Jump to content
POLITISTI.ro

Intrebare martor asistent


misu19

Recommended Posts

In urma cu vreo 2 ani mergeam pe strada cand am fost oprit de un politist care la randul sau oprise o masina cu tigari si ma rugat sa vad ce au oamenii respectivi in masina si ca voi fi chemat sa declar acest lucru, dar dupa ce a spus aceste lucruri eu m-am uitat iar politistul mi-a spus ca o sa ma sune(fiind o semicunostinta) sa merg la sectie pentru a semna declaratia. Timpul a trecut nu m-a mai cautat nimeni iar in urma cu cateva zile ma reintalnesc cu acel politist care imi spune ca ar trebuii sa trec pe la politie pentru a da declaratie si aici apare si nedumerirea mea, cum pot eu sa merg sa declar/semnez ceva dupa 2 ani si mai ales cum apar eu acolo ca si martor sau ce o fi cand eu nici macar nu mi-am dat datele personale(nefiindu-mi cerute si oricum nu aveam nici buletinul la mine)?

Pot sa refuz sa merg daca nu primesc o citatie sau e posibil ca procesul verbal sa se fi facut atunci si eu sa-l semnez abia acum, dar nu e posibil asa ceva pentru ca datele mele nu au fost date? Cum ar trebuii sa procedez in situatia asta? Multumesc anticipat pentru raspunsurile viitoare.

Link to comment
 • Member

Dupa cum singur ai spus, te-ai uitat si ai vazut ce era acolo, deci esti martor. Trebuie sa te prezinti, ca daca nu te duci risti o amenda judiciara de la 250-5000 lei, conform art. 283,alin. 2 din Codul de procedura penala, dupa care tot ajungi,unde trebuia sa te duci de bunavoie, cu mandat de aducere. Cat despre faptul ca nu ti-ai dat datele personale,ai zis ca politistul te cunostea, drept urmare sa nu crezi ca datele de identitate personale sunt secrete, mai ales pentru Politie. La art. 257 din c.p.p., alin. 7 se mentioneaza faptul ca "organul judiciar poate comunica si oral persoanei prezente termenul urmator...".

Edited by coosstti
 • Upvote 2
Link to comment

Bine dar dupa 2 ani? Daca era asa cum zici tu primeam un mandat in acele momente nu dupa atata timp de la petrecerea faptelor. Am intrebat un avocat si mi-a spus ca daca nu mi-am dat datele si nu am semnat un proces verbal inseamana ca e ca si cum nu as fi fost acolo si daca chiar o sa trebuiasca sa ma prezint sa astept o citatie si apoi sa merg. Deci nu prea mai inteleg cum merg legile astea:))

Link to comment

Dar de ce să nu te duci? Nu-ți ia nimeni capul; dai doar o declarație și pleci acasă. Ajuți Poliția să-și facă treaba.

Ne plîngem că Poliția nu face, că nu drege, dar cînd are nevoie de ajutorul nostru... nu știm cum să ne mai eschivăm.

 • Upvote 3
Link to comment

Nu ar fi o problema sa merg la politie si sa dau o declaratie dar nu vreau dupa aceea sa am de mers pe la tribunale intr-un proces in care eu am fost implicat accidental,despre asta e vorba.

Link to comment
 • Moderator

Tu nu vrei, altul nu vrea, celălalt are treburi mai importante si asa mai departe ... iar infractorii rămân liberi pe stradă.

 • Upvote 1
Link to comment

Nu e vorba despre asta dar ce sa fac eu daca am fost luat asa cu japca sa vad ce au aia in masina de unde sa stiu ca erau furate, ale lor sau imprumutate. Deci nu vad de ce sa fiu parte la ceva ce nu am vrut si nu am habar? Adica e ilogic sa fi luat asa de pe strada si implicat in niste actiuni sau gresesc?

Link to comment
 • Moderator

Da, cam aşa spune şi legea.

Persoana care are cunoştinţă despre vreo faptă sau despre vreo împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în procesul penal poate fi ascultată în calitate de martor.

În lege NU scrie că e nesesar acordul tău, scrie foarte clar că eşti obligat. Faptul că nu îţi convine ţie nu are absolut nicio relevanţă.

Potrivit reglementărilor legale, martor poate fi orice persoană care are cunoştinţă despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauza penală.

Iar singurele persoane ce pot refuza să fie audiate în calitate de martor, sunt persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului şi soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului.

Dacă nu crezi, citeşte Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Link to comment

Am inteles partea asta dar eu nu inteleg cum as putea sa fiu martor dupa 2 ani, adica bun daca era nevoie de mine sa spun ca oamenii respectiv aveau tigari nu eram chemat la inceputul procesului(banuiesc ca in 2 ani o fi inceput nu?) asa dupa atata vreme de ce sa fiu chemat numai la politie, asta nu inteleg eu.

Link to comment
 • Member

Poti fi chemat si dupa 4 ani, 11 luni si 29 de zile, ca dupa 5 ani fapta se prescrie, asa ca nu conteaza ca au trecut 2 ani. Si daca tot ai intrebat un avocat una alta, ce-ar fi sa-l platesti pe el sa-ti raspunda la intrebarile tale si sa-ti raspunda numai pe placul tau sau poate nu-ti ia banii si te sfatuieste gratis. Parerea mea, cauta totusi alt avocat, ca ala de ti-a raspuns asa cum ai spus mai sus, este varza!

Link to comment
 • Moderator

Din ce povestesti reiese faptul că ai fost martor asistent, care nu e acelasi lucru cu martorul ocular. Deci nu-ti va cere nimeni să spui dacă ăia au furat sau nu. Tu doar spui ce ai văzut tu, nimic altceva. Politistul ăla a avut nevoie de tine acolo în calitate de martor asistent, adică ai asistat la controlul efectuat de el si ai văzut ce le-a găsit ălora în masină, atât.

Referitor la timpul scurs de atunci, numai politistul sau procurorul ce instrumentează acel dosar te pot lămuri. Poate cercetările s-au extins, poate ăia făceau parte dintr-o grupare infractională, poate acel control a fost cel ce a dus la descoperirea unei întregi retele si documentarea acesteia durează.

Mergi la politist si stai de vorbă cu el si te va lămuri cu sigurantă.

Link to comment

@Catalin mersi foarte frumos pentru raspuns am cam inteles in mare cum e faza.

@Costi  nu am inteles aluzia cu avocatul dar in fine nu mai conteaza.

 

Multumesc pentru raspunsuri baietii si daca politistul respectiv o sa-mi zica sa ma prezint la data si ora care zice el o sa merg pana atunci nu vad de c as merge la politie numa asa.

Link to comment
 • 3 years later...

Buna ziua, vecinului meu i s-a adus un proces verbal sau o amenda nu stiu exact de catre un politist. Nu l-a gasit acasa si mi-a zis ca ma trece pe mine ca suntem la.acelasi nr ca si martor asistent ca il pune in posta.

 

Astazi vecinul a venit sa imi zica ca face contestatie si ca ma cheama si pe mine la tribunal.

 

Intrebarea este ce se intampla daca nu ma duc sau daca faptul ca am semnat ca si martor si nu ca l-am primit eu imi poate dauna in vreun fel.

 

Va multumesc!

Link to comment
 • Moderator

@Andreeammm, nu ai de ce să-ţi faci griji, tu ai calitate de martor asistent, care nu e acelasi lucru cu martorul ocular. În situaţia în care eşti chemată în instanţă trebuie doar spui ce ai văzut tu, nimic altceva. În principiu vei confirma că poliţistul respectiv a venit la locuinţă şi a adus copia procesului verbal.
Vecinul tău încearcă să te intimideze, dar se umflă aiurea în pene pentru că nu decide el cine e chemat de instanţă. Presupunând totuşi că vei fi chemată (citată) de instanţă, trebuie să mergi pentru că în caz contrar judecătorul te poate amenda.

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.