Jump to content
POLITISTI.ro

Predare permis de conducere prin posta?


Junno

Recommended Posts

Buna seara...

Am o nelamurire, in urma cu sase luni, mi-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru o perioada de 30 de zile, am depus contestatie si inca nu s-a pronuntat hotararea judecatoaresca definitiva.

Intrebarea mea e, in cazul in care pierd procesul, pot trimite permisul de conducere prin serviciul de posta ( cu confirmare de primire) direct pe adresa IPJ de care apartin si la randul lor dupa trecerea celor 30 de zile sa mi-l restituie tot asa, prin posta, taxele postale suportandu-le eu binenteles.... deoarece eu intre timp am plecat din tara pe o perioada nedeterminata.

Sau trebuie sa fac o procura la notar sa-l predea altcineva in locul meu? Si ar mai fi inca o nelamurire, dupa hotararea judecatoreasca definitiva (adica chiar dupa ziua in care are loc procesul) se considera 5 zile termen de predare sau dupa ce imi soseste acasa sentinta judecatoresca, stiut fiind faptul ca dureaza pina vine acasa sentinta.

Multumesc frumos pentru atentie si astept raspuns.

Link to comment
  • Moderator

Termenul de predare a permisului de conducere este de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

O hotărârea definitivă şi irevocabilă este cea mai puternică decizie din punct de vedere juridic, care nu mai poate fi atacată.

Pentru forma irevocabilă a hotărârii este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă, după termenul de 15 zile în primă instanţă şi după pronunţare pentru hotărârile date în recurs.

Orice parte în proces poate solicita legalizarea hotărârii judecătoreşti.

 

Când legalizarea se face de către contravenient (persoana în cauză), acesta este obligat să se prezinte în termen de 15 zile cu hotărârea definitivă şi irevocabilă la poliţie şi să predea permisul. Dacă nu face acest lucru, perioada de suspendare se majorează cu cele 30 zile şi intră în vigoare după ce poliţia primeşte hotărârea definitivă şi irevocabilă.

 

Când acest lucru se face de către poliţie (fiind parte în proces are acest drept), contravenientul primeşte la domiciliu o înştiinţare oficială care îi aduce la cunoştinţă că este obligat să predea permisul în următoarele 5 zile, iar după trecerea acestui termen suspendarea dreptului de a conduce întră în vigoare. Perioada respectivă de suspendare a dreptului de a conduce se majorează cu 30 zile dacă contravenientul nu a predat permisul în termenul de 5 zile.

 

Poţi trimite permisul de conducere prin poştă cu confirmare de primire împreună cu o copie a hotărârii legalizate a instanţei. Fără această hotărâre legalizată a instanţei, perioada de suspendare nu intră în vigoare.

 

Despre restituirea permisului, aceast lucru se face numai către titular sau către o altă persoană ce posedă o împuternicire notarială.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.