Jump to content
POLITISTI.ro

Remorca 1200 kg cu B-ul

Postare recomandată

Publicat

Salut!

Conform punctului 3, daca am B-ul pot tracta peste 750 kg sau nu? Subiect discutat de o mie de ori, insa mie nu mi-e clar :)

Legea zice

Categoria B
1. autovehiculul a cărui masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg şi al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a căror masă totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg, format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg;

Punctele 2 si 3 nu pot fi indeplinite simultan. Cred ca e logic.

Fiecare punct reglementeaza un caz anume.

1 - ai masina sub 3500 kg si maxim 8 locuri pentru pasageri? O poti conduce cu B-ul

2 - ai masina si tragi remorca de 750 kg? Poti merge cu B-ul

3 - ai masina si tragi remorca mai mare de 750 kg? Le poti duce cu B-ul cata vreme masina si remorca nu depasesc 4250 kg.

Sau cel putin asa interpretez eu.

In cazul meu, permis cat B, autoturism MTMA 2390 kg + remorca MTMA1200 kg = 3590 kg. Ma incadrez sub cei 4250 permisi de lege.

Am facut topicul pentru ca in seara asta am vazut multe anunturi de inchirieri platforme auto(slepuri), cu MTMA 1200-1400 kg, si toti scriau ca se pot tracta cu B-ul. Daca aveti timp, sunt curios cum interpreteaza un politist aceasta lege. Cu cat B si remorca de 1200 kg dupa mine, plec mai departe sau ma aleg cu un dosarel?

Publicat

Nu!

Nu poti!  

Legea face trimitere expres la cele 750 kg unde te incadrezi cu B-ul iar ce depaseste necesita E-ul.

In cazul tau, remorca are 1200 kg.

Dosarel!

• Apreciez 1
  • Displace 4
Publicat

Daca ansamblul de vehicule a carui MTMA este mai mare de 3.500 kg, dar nu depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei MTMA depaseste 750kg, puteti conduce avand categoria B dar trebuie in plus sa faceti dovada ca ati absolvit un curs de formare in cadrul unei scoli de conducatori auto autorizate.

Explica, te rog! De ce nu? Ne-au adus la cunostinta la bilant, anul trecut..

• Apreciez 2
  • Displace 1
Publicat

Pai uite ce spune legea. Motamo!

Art. 30 punctul 3 din HG 1391/2006. RAOUG 195/2002

- ,,Ansamblu de vehicule a carui MTMA NU depaseste 3.500 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca, a carei MTMA NU depaseste MP a autovehiculului tragator.,,-

Deci ansamblul in sine nu trebuie sa depaseasca acele 3.500 kg.

Omului ii trebuie E-ul pentru o remorca de 1.200 kg.

Gandeste-te ca la 1.200 kg, remorca este aproape dublul celei premise de lege doar cu categoria B.

• Apreciez 2
  • Displace 2
  • Membru
Publicat

Sigur? Eu stiam ca MTMA a ansamblului nu trebuie sa fie mai mare de 4250kg, asa e cam peste tot prin UE.

Modificarea e facuta de 2 ani parca.

• Apreciez 1
Publicat

Cati, multumesc, intr-adevar, pentru o greutate cuprinsa intre 3501 kg si 4250 kg, este nevoie de adeverinta de la o scoala de soferi.

===================

Genesys, asa este, daca cu masina mea trag remorca de 1200 kg, depasesc cele 3500 kg si imi trebuie adeverinta.

Daca cu aceeasi masina trag remorca de 1100 kg, pot conduce numai cu B-ul. De ce? MP autovehicul tragator = 1410 kg, MTMA remorca 1100 kg. deci MTMA remorca nu depaseste MP autovehicul tragator. Ansamblul cantareste MTMA auto 2390 kg + MTMA remorca 1100 kg = 3490 kg. Din cate vad as fi in limitele legii, putand tracta 1100 kg cu masina mea, doar cu permis categoria B

===================

Daca nu ma insel noua formulare a legii este cea scrisa sus, adica "...si o remorca, a carei MTMA NU depaseste MP a autovehiculului tragator..." a fost inlocuit de "...şi o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depăşeşte 750 kg...". Deci nu se mai raporteaza la masa proprie a autovehicului tragator, aceasta putand fi mai mica decat MTMA a remorcii.

Publicat (modificat)

Art 24.1 alin 3) din OUG 195/2002 RMC: Persoanele care poseda PC categoria B au dreptul de a conduce ansamblurile de vehicule prevazute la lit f) pct. 3 anexa nr. 1, in cazul in care ansamblul depaseste 3.500 kg, numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de formare in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de vehicule.

ANEXA 1  Categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permisul de conducere, prevazute la art. 20 alin. (2), se definesc astfel:f) categoria B:

1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara conducatorului, nu este mai mare de 8;
    2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 750 kg;
    3. ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg;

g) categoria BE: ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3.500 kg;

Modificat de Cati
  • Apreciez 2
Publicat

Da, asa este! Eu m-am uitat pe vechea formulare a legii. Imi cer scuze.

Ii dau dreptate lui Cati pentru postarea textului de lege actualizat si iti multumesc tie Andrei16 pentru ca mi-ai atras atentia.

Totusi, remorca la 1.200 kg este maricica incat sa o tractezi numai cu B-ul simplu.

Vezi, textul de lege nu face referire la sistemul de franare al remorcii. Unele au au, altele nu.

De aici si confuziile si inadvertentele aparute.

• 6 luni mai târziu...
Publicat

Bună ziua.

Eu tot nu am înţeles.

Ca posesor de permis categ. B, comit infracţiune daca ataşez o remorcă de 1200 kg. la maşina mea de 1,6 benzină (care permite legal remorcă de max. 1200 kg. cu sistem de frânare)?

Aş prefera un răspuns concret, nu generalizant (textul legii).

Mulţumesc anticipat.

• Moderator
Publicat

Dacă vrei aşa mură-n gură, trebuie să precizezi care este masa totală maximă autorizată a maşinii tale. Găseşti aceste date în certificatul de înmatriculare ori în cartea de identitate a vehiculului.

Publicat

Cum a spus CATI mai sus cu categ b poti depasi 3500 in ansamblu (mmta) dar maxim 4250 atentie.. doar daca ai absolvit un curs la o scoala de soferi. Daca nu ai curs dosar penal dca ai curs poti conduce.

Publicat

Imi pare rau, dar poate sunt eu mai greu de cap, nu am niciun curs de la nicio scoala sau institutie, nici din tara si nici din strainatate si nu am nici permis BE.

Am permis B, am masina cu masa maxima de 1738 kg si vreau sa tractez remorca de 1200 kg cu sistem franare (cum imi permite cartea de identitate). Masele adunate (masele ansamblului) fac 2938 kg (cu mult sub 3500 kg.).

Am citit mai sus ca as comite o infractiune prin faptul ca tractez remorca peste 750 kg, ceea ce eu consider ca nu este infractiune (date fiind paragrafele complementare din lege), dar probabil ca gresesc,

Prefer raspuns concret, pe cazul meu, nu generalizant (textul legii) sau referitor la alte cazuri ale altor persoane.

Multumesc anticipat.

Respect!

Publicat

Chiar nu vrei sa pricepi? Ai voie sa conduci cu B ansamnlul tau. Citeste ti am spus ce a scris CATI in 02. 09. 2014 la pct 3. Succes in continuare

Publicat

Am voie cu B pur si simplu sau cu vreo adeverinta de la vreo o scoala?

Din aceasta cauza eu voiam un raspuns concret la intrebarea mea, fara vreo trimitere la alte /intrebariraspunsuri, deoarece in acest subiect eu nu regasesc "Citeste ti am spus ce a scris CATI in 02. 09. 2014 la pct 3.".

Gasesc in schimb acest text, care m-a bagat in sperieti si pe mine si intreaga familie:

"Nu!

Nu poti!  

Legea face trimitere expres la cele 750 kg unde te incadrezi cu B-ul iar ce depaseste necesita E-ul.

In cazul tau, remorca are 1200 kg.

Dosarel!"

• 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

salut. m-am contrazis cu mai multi politisti de la rutiera cu privire la urmatoarea speta: Poate un conducator auto care are doar categoria B sa conduca o autoutilitara care cantareste in jur de 2500 kg o incarcatura de 5000 kg, deci in total autoutilitara si incarcatura in jur de 7500 kg?

Publicat

Daca nu e pe drumurile publice, nu e nicio infractiune. Codul rutier se aplica doar pe drumurile publice. 

Publicat

Eu mă refer la situația în care conduce pe drumurile publice, pe un drum județean mai exact

Eu mă refer la situația în care conduce pe drumurile publice, pe un drum județean mai exact

În situația în care în talon mtma e 3250 iar auto cu încărcătură are 7500 kg e contravenție sau infractiune

Deoarece unii spun ca e doar contravenție ca a depășit incarcatura

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.