Jump to content
POLITISTI.ro

Sfaturi/trucuri privind spalarea masinii


Catalin
 Share

Recommended Posts

 • Moderator

Înainte să vă apucați să spălați singuri mașina, e bine să știți câteva lucruri despre acest subiect:

Spălarea mașinii reprezintă cel mai important proces de întreținere și e bine să o faceți periodic, cel puțin o dată pe lună. Întrucât, insectele, bitumul, găinatul de pasăre , mizeria, praful, toate dăunează atât vopselei, a aspectului mașinii cât și caroseriei.

Important: NU lăsați găinatul de pasăre să se usuce pe caroserie. Este foarte acid și atacă straturile de lac, acțiunea sa fiind amplificată atunci când caroseria se încinge datorită razelor solare, pentru că porii lacului se dilată. Deci, trebuie spălat cât mai rapid.

Curățirea acestuia se face cu foarte multă apă și de preferat fără a freca.

 • Folosiți două găleți: în una din ele puneți apă și șampon auto, iar în cealaltă apă curată pentru a curăța buretele folosit pentru spălat.
 • Alegeți un pe cât posibil un loc la umbră pentru mașină, deoarece e bine ca tabla să fie rece. Pe o suprafață fierbinte apa se va evapora prea rapid, mărind probabilitatea de apariție a petelor de apă. De asemenea este recomandabil să vă parcați mașina pe un plan ușor înclinat, întrucât va permite apei să alunece mai repede de pe ornamente și suprafețele vopsite.
 • Umeziți mașina cu apă din abundență a pentru a îndepărta nisipul și depunerile, eliminând astfel mizeria superficială. Apa trebuie aplicată cu jet, însă fără presiune la început deoarece dacă mașina este murdară, aplicarea jetului de apă cu presiune de la început poate avea ca efect zgârierea vopselei.
 • La început trebuie să spălați jantele/roțile mașinii, de preferat cu o perie banală. Dacă începeți să spălați caroseria și apoi treceți la roți, veți împroșca părțile spălate deja cu detergent, noroi și praf de frână de pe roți și jante.
 • De preferat este să folosiți șampon special pentru autoturisme. Aceste șampoane sunt special concepute pentru a acționa ca un lubrifiant, astfel încât să antreneze nisipul sau mizeriile abrazive, care vor aluneca odată cu apa de limpezire fără să producă zgârierea.
 • Trebuie să spălați caroseria cu ajutorul unui burete de mașină sau dacă aveți la îndemână, o mănușă specială de spălat mașina. Buretele trebuie spălat frecvent în găleata cu apă curată. Dacă este posibil, folosiți bureți diferiți pentru zona inferioară și cea superioară a mașinii. În special în zona pragurilor și a părților inferioare se adună particule mai mari și mai abrazive. Folosind bureți diferiți evitați ca acestea să rămână în burete atunci când spălați porțiunile superioare ale mașinii.
 • Spălați mașina pe bucăți, pentru a evita uscarea șamponului pe mașină. După ce ați terminat de spălat o secțiune a mașinii clătiți acea parte cu apă din abundență.
 • Pentru uscare folosiți prosoapele din microfibre care au o capacitate de absorbție foarte mare, plus că nu lasă scame. Întotdeauna aceste prosoape trebuie să fie puțin umede. De asemenea puteți folosi și pielea sintetică sau cea de căprioară, la fel și alte cârpe făcute din bumbac 100%.

Dacă mai aveți și alte sfaturi/trucuri/completări, vă rog nu ezitați să le postați aici. În felul acesta le vom strânge pe toate la un loc.

Sper să vă fie de folos.

 • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...
 • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.