Jump to content
POLITISTI.ro

Predare permis de conducere prin posta?

Postare recomandată

Publicat

Buna seara...

Am o nelamurire, in urma cu sase luni, mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o perioada de 30 de zile, am depus contestatie si inca nu s-a pronuntat hotararea judecatoaresca definitiva.

Intrebarea mea e, in cazul in care pierd procesul, pot trimite permisul de conducere prin serviciul de posta ( cu confirmare de primire) direct pe adresa IPJ de care apartin si la randul lor dupa trecerea celor 30 de zile sa mi-l restituie tot asa, prin posta, taxele postale suportandu-le eu binenteles.... deoarece eu intre timp am plecat din tara pe o perioada nedeterminata.

Sau trebuie sa fac o procura la notar sa-l predea altcineva in locul meu? Si ar mai fi inca o nelamurire, dupa hotararea judecatoreasca definitiva (adica chiar dupa ziua in care are loc procesul) se considera 5 zile termen de predare sau dupa ce imi soseste acasa sentinta judecatoresca, stiut fiind faptul ca dureaza pina vine acasa sentinta.

Multumesc frumos pentru atentie si astept raspuns.

• Moderator
Publicat

Termenul de predare a permisului de conducere este de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

O hotărârea definitivă şi irevocabilă este cea mai puternică decizie din punct de vedere juridic, care nu mai poate fi atacată.

Pentru forma irevocabilă a hotărârii este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă, după termenul de 15 zile în primă instanţă şi după pronunţare pentru hotărârile date în recurs.

Orice parte în proces poate solicita legalizarea hotărârii judecătoreşti.

Când legalizarea se face de către contravenient (persoana în cauză), acesta este obligat să se prezinte în termen de 15 zile cu hotărârea definitivă şi irevocabilă la poliţie şi să predea permisul. Dacă nu face acest lucru, perioada de suspendare se majorează cu cele 30 zile şi intră în vigoare după ce poliţia primeşte hotărârea definitivă şi irevocabilă.

Când acest lucru se face de către poliţie (fiind parte în proces are acest drept), contravenientul primeşte la domiciliu o înştiinţare oficială care îi aduce la cunoştinţă că este obligat să predea permisul în următoarele 5 zile, iar după trecerea acestui termen suspendarea dreptului de a conduce întră în vigoare. Perioada respectivă de suspendare a dreptului de a conduce se majorează cu 30 zile dacă contravenientul nu a predat permisul în termenul de 5 zile.

Poţi trimite permisul de conducere prin poştă cu confirmare de primire împreună cu o copie a hotărârii legalizate a instanţei. Fără această hotărâre legalizată a instanţei, perioada de suspendare nu intră în vigoare.

Despre restituirea permisului, aceast lucru se face numai către titular sau către o altă persoană ce posedă o împuternicire notarială.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.