cum suntem noi ... blamați de majoritatea, am reușit prin acel protest, ceea ce ne-am propus, să ne facem auziți și să nu mai fim tratați cu indiferență ca până acum. Chiar dacă nu le convine unor aplaudaci.

Polițiștii sunt singurii dintre toți cei care au protestat anul trecut, care au demonstrat că nu le este frică de nimeni și nici nu se lasă călcați în picioare.

Nicio altă categorie profesională nu a reușit ca în urma unui miting, consecințele să fie măcar apropiate, nu uitați că toți șefii mari din MAI de la data mitingului au fost demiși. Asta ar trebui să-i pună pe gânduri și să nu mai fie atât de indiferenți față de problemele noastre, iar când apar astfel de probleme ar trebui să ne țină partea, să încerce să ne protejeze, nu să fie interesați numai de scăunelul lor călduț.

Așa că până una alta, polițiștii sunt singurii care le-au demonstrat ceva tuturor românilor, care priveau de pe la balcoane și doar știu să comenteze ... cum e de exemplu Moruzov, care a fost deranjat de faptul că polițiștii și-au aruncat caschetele. El nu poate înțelege semnificația acelui gest, a analizat numai acțiunea efectivă la un nivel vizual și atât ... probabil că doar atât poate.

Oamenii acestei țări pe care-i duce mintea cât de cât, au înțeles exact care a fost mesajul, semnificația și ceea ce s-a reușit atunci.

Nu întâmplător medicii au și preluat lozincile polițiștilor la mitingurile ce au avut loc ulterior și tot acela e și motivul pentru care pe la toate mitingurile de după se scanda: „Cinste lor! Cinste lor! Cinste polițiștilor!”.

 • Upvote 4
 • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Bestkyky gresesti , si eu am fost in Grecia iar politistii de acolo iau in jur de 2000 de euro.

Si nu ar avea cum sa ia cat noi cand pensia medie in Grecia este de 800-900 de euro.

Toti politistii din tara chiar si cei care nu au fost la miting, ar trebui sa ii sustina pe cei care au participat la mitingul de la Cotroceni.

Actiuni de genul acelui miting ne pot creste procentul de credibilitate in sondajele de opinie.

Daca nu ati fost atenti , toate actiunile puterii dupa acea data au fost ,,concertate" impotriva ,,credibilitatii" politiei.

Actiunile din vami, cazul Fatuloiu, treaba cu caschetele la care o sa revin, renuntarea la masinile politiei din coloanele oficiale de catre cei doi pitici, atacarea constant a politistilor de catre furia ,,potocalie", bilantul pe 2010 etc.

Privitor la caschete, i-am pus aceasta intrebare domnului Fatuloiu si domnului Popa:

De ce si-ar arunca un politist cascheta de serviciu cand aceasta cascheta costa un milion si poate nu are decat una?

Nu au putut sa imi raspunda.

Daca ati observat acele caschete erau scoase de mult din uz , aveau alta culoare si nu prea aveau insemne asa cum s-a batut toba.

Insa si de aceasta data ,,serviciile'' si-au facut datoria, ca si cu tocurile de pistol fotografiate de jandari.

Io fi fost frica ,,fiintei extraordinare"?

Edited by Elvis
Link to comment
Share on other sites

Sigur ca i-a fost frica! :blink: Nu il vezi cum se uita?

Edited by Dorin17
Link to comment
Share on other sites

Bestkyky gresesti , si eu am fost in Grecia iar politistii de acolo iau in jur de 2000 de euro.

Si nu ar avea cum sa ia cat noi cand pensia medie in Grecia este de 800-900 de euro.

Elvis, crede-ma ca nu vorbesc doar de dragul conversatiei, nu imi sta in caracter. Am fost in Grecia in urma cu aproximativ 3 ani si am vazut ca un politist, cu aceeasi vecime ca si mine la momentul respectiv, castiga cu vreo 47 de euro in plus fata de mine. Nici eu nu am crezut pana nu mi-a documentat omul.

Cand vorbesti de 2000 de euro cred ca te referi la un politist cu vechime mai mare de 15 ani sau la un ofiter, nicidecum la un agent cu 1-2 ani vechime.

Anyway, salariul altora nu ne incalzeste cu nimic pentru ca avem moduri de viata diferite din toate punctele de vedere!

Link to comment
Share on other sites

 • Membru

apropo de tocurile de pistol si fotografiile jandarmilor, stie cineva cum s-au finalizat cercetarile in aceste cazuri, ca n-am aflat decat ca ar fi fost sesizat parchetul?

Edited by georgedi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.