Jump to content
POLITISTI.ro

Diferente intre domiciliu si resedinta


Recommended Posts

 • Moderator

De multe ori se face confuzie intre "domiciliu" si "resedinta". Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 97 din 2005 :

 • Domiciliul persoanei fizice este la adresa la care aceasta declara ca are locuinta principala;
 • Resedinta este adresa la care persoana fizica declara ca are locuinta secundara, alta decat cea de domiciliu.

Cetatnii romani nu pot avea in acelasi timp decat un singur domiciliu si/sau o singura resedinta.

In cazul in care acestia detin mai multe locuinte, işi pot stabili domiciliul sau resedinta in oricare dintre ele;

Resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara. Mentiunea privind resedinta se completeaza pe un autocolant-tip care se aplica pe versoul actului de identitate.

Persoana care gazduieste o alta persoana, in mod neintrerupt, pe o perioada mai mare de 30 de zile, cu exceptia anumitor situatii (atunci cand persoana care locuieste la o alta adresa decat cea de domiciliu o face in interesul serviciului sau in scop turistic) are obligatia de a anunta politia sau serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor de la locul unde este situat imobilul.

Responsabilul cartii de imobil are obligatia sa inscrie, pe baza actului de identitate, persoanele care domiciliaza sau au resedinta in imobilul respectiv si sa o prezinte, la cerere, politistilor sau lucratorilor serviciilor publice comunitare de evidenra a persoanelor.

Persoanele care isi schimba domiciliul sau isi stabilesc resedinta sunt obligate sa ceara inscrierea in cartea de imobil la noua locuinta in termen de 15 zile de la mutare.

La hoteluri si in alte locuri de cazare in comun, inscrierea in cartea de imobil se face la sosire, prin grija proprietarului sau a administratorului acestora, dupa caz.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Din nefericire, legislatia europeana nu face diferenta intre domiciliu si resedinta, fapt ce duce la unele confuzii juridice si chiar litigii intre state membre.

Spre exemplu, Directiva 91/439/CEE (cu modificarile ulterioare), tradusa in limba romana (desi in textul original, in limba engleza apare termenul de "residence"), stipuleaza:

"Articolul 9 - În sensul prezentei directive, domiciliu "stabil" reprezintă locul unde o persoană locuiește permanent, adică cel puțin 185 de zile din fiecare an calendaristic, datorită unor obligații personale și profesionale sau, pentru o persoană fără obligații profesionale, datorită obligațiilor personale care atestă legături puternice între această persoană și locul unde locuiește. Totuși, domiciliul stabil al unei persoane ale cărei obligații profesionale sunt în alt loc decât obligațiile sale personale și care, prin urmare, locuiește, pe rând, în locuri diferite situate în două sau mai multe state membre, se consideră a fi locul obligațiilor sale personale, cu condiția ca această persoană să se întoarcă în acest loc în mod regulat. Persoanele care locuiesc într-un stat membru pentru a exercita o activitate pe termen limitat nu trebuie să îndeplinească condiția din urmă. Frecventarea unei universități sau a unei școli nu implică schimbarea domiciliului stabil." :hmmmt:

Edited by CITADELA
Link to comment

@citadela: foarte interesante observatiile tale... Cred ca in traducerea directivei s-a strecurat o greseala (pe care o fac multi, din pacate), Sintagma "domiclilu stabil" este un pleonasm, pentru ca "domiciliu" inseamna, in limba romana, "locuinta stabila". Situatia, din punct de vedere lingvistic, este aceeasi cu folosirea termenului "locatie" in loc de "loc". Poate ca suna mai interesant (asa cum "domiciliu" suna mai interesant ca "locuinta"), dar "locatie" (sau "locatiune") inseamna, inca de pe vremea lui Cuza, cu totul altceva.

Link to comment

La partenerii europeni ai statului nostru nu se pune problema unui sistem judiciar slab, nepragmatic, cum este la noi. Atât timp cât în procedura penală naţională avem instituţia citării, iar acesta nefăcută ad-literram, duce la nulitate absolută în procesul penal, vom avea mari probleme. Pleonasmul "domiciliu stabil" îl uzitează zilnic mulţi şefi de la SPCEIAP, ce să le mai cerem cetăţenilor :hmmmt: . Norma juridică referitoare la anunţare este desuetă, nu ştiu dacă 1% din cetăţenii aflaţi în această situaţie se prezintă la poliţie să fie luat în evidenţă la adresă. Este doar idealul pe hîrtie, normă comunisto-securistă, preluată din păcate în toate actele normative de după 1989, referitoare la evidenţa populaţiei. Conform Dreptului Universal la liberă circulaţie, e problema mea pe unde hoinăresc şi pe unde dorm. Ce fac dacă mă aflu într-o expediţie de cercetare ştiinţifică, că am eu pitici pe creer şi bat o vară întreagă munţii, sun la 112 şi spun: nenea poliţistule iamă şi pe mine în evidenţă, ăăă... sunt pe muntele x într-o poieniţă după nişte copaci.... :ner:, . Lăsând gluma la o parte statul trebuie, dacă este deştept, şi prezint aşa mare importanţă pentru el, să mă controleze, discret, din umbră, pe mine, pe unde umblu şi stau, dar asta este o altă poveste. Este doar o părere, luaţi-o ca atare.Să auzim de bine! :emo-yessir:

Link to comment

am aceeasi parere cu tine :) daca am mai multe proprietati ce treaba are statul unde stau eu atit timp cit sunt pe proprietatea mea. Am o adresa / domiciliu, lucru corec si necesar, in rest imi vad de viata mea si hoinaresc pe proprietatile mele fara sa trebuiasca sa dau socoteala.

ca o parere personala, asta este o reminiscenta comunista - de a conmtrola statul fiecare aspect al vietii mele private. Cind am schimbat buletinul, mi-au cerut telefon mobil, functia, locul de munca, si alte date care nu aveau nici o legatura cu datele necesare emiterii CI. din principiu nu am declarat nici una dintre datele care nu erau strict necesare emiterii CI.

Link to comment
 • 12 years later...
 • Moderator

Recent a fost modificată şi completată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.
O modificare importantă reglementează faptul că o persoană nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă.
Această limită nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse.
Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.