Jump to content
POLITISTI.ro

Procedura investigatie in caz de vatamare corporala

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua!

Am fost victma unui accident/incident intamplat in parc, in timp ce ma plimbam cu bicicleta pe banda special amenajata acestei activitati. La un momentdat m-a lovit cineva, m-am dezechilibrat si am cazut, m-am lovit la cap si am ramas inconstienta pe asfalt. Apoi au sosit ambulanta si echipajul de la politie, iar eu am fost transportata de urgenta la spital. In urma certificatului IML am primit 65-70 zile de ingrijire medicala.

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi si raspunsuri la urmatoarele intrebari:

- care este procedura echipajului de politie care ajunge la locul faptei intr-un caz ca acesta, cu cine discuta, de la cine ia declaratii, cati martori trebuie pentru a identifica si pedepsi faptasul?

- care sunt pasii pe care ii am eu de facut mai departe?

- cum ar trebui sa decurga ancheta?

- care este termenul in care trebuie finalizata ancheta?

- unde se incadreaza aceasta fapta si ce pedeapsa poate primi faptasul?

Va multumesc anticipat pentru ajutor si raspunsuri! Imi doresc ca cel care mi-a provocat aceasta situatie sa fie pedepsit, intrucat inca mai am probleme de sanatate generate de aceasta intamplare, desi am tot umblat pe la medici si a trecut foarte mult timp de la data intamplarii.

Elena

• Moderator
Publicat

Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

On 25.06.2014 at 12:16, elenapeo a scris:

care este procedura echipajului de politie care ajunge la locul faptei intr-un caz ca acesta, cu cine discuta, de la cine ia declaratii, cati martori trebuie pentru a identifica si pedepsi faptasul?

În primul rând nu trebuie să te superi, dar sincer nu e treaba ta şi nici nu vei primi un răspuns la această întrebare, pentru că activităţile desfăşurate în astfel de cazuri sunt chestiuni ce ţin de bucătăria internă a poliţiei.

care sunt pasii pe care ii am eu de facut mai departe?

Având în vedere că acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, trebuie să mergi la poliţie şi să depui plângere la care să anexezi certificatul medico-legal.

cum ar trebui sa decurga ancheta?

Ancheta trebuie să decurgă normal. (La aşa întrebare, aşa răspuns)

care este termenul in care trebuie finalizata ancheta?

Nu există un astfel de termen, cercetarea penală poata dura oricât, totul depinde de probe, de strângerea lor, de administrarea acestora şi aşa mai departe.

unde se incadreaza aceasta fapta si ce pedeapsa poate primi faptasul?

Art. 193 alin.(2)
Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

• Apreciez 2
Publicat

"cum ar trebui sa decurga ancheta?" = "cum ar trebui sa decurga ancheta, care sunt pasii pe care ii vor urma si etapele investigatiei" [prevad ca poate nici aici nu este treaba mea...]

Multumesc!

• Moderator
Publicat

Dacă vrei neapărat să ştii cum ar trebui să decurgă ancheta, atunci este necesar să studiezi amănunţit Codul Penal şi mai ales Codul de Procedură Penală. Paşii şi etapele anchetei depind de la caz la caz. 

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat
On 25.06.2014 at 13:09, elenapeo a scris:

"cum ar trebui sa decurga ancheta?" = "cum ar trebui sa decurga ancheta, care sunt pasii pe care ii vor urma si etapele investigatiei" [prevad ca poate nici aici nu este treaba mea...]

Multumesc!

În cadrul cercetării penale, poliţistul ce instrumentează cauza strânge probe pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii de săvârşire a unei infracţiuni privind o persoană sau mai multe, după caz. Ancheta poate fi iniţiată atunci când organele de poliţie sunt sesizate printr-o plângere în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni (mai ales în situaţia faptelor pentru care acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate) sau când acestea intră în posesia unor informaţii care sugerează săvârşirea unei infracţiuni pentru care legea prevede sesizarea din oficiu, ori atunci când poliţiştii surprind făptuitorul unei infracţiuni în flagrant.

Dacă se obţin suficiente probe care să susţină comiterea infracţiunii de către o anumită persoană, poliţistul investigator trimite probele colectate unui procuror. Procurorul le examinează şi decide măsura în care suspiciunea de săvârşire a unei infracţiuni este temeinică, după care poate formula acuzaţii în instanţă.

• 4 ani mai târziu...
Publicat (modificat)

Buna ziua,pe data de 16 octombrie am fost batut de cineva care era cu inca 3 persoane,acesta m-a batut singur,posibil sa fii fost lovit si de catre ceilalti numai stiu sigur...am fost trimis de urgenta la spital si am fost diagnosticat cu o fractura de sinus frontal bilateral prin infundare,mai exact o gaura in cap datorita oaselor rupte si infundate,mi s-a spus ca pot depune plangere in 90 de zile de la incident,atunci pe moment nu am depus fiindca nu am stiut ca sufar de fractura...care mi a deformat fruntea(o gaura in jumate) fiindca se umflase un hematon (o punga de sange) si nu s a vazut,abia dupa cate zile si dupa un tomograf am aflat si eu,mi-am facut certificat medico-legal insa mi s-au dat doar 25 de zile se ingrijri medicale,pe urma pe data de 11 noiembrie am depus plangerea,insa nu am fost chemat si m am dus din nou pe data de 17 decembrie fiindca mi se luase sa astept atat sa stiu ca persoana care mi a facut asta nu i se intampla nimic, am fost anuntat sa vin pe data de 7 ianuarie,iar astazi 04.01.2019 m-am dus din nou la domnul politisit care se ocupa de cazul meu si mi-a spus ca o sa fiu sunat de dansul pe data de 14 ianuarie ori dupa 14 ianuarie,de ce abia de pe data de 14 ianuarie este intrebarea mea, daca eu am facut plangerea scrisa pe data de 11.11.2018,daca trec 3 luni de zile si eu am plangerea facuta dar nu s-a facut nimic in acest sens,imi poate anula plangerea?fiindca a trecut timpul necesar?sau timpul de 3 luni de zile sunt doar pana depui plangerea,si nu mai are treaba timpul de 3 luni dupa ce am depus-o?Va rog mult sa-mi spuneti nu vreau ca persoana care mi a facut asta sa scape, am suferit si sufar intruna,ce i se poate intampla pentru ce mi a facut?Sper sa mi raspundeti, am nevoie urgent de raspuns.

Modificat de Alexandru904909
  • 3 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua,o sa încerc sa fiu cât mai la obiect:in Septembrie 2021 am ajuns (rulând in condiții normale din Ploiesti)cu auto marca land rover intr-un service auto din brasov urmând sa se facă o constatare/control motor eventual schimb distribuție ,lucrare de efectuat in aceeași zi ,domnii mi-au dezmembrat mașina și au “găsit”tacheții,culbutori,turbina,kit ambreiaj de schimbat OBLIGATORIU!!!!bineanteles nu am fost de-acord ,dar fiind mașina dezmembrată a trebuit sa plec fără aceasta.la o săptămâna m-au sunat ca au schimbat tot CE AU VRUT și motorul este Ok,dar ce sa vezi Mașina nu mai are direcție ,am făcut reclamații la organele (care am crezut ca sunt in măsura sa-mi apere interesele in acest caz)RAR și ANPC,a primit amenzi pe care le-a contestat,deci nu le-a plătit,încă .Am depus o plângere penală in luna Februarie,pt care nu am nici un semn.pe data de 6.05.2022 când au avut proces cu Rar,m-am prezentat la proces (in calitate de intervenient)și m-am dus și la service sa-mi iau chei,acte,obiecte rămase de 9luni in mașina .am intrat in service,am salutat,m-am apropiat de mașina poziționată in fata camerei unde se fac actele,unde era o domnișoara ,am salutat-o și pe aceata și am deschis USA mașinii (plină de praf ,intr-o stare jalnica).precizez ca eram însoțită de soțul meu care a deschis și el USA pe la șofer și îmi arată ca volanul se învârte la la mașinuțele de jucărie.Domnul de la primul elevator ne-a întrebat ce e cu noi?daca suntem proprietarii(am confirmat)și ne-a făcut semn ca nu este Ok mașina gen ca nu este reparata (Menționez ca in service era gălăgie ne-am înțeles mai mult prin semne).după cca10min a ieșit domnișoara din camera,și a întrebat ce vrem,m-am recomandat ca fiind proprietara auto in cauza ,răspunsul ei fiind”a ,da ,va știu,eram aici când ati venit cu domnul de la rar”,i-am spus ca vreau sa-mi iau actele și obiectele personale,aceasta a spus ca nu am dreptul acesta eu i-am sugerat sa sune la112,moment in care domnișoara a început sa ma lovească ,sa ma îmbrâncească ,soțul meu a intervenit sa o înlăture ,aceasta a luat un spray paralizant din geanta,noi de frica ne-am urcat in mașina fără sa-mi dau seama ca nu ne puteam bloca aceasta fiind fără baterie ușile nu se încuiau ,aceasta a reușit sa deschida și sa pulverizeze spray înainte ca soțul meu sa i-l ia.Am apelat poliția ,salvarea,urmează sa depun plângere .urmele de agresiune ,zgârieturile de pe maine și vânătăile de pe picioare aproape s-au trecut (de vineri pana luni)nu știu dacă se mai poate scoate certificat,cât despre durerile de cap,atacul ,de panica?tot INML se ocupa?.Aceasta domnișoara ne-a atacat fără motiv,iar eu nu vreau sa-i fac rău,dar vreau sa mi se facă dreptate.Echipajul de poliție ne-au dat voie sa luam din mașina ,însă ei nu au luat spray-ului cu care ne-au atacat și am cerut sa le arate și camerele,care este procedura ?voi avea nevoie de avocat?orice sfat este binevenit va Multumesc anticipat

• Moderator
Publicat

@Mik, a fost chemată poliția la fața locului? În ce dată s-a petrecut agresiunea?

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.