Jump to content
POLITISTI.ro

Trecere pe roşu neclară


daniellson

Recommended Posts

Bună seara,

 

sunt la prima postare pe acest forum și aș dori să primesc niște lămuriri în legătură cu o amendă ce am primit-o recent pentru trecere pe culoarea roșie a semaforului dar unde eu consider că nu am trecut pe roșu. Dacă am greșit secțiunea unde se pun astfel de întrebări, vă rog să mutați topicul.

 

Întâmplarea a fost în felul următor:

- Stau la culoarea roșie a semaforului, prima mașină la semafor pe banda cea mai din stânga (intersecție semaforizată cu semafor separat pentru înainte și stânga, stradă cu 3-4 benzi, sens unic).

- Pe colțul străzii spre stânga mea (efectiv în intersecție) era parcată o autocisternă a serviciului de salubritate iar în interiorul intersecției un muncitor spăla strada cu pistol din acela cum se folosesc la spălătorii auto, furtunul de la cisternă până la om era întins pe carosabil în fața mea (toate acestea se întâmplă undeva pe la ora 3 dimineața).

- Când semaforul se face verde, pornesc de pe loc încet deoarece nu știu dacă să trec peste furtunul întins pe carosabil sau dacă omul dorește să îl strângă. Trec câteva secunde, muncitorul mă vede își dă seama de dilema mea și îmi face cu mână că pot trece liniștit peste furtun.

- Cum iau curba la stângă, în spatele meu o mașină de poliție aprinde girofarul și ma trage la dreapta pe motiv că am trecut pe roșu.

 

Următoarele precizări:

- Sunt foarte sigur că am trecut de semafor și lina dinaintea trecerii de pietoni cât semaforul încă era verde (eram prima mașină la semafor), deci am intrat în intersecție pe culoarea verde a semaforului.

- Am oprit/încetinit pe trecerea de pietoni sau chiar poate și după trecerea de pietoni, deci cu siguranță în intersecție, trecut de semafor, deci nu aveam cum să văd ca acesta între timp se făcuse roșu, dar înaintea colțului străzii să pot vira la stânga.

- Polițistul avea punctul de vedere că el m-a văzut virând la stânga când semaforul deja era roșu. Aici probabil are dreptate și nici nu doresc să îi contest afirmația, însă eu eram deja trecut de semafor și nu aveam cu să văd dacă s-a schimbat sau nu.

- Am încercat să explic polițistului că eu deja eram intrat în intersecție și că nu aveam cum să văd că semaforul schimbase pe roșu și că trecusem pe verde. El a susținut că eu am virat la stânga pe roșu, că am făcut o manevră periculoasă din care se putea face accident cu victime, că victima ar fi fost pasagerul din dreapta mea (toate astea la 3 noaptea, deci practic fără alte mașini pe stradă.. în fine) și mi-a zis că orice obiecție aș avea, el o trece pe procesul verbal dar că practic nu va face nici o diferență, și dacă am chef să ajung în instanță și să mă judec pot liniștit să contest procesul verbal, el va cere înregistrările video ale orașului/primăriei, după care mi-a dat de înțeles că ar fi cazul să nu mai pun atâtea întrebări pentru că trebuie să ajungă la un eveniment..

- Fiind din altă localitate (sunt din Brașov, toate acestea s-au întâmplat la Cluj) și neavând nici o dorință să mă complic cu un proces, am semnat procesul verbal, am plătit amenda, am trimis copia procesului și chitanța la Cluj și m-am resemnat la o pauză de 30 de zile fără permis.

 

Faptul este deja consumat însă am rămas curios dacă într-adevăr am greșit, dacă da, cum ar fi trebuit să conduc în această situație, ce aș fi putut face altfel, și bineînțeles, ce alternative aș fi avut la pierderea permisului?

 

Vă mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.

Link to comment
  • Member

Si cum am putea noi sa-ti spunem daca tu ai gresit? Am fost noi acolo sa vedem daca ai trecut pe rosu? Agentul constatator este colegul de la Cluj care a observat cu propriile simturi ca ai incalcat regula de circulatie ... iar faptul ca nu esti de acord cu cele consemnate in procesul verbal este doar parerea ta, insa ca sa arati ca nu a fost asa trebuie sa ai si dovezi!

Link to comment

Cand ai plecat de pe loc care semafor era verde? Cel pentru mers inainte sau cel pentru virare la stanga? La care te-ai uitat?

Eu stiu ca daca intersectia e ocupata si nu poti face manevra, nu pleci sa blochezi mai mult intersectia

Personal imi vine greu sa cred ca la 3AM sa intri in intersectie si sa astepti atat incat sa se schimbe culoarea semaforului, tu, fiind primul la trecere

Link to comment
  • Moderator

Mai mult decât atât, parcă este în lege şi o prevedere ce spune că nu trebuie să pătrunzi în intersecţie decât dacă ai certitudinea că o poţi traversa. 

Oricum, discuţia este inutilă, după cum bine a remarcat şi cipri83. Dacă te consideri nedreptăţit, ai dreptul să depui contestaţie la judecătorie. Numai judecătorii sunt cei ce pot spune dacă măsura luată de colegul nostru este corectă sau nu.

  • Upvote 1
Link to comment

Mulțumesc pentru răspunsuri.

M-am uitat evident la semaforul din stânga. Semaforul pentru înainte a fost verde o bucată bună de timp, iar cel spre stânga se pare că dura doar câteva secunde. Tocmai din această cauză și eu am fost complet surprins când m-au oprit.

Întrebarea nu a fost dacă am trecut eu pe roșu sau nu de semafor, aici nu am nici un fel de dubiu, ci ce se întâmplă în cazul ăsta, dacă pătrund în intersecție pe verde și din diverse motive nu pot ieși până să se schimbe culoarea. Înțeleg acum că în situația mea era probabil mai prudent să nu intru deloc (dar cine se gândește că la 3 noaptea va bloca intersecția de unul singur..)

Revenind, ce dovezi aș fi putut aduce într-o asemenea situație pentru a-mi dovedi punctul de vedere?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.