Jump to content
POLITISTI.ro

Cartelele telefonice prepay vor fi vandute cu buletinul


Dan

Recommended Posts

Potrivit unui proiect de lege, initiat de deputatul PDL Movila Petru, ce urmareste stoparea apelurilor false la 112, operatorii de telefonie mobila ar putea deveni obligati, ca in momentul vanzarii cartelelor sa ceara datele personale ale utilizatorilor. Deasemenea deputatul doreste ca utilizatorii actuali ai acestor cartele , in termen de sase luni de la promulgarea legii sa se prezinte cu buletinul la operatoriii de telefonie mobila in vederea luarii in evidenta a datelor utilizatorilor cartelelor, in caz contrar urmand a fi blocate aceste cartele. Referitor la amenzi acesta a sugerat ca acestea arputea fi intre 500 si 5.000 lei, care s-ar putea aplica atat utilizatorilor cat si serviciilor de telefonie mobila, motivand ca in tari ca Germania, Italia, Danemarca si altele colectarea datelor sunt obligatorii de catre operatorii de telefonie mobila.

Eu zic ca este un lucru bun, astfel vor fi eliminate multe din apelurile 112 facute aiurea, voi ce parere aveti?

post-335-060929100 1298709248_thumb.jpg

Edited by copman
Link to comment

Va redau mai jos un articol din cotidianul.ro publicat la 26 februarie 2011. Desi este tendentios in ceea ce priveste ingradirea libertatilor, din punct de vedere politienesc, este o masura de bun augur, ce va ajuta la identificarea mult mai usoara a apelantilor la 112 dar si a altor infractori.

Ce le mai pregătește românilor PDL- Toate telefoanele vor putea fi ascultate

Deputatul PDL de Iași Petru Movilă a anunțat că va depune în Parlament o inițiativă legislativă privind obligativitatea operatorilor de telefonie mobilă de a solicita și colecta datele personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay. Parlamentarul își justifică propunerea prin faptul că peste 90 la sută din apelurile primite la 112 anul trecut au fost false, iar utilizatorii nu au putut fi identificați.

De asemenea, Movila afirmă că o serie de infracțiuni privind criminalitatea organizată, traficul de persoane sau cel de droguri de mare risc au fost inițiate de persoane care foloseau serviciile PrePay, fiind astfel foarte greu de identificat, în lipsa unei baze de date privind identitatea utilizatorilor unui astfel de serviciu, scrie Mediafax.

Potrivit proiectului de lege propus de deputatul Petru Movilă, "furnizorul serviciului de comunicații electronice destinat publicului are obligația de a solicita un act de identitate al utilizatorilor serviciilor, indiferent de tipul serviciului, abonament sau PrePay".

De asemenea, utilizatorii serviciilor de comunicații electronice au obligația de a prezenta un act de identitate la achiziționarea serviciului.

În cazul în care serviciul de tip PrePay este achiziționat de o persoană juridică, aceasta este obligată să prezinte furnizorului de servicii de comunicații electronice destinate publicului un tabel cu datele personale ale utilizatorilor.

Link to comment

Eu cand am cumparat cartela in Ungaria, Italia si Germania peste tot mi-a fost ceruta cartea de identitate, e ceva normal.

Off:

Chiar si la supermarket cand am platit cu cardul mi-a fost ceruta cartea de identitate sa vada daca corespunde cu numele de pe ea.

Link to comment
 • Moderator

Ideea nu este nouă și este pusă de mult în practică, mai ales în țări care au avut de-a face cu terorismul, un exemplu este Spania, care încă nu a uitat atacul din 11 martie 2004.

De asemenea, în expunerea de motive se mai afirmă că o serie de infracţiuni privind criminalitatea organizată, traficul de persoane sau cel de droguri de mare risc au fost iniţiate de persoane care foloseau serviciile PrePay, fiind astfel foarte greu de identificat, în lipsa unei baze de date privind identitatea utilizatorilor unui astfel de serviciu.

La înstrăinarea unei cartele de tip PrePay, utilizatorul este obligat de a notifica în scris furnizorul de servicii de comunicaţii electronice despre tranzacţie.

În cazul în care serviciul de tip PrePay este achiziţionat de o persoană juridică, aceasta este obligată să prezinte furnizorului de servicii de comunicaţii electronice un tabel cu datele personale ale utilizatorilor.

Cică numărul utilizatorilor cartelelor tip PrePay a depăşit numărul abonaţilor la serviciile de comunicaţii electronice.

Link to comment

masura in sine este buna, dar pentru ca noi suntem intr-o tara numita carpathian garden unde domneste fabulospiritul, se vor gasi multi indivizi, din categoria celor care vand facturi, tigari, etc la marginea strazii, care vor cumpara cu buletinul cartele prepay si apoi le vor vinde la un pret dublu. si nu una-doua, ci sute.

deci sa nu imi spuna mie ca va fi o masura impotriva criminalitatii organizate pana cand nu vor reglementa si posibilele cazuri de "spalare" a acestor cartele, asta una la mana. ceva de genul maxim 10 numere/utilizator.

si mai apoi, dupa cum s-a intamplat si in cazul inmatricularii masinilor, pe aia care ii intereseaza cu adevarat cartele "nepersonalizate" la vor lua din alta parte, fie bulgaria, grecia, serbia sau pe unde se vand fara ID.

deci eu cred ca e o picatura intr-un ocean si ar putea, eventual, doar sa ii mai tempereze pe cei care suna ca dobitocii la 112.

 • Downvote 2
Link to comment

Teoretic, poate fi o masura. Dar, chiar crede cineva ca s-ar putea aplica la noi in tara in asa fel incat sa aiba si beneficii.

Ce se va intampla cu acei utilizatori de cartele care le vor pierde si care vor constata pierderea / furtul dupa vreo 2-3 zile, timp in care, cartele a fost folosita de alte persoane in diferite scopuri legale sau nu? - E o varianta de ocolire a minunatei masuri care mi-a trecut prin cap in cateva secunte.

Link to comment

nu m-ai inteles!

spuneam doar ca exista multe variante de a ocoli acesta masura de catre cei ce au interes, si ca nu va evea beneficiile dorite.

doar nu crede cineva ca adevaratul ei scop e cel declarat: identificarea celor care abuzeaza de nr 112!!!

Link to comment

colegu” georgedi, spune te rog si unui necunoscator de ce.

oare crezi ca va fi mai usoara identificarea membrilor unui grup infractional? mda.... o luna pana afla tot borfasul.

apoi... vorba unui coleg : o picatura intr-un ocean.

Edited by gabriel
Link to comment

Nu cred ca asta ar stopa apelurile false. A fost si un reportaj la tv, sunt foarte multi batrani bolnavi care suna de nenumarate ori pe zi cerand salvare,desi nu au nimic cat si copii pana in 10 ani care se joaca.

Link to comment

cand am fost ,,pe,, Germania :D mi-am cumparat o cartela pt. telefon.Ghici cum au activat-o ?Prin sunarea la un nr. al lor de pe un telefon fix si verificarea datelor posesorului respectivului tel fix.In speta nasa mea.Abia dupa ce au verificat numele si mai stiu eu ce, mi-au activat cartela.Astfel au responsabilizat-o.Iar cand am plecat dupa o saptamana, a trebuit sa o las la ea.Nici nu a vrut sa auda ca plec cu ea .Atat de speriati sunt de o eventuala folosire ilegala a cartelei cetatenii germani .Aia nu isi permit sa sune la urgenta ca sa se distreze, sau ca sa anunte ca el se plictiseste....

Eu zic ca e foarte buna masura.Dar, ca de obicei, adevarul e dincolo de noi...adica pe langa motivatia utila, mai exista si o motivatie ascunsa...

Edited by arcan
 • Upvote 1
Link to comment

Nu cred ca asta ar stopa apelurile false. A fost si un reportaj la tv, sunt foarte multi batrani bolnavi care suna de nenumarate ori pe zi cerand salvare,desi nu au nimic cat si copii pana in 10 ani care se joaca.

angelfire ce spui tu nu inseamna ca nu putem sa ii educam de acum incolo pe batrani si copii. Toti trebuie sa raspundem in fata legii, iar in cazul copiilor, parintii acestora pentru ai responsabiliza pe viitor sa nu mai faca astfel de apeluri. Trebuie sa incepem sa ne schimbam mentalitatea daca vrem sa ajungem oarecum la nivelul tarilor cu "apa calda" altfel o sa ne lamentam ca nu putem sa facem mai mult pana la adanci batraneti. Asa cum necunoasterea legii nu te absolva de rapundere asa ar trebui si batranii sau parintii copiilor de 10 ani, sa raspunda pentru faptele lor. Doar asa putem reconstrui un sistem juridic sanatos. Tu crezi ca in U.E. sau S.U.A. batranii sa parintii copiilor nu raspund pentru faptele comise?!

Edited by copman
Link to comment

nu tineti minte ca mai cum cativa ani si pe la noi incercasera chestia asta(cel putin in craiova)? dar s-a uitat repede obligativitatea de a cere actul de identitate in momentul achizitionarii unei cartele prepay. ideea nu e rea, dar sa vedem daca se vrea punerea in aplicarea a ei

Link to comment

In general "cetateanul onest" nu are de ce sa se teama de asemenea masuri :ner: :naughty: exemplul cu matusa din germania fiind extrem de elocvent, dar daca este sa se implementeze masura asta, sa se implementeze si cea cu blocarea IMEIULUI, care ar mai reduce/impiedica furtul telefoanelor.

Link to comment
 • 2 months later...

O decizie foarte buna.Sa speram ca va fi si pusa in aplicare.Odata cu ea probabil vom reusi sa scapam si de acele zise "castiguri false" anuntate prin sms cum ca daca trimitem 10 euro la numarul xxx castigam un autoturism marca Logan.

Link to comment
 • 4 months later...

Proiectul de lege al senatorului PDL Movilă Petre care ar fi obligat prezentarea unui act de identitate la achiziţionarea cartelelor prepay a fost respins ieri de Senat, considerând că prevederi asemănătoare există deja în actuala legislaţie. Proiectul a fost respins de Comisia juridică, iar raportul a fost adoptat de plen cu 97 de voturi “pentru” şi două “împotrivă”. Senatorii s-au opus proiectului motivând că o astfel de iniţiativă ar restrânge drepturile cetăţenilor, nemotivat, legea putând atrage sancţiuni din partea Comisiei Europene a Drepturilor Omului. Potrivit proiectului, utilizatorul ar fi fost obligat să prezinte un act de identitate la achiziţionarea unei cartele prepay, pentru a fi înregistrat la fel ca în cazul abonamentelor. De asemenea, furnizorul de servicii de telecomunicaţii s-ar fi angajat să suspende numerele de telefon ale utilizatorilor care, în decurs de şase luni, nu ar fi prezentat un act de identitate. Senatul este prima Cameră sesizată, decizia finală urmând să aparţină deputaţilor. Încă o dovadă că românii sunt mai europeni decât cetăţenii altor ţări ca Germania, Ungaria, etc. :doh:

Edited by copman
Link to comment
 • Moderator

Dar domnii senatori ori avea idee cam cati pensionari sunt inselati prin metoda apelurilor telefonice ce ii anunta ca au castigat diverse bunuri?

Ma tem ca nu.

Sau cate apeluri false se primesc la serviciul 112, tocmai datorita acestor drepturi pe care romanii le-au inteles prost.

Link to comment
 • 2 years later...
 • Moderator

UPDATE pe acest subiect:

Camera Deputatilor, for decizional, a aprobat proiectul de lege privind inregistrarea datelor personale la achizitia cartelelor telefonice preplatite

De asemenea conectarea la internet in retelele Wi-Fi se va face numai dupa identificarea utilizatorilor 

 

Proiectul de lege privind inregistrarea datelor personale de identificare la cumpararea cartelelor telefonice preplatite de la 1 ianuarie 2015, a fost aprobat miercuri in plenul Camerei Deputatilor, for decizional. Conform modificarilor aduse in comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, de la 1 ianuarie 2015, toti cei care detin cartele prepaid au la dispozitie 12 luni pentru a furniza catre operatorii mobili datele de identificare, altfel serviciile sunt suspendate. In plus, toate persoanele juridice care ofera acces la internet prin retele Wi-Fi, indiferent ca este gratuit sau nu, sunt obligate sa retina datele de identificare ale celor care se conecteaza si sa le pastreze timp de 6 luni.
 
Doua amendamente admise de cele doua Comisii de specialitate din Camera Deputatilor in data de 25 iunie 2014, intereseaza in mod deosebit utilizatorii de telefonie mobila si de internet (vezi documentul atasat).
 
Primul se refera la modul in care se va face inregistrarea datelor de identificare la cumpararea cartelelor preplatite, care se va face prin completarea unui formular:
 
"La articolul 51, dupa alineatul (10) se introduce un nou alineat, alineatul (11) cu urmatorul cuprins:
(11) Achizitionarea serviciilor de comunicatii electronice pentru care plata se face in avans este conditionata de completarea de catre utilizator a unui formular tipizat pe format hartie sau in format electronic securizat, pus la dispozitie de catre furnizor, a datelor personale de identificare."
 
 • Ce date de identificare sunt inregistrate?
 
"54. date necesare pentru identificarea unui abonat sau utilizator - numarul de telefon ori identificatorul serviciului de comunicatii cu plata in avans sau cu plata ulterioara, impreuna cu numele, prenumele si codul numeric personal, seria si numarul documentului de identitate, respective tara emitenta - in cazul cetatenilor straini -, denumirea si codul de identificare fiscal in cazul persoanelor juridice, precum si numele, prenumele si codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice, dupa caz;
55. identificatorul serviciului - codul unic de identificare alocat unui serviciu de acces la internet ori la un serviciu de comunicatii, inclusiv prin internet."
57. document de identitate - cartea de identitate, cartea electronica de identitate, pasaportul sau permisul de conducere.
 
 • Conectarea la internet in retelele Wi-Fi - numai dupa identificarea utilizatorilor
 
Al doilea amendament vizeaza inregistrarea si stocarea datelor de identificare ale celor care acceseaza internetul prin retele Wi-Fi. S-au introdus urmatoarele prevederi:
 
Art. 732 - (1) Persoanele juridice care pun la dispozitia publicului puncte de acces la internet sunt obligate sa identifice utilizatorii conectati la aceste puncte.
(2) Identificarea prevazuta la alin. (1) se face prin retinerea datelor de identificare ale utilizatorului sau a numarului de telefon, prin plata cu cardul bancar sau orice alta procedura de identificare care asigura direct sau indirect cunoasterea identitatii utilizatorului.
(3) Datele cu caracter personal retinute potrivit alin. (2) se pastreaza pentru o perioada de 6 luni de la data retinerii acestora. 
(4) Prelucrarii datelor cu caracter personal retinute potrivit alin. (2) ii sunt aplicabile prevederile Legii nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
Amendamentul a fost introdus de Comisia IT din Camera Deputatilor, care a venit si cu o motivare pentru care a extins obligatia inregistrarii si stocarii datelor utilizatorilor de internet:
 
"Avand in vedere faptul ca textul initial al proiectului de lege prevedea obligatia de identificare a utilizatorilor conectati doar la puncte gratuite de acces la internet, ceea ce permitea eludarea legii prin aplicarea unor tarife pentru conectarea la aceste puncte, consideram necesara eliminarea cuvantului 'gratuit' din cuprinsul alin. (1).
De asemenea, avand in vedere necesitatea identificarii clare a subiectilor de drept carora le incumba obligatiile de identificare a utilizatorilor conectati la puncte de acces la internet, este necesar sa se clarifice caror persoane le incumba obligatia de identificare a utilizatorilor conectati, si anume, persoanelor juridice care pun la dispozitia publicului puncte de acces la internet.
Modificarea alin.(2) asigura garantarea si protejarea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice care se conecteaza la puncte de acces la internet, cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal".
 
 
Ce trebuie sa faca utilizatorii de cartele preplatite si furnizorii de telefonie
 
Potrivit amendamentelor aduse de Comisiile parlamentare, termenul de inregistrare a datelor personale a fost extins de la 6 luni la 12 luni.
Iata prevederile legale:
 
    "Art. II  (1) In termen de 12 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice cu plata in avans pot opta pentru mentinerea serviciului si completarea formularului tipizat prevazut la art. 51 alin.(11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, sau pot renunta la serviciile de comunicatii electronice cu plata in avans.
    (2) In termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sunt obligati sa informeze, prin mijloace care sa asigure difuzarea in masa, utilizatorii care nu au completat formularul tipizat prevazut la art. 51 alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare, cu privire la obligatiile ce le revin.
    (3) In cazul in care utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice nu isi exprima optiunea potrivit alin. (1), furnizorii de retele publice de comunicatii electronice si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului suspenda serviciile de comunicatii electronice pana la indeplinirea optiunii.
    (4) Serviciile de comunicatii electronice pot fi reactivate, in masura in care este posibil, doar dupa completarea formularului tipizat prevazut la art. 51 alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2011, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.140/2012, cu modificarile si completarile ulterioare".
 
 
Prezenta lege intra in vigoare la 1 ianuarie 2015.
 
sursa: hotnews.ro
Link to comment
 • Moderator

Din practica altor tari europene, care aplica de ani de zile astfel de norme:

- boschetarii vor figura ca detinatori de 2-300 cartele pre-pay

- o sa apara o piata neagra a cartelelor pre-pay, din care vor castiga vanzatorii de telefoane si accesorii de prin piete si cartiere marginase

- la conectarea gratis prin WIFI, nu exista nici un fel de control asupra celui care se logheaza, asa ca in afara de IP, celelalte date pot fi date in mod aleatoriu

- o sa apara reclamatii la Politie din partea celor care se trezesc ca au cartele pre-pay trecute pe numele lor desi nu le-au folosit/achizitionat niciodata (adica munca in zadar pt politisti)

si altele...

 • Upvote 4
Link to comment
 • 3 weeks later...

Ce se va intampla cu acei utilizatori de cartele care le vor pierde si care vor constata pierderea / furtul dupa vreo 2-3 zile, timp in care, cartele a fost folosita de alte persoane in diferite scopuri legale sau nu? - E o varianta de ocolire a minunatei masuri care mi-a trecut prin cap in cateva secunte.

E simplu. De indata ce constati pierderea sau furtul cartelei, anunti operatorul de telefonie mobila, in cel mai scurt timp, iar el va anula cartela respectiva si tie iti va oferi o clona a cartelei pe care o vei putea folosi la fel ca pana sa-ti fie furata. :)

Edited by Dutsu2703
Link to comment
 • 1 month later...
Comunicat de presă
 
Ministerul Afacerilor Interne, alături de instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, a susţinut legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență 111/2011 privind comunicațiile electronice, apreciind că acest act normativ votat de Parlamentul României este un demers firesc și util într-un stat democratic care are datoria de a apăra integritatea și siguranța cetățenilor săi.
 
Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a fost unul dintre inițiatorii acestui proiect de lege având ca obiectiv stabilirea unui cadru juridic clar, bine definit, în domeniul luptei împotriva criminalității organizate și în special a formelor sale grave ori cu caracter transfrontalier, precum și a actelor de terorism. 
 
În viziunea noastră, un stat puternic este unul în care instituțiile sale sunt capabile să protejeze interesele naționale și securitatea națională, în ansamblu.
 
În activitățile concrete pe care structurile Ministerului Afacerilor Interne, în special Poliția Română, le desfășoară pentru protejarea cetățenilor, a patrimoniului privat, dar mai ales în domeniul combaterii crimei organizate, decizia de ieri a Curții Constituționale este de natură a influența în mod negativ rezultatele concrete ale muncii operative.
 
Din practica judiciară a Poliției Române, a rezultat faptul că membrii grupurilor infracționale utilizează cartele PrePay, pe care le schimbă la intervale scurte de timp, pentru a-și asigura o protecție suplimentară. În cazul unor grupări specializate în comiterea unor fapte de tâlhărie sau furturi din locuințe s-a constatat că membrii acestor grupări achiziționau cartele PrePay înainte de comiterea fiecărei fapte. 
 
De asemenea, din datele și informațiile existente la nivelul Poliției Române rezultă că membrii unor grupări infracționale, specializați în comiterea unor infracțiuni grave, de crimă organizată transfrontalieră, sau chiar conexe infracțiunilor de terorism, au achiziționat în ultima perioadă un număr însemnat de cartele PrePay din România, pe care să le utilizeze în pregătirea și comiterea unor infracțiuni, inclusiv pe teritoriul altor state. 
 
Aceste aspecte au făcut obiectul unor schimburi de date și informații cu polițiile altor state, și constituie vulnerabilități la adresa României.
 
Totodată, utilizarea cartelelor PrePay influențează dezvoltarea unor fenomene infracţionale a căror desfăşurare depinde foarte mult de utilizarea în condiţii de anonimitate a telefoanelor mobile (fraude, înşelăciuni – inclusiv metoda ”accidentul” comisă din penitenciare, şantaj, ameninţare, etc.) și îngreunează obţinerea unor date esenţiale pentru luarea unor măsuri urgente, de o importanţă deosebită pentru salvarea unor persoane aflate în situaţii de urgenţă, inclusiv soluționarea cazurilor de dispariție de persoane.
 
Având în vedere protejarea intereselor interne ce privesc siguranța cetățenilor români, dar și contextul geopolitic actual, Ministerul Afacerilor Interne va susține elaborarea cât mai urgentă a unui proiect de act normativ care să aibă în vedere observațiile Curții Constituționale și care să asigure capabilitățile necesare instituțiilor din domeniul ordinii publice și siguranței naționale de a-și îndeplinii atribuțiile și obiectivele legale. 
 
Totodată, consecințele acestei situații vor fi analizate în proxima reuniune a Grupului Interministerial Strategic pentru creșterea capacității de acțiune a instituțiilor guvernamentale în prevenirea și combaterea criminalității ce se circumscrie amenințărilor în domeniul securității naționale.
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.