Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Preschimbare permis obtinut in strainatate

PaulPermis

Question

Buna ziua,

Statutul permiselor romanesti "preschimbate"

Revin asupra unui topic destul de popular: preschimbarea permiselor straine. Potrivit legii - daca nu gresesc - termenul de preschimbare permise straine este de 30 de zile. In acest interval se elibereaza o dovada cu drept de circulatie mai putin cazul in care permisele expira sau au expirat deja. In conditiile in care deseori formalitatile depasesc cateva luni de zile, exista posibilitatea obtinerii unei dovezi - totusi - cu drept de circulatie?

Intreb acest lucru pentru situatia paradoxala a permiselor obtinute in RO cu examen si scoala in RO, preschimbate in tari UE pentru care se solicita revenirea la permisul original romanesc. Este incredibil cum astfel de solicitanti sunt obligati sa astepte luni de zile in conditiile in care "dreptul de a conduce autovehicole" a fost obtinut in RO pe baza scolii, examenului si legislatiei romanesti, existand un permis de conducere inregistrat RO (care apare si pe asa zisele permise straine !!! ca origine / confirmarea dreptului de conducere recunoscut de statul strain) si imposibilitatea de a da eventual din nou examen in Romania pentru urgentarea formalitatilor...

Nu este cazul in care Romania urmeaza sa recunoasca un drept de conducere obtinut in baza unei scoli si examen in alt stat ! Ci recunoasterea unui drept deja obtinut aici in baza legislatiei RO.

Cum este posibil ca Romania sa nu isi recunoasca propriul document eliberat si care apare ca referinta pe documentul strain - fiind obligat sa astept luni pentru confirmare din partea stratului european ce a convertit permisul (fara luni de asteptare ci in baza EUCARIS si a originalului, acesta din urma fiindu-i remis statului roman) - si in acelasi timp sa fiu lipsit de posibilitatea de a obtine un nou document romanesc in baza unui drrept ce l-am obtinut in trecut? Este o scapare a legislatiei (se poate contesta / apela in justitie) sau birocratie? 

Apelul la o casa de avocatura poate rezolva - forta administratia sa recunoasca un drept dobandit anterior si sa elibereze documentul respectiv sau macar acea adeverinta cu drept de circulatie ? Ma gandesc la solicitarea recunoasterii unui drept / in extremis "abuz in serviciu contra intereselor persoanei" (in conditiile in care sunt deja luni de asteptare!!!)? Ce parere aveti?

PS: Aviz celor aflati in situatii similare... sunt luni de cand astept dupa administratia din RO sa imi recunoasca permisul original romanesc si sa imi elibereze un act pe care l-am convertiti in Italia - luni in care sunt lipsit de dreptul administrativ de a circula permisul eliberat de Republica Italiana fiind expirat. Dovada nu are drept de circulatie - nu puteti da examen din nou si nici declara permisul strain pierdut pentru a obtine o copie dupa cel romanesc original... Practic va pierdeti dreptul de a conduce pentru o perioada lunga... lunga de timp... Asta in baza unor argumente birocratice, in conditiile in care exista EUCARIS - sistem unde permisul din statele UE se verifica in cateva minute si pentru care Romania plateste multi bani in fiecare an... Aveti o sugestie pentru aceasta situatie ?

Multumesc mult.

Edited by PaulPermis

9 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Moderator

În astfel de situaţii nu este vorba numai despre recunoaşterea unui document, ci este vorba despre o solicitare către autoritatea ce a emis documentul, prin care să comunice starea lui, dacă sunt probleme, dacă ai abateri, să nu fie suspendat, anulat şi alte informaţii de acest gen. 

Aşteptarea aceea lungă se datorează operativităţii şi lipsei birocraţiei din ţările occidentale, mai exact faptului că italienii (cum este cazul tău) răspund cu întârziere solicitărilor făcute de partea română. Aşa că buba este la străini, nu aici la români.

• 0

Va multumesc mult pentru raspuns.

Sunt de acord cu Dvs ca acest lucru era necesar inainte de activarea sistemului EUCARIS, adica pana in 2011-2013 (acestea fiind reglemenbtarile legale mostenite de la primele versiuni ale reglementarilor privind preschimbarea permiselor). Intre timp insa posibilitatile tehnice s-au schimbat iar legea prevede acest lucru ca fiind optional si la latitudinea administratiei.

In conditiile in care astazi este posibila obtinerea acestor informatii on-line, potrivit Tratatului ref. la Sistemul European de Informatii privin Vehiculele si Permisele de Conducere (EUCARIS) acest lucru se poate face in cateva minute - si nu in cateva luni. Decizia de a opta pentru verificarea pe cale diplomatica (in conditiile in care statusul actului este expirat si confirmati in sistemul european - deci nu exista dubii privind statusul acestuia... un act expirat este... expirat...) parand un abuz. EUCARIS permite verificarea starii permiselor la un puct de control de pe o autostrada din Germania sau Italia in cateva minute - nu inteleg de ce Romania are nevoie de confirmarea lor pe cale diplomatica - fara eliberarea uneo dovezi cu drept de circulatie in tot acest interval.

Acesta era sistemul de lucru inaintea EUCARIS cand nu se plateau milioane pentru accessul la retea si intr-adevar nu exista alta solutie pentru verificarea autenticitatii documentelor prezentate sau a starii lor in momemntul preschimbarii.

Mai mult de atat: legea prevede astazi necesitatea verificarii lor pe cale diplomatica doar ca optiune in cazul existentei unor "suspiciuni temeinic intemeiate" de unde si plangerea pentru "abuz in serviciu contra intereselor persoanei" in conditiile in care acest lucru nu se justifica material si adice lezari (de cateva luni asupra dreptului dobandit cu dovedirea unor pierderi evident dreptatea diind de partea petentului). De aceea va intreb daca sunteti la curent cu aceasta posibilitate - este posibil ca lucratorii sa nu fie neaparat vinovat de perpetuarea unor practici invechite - sau daca intrevedeti eventual o sansa "amiabila" intr-o audienta (procesul avand termenul / dureaza cam tot atat cat eliberarea documentului) etc. O dovada cu drept de circulatie are valabilitatea de max. 30 zile dupa care eventual se refac - in cazul unui permis vizibil expirat in EUCARIS insa nu se elibereaza asa ceva. Se pot obtine numere rosii pentru auto cu origini incerte fara probleme insa nu se poate obtine adeverinta cu drept de circulatie in conditiile de mai sus dupa luni de "verificari"?

In definitiv este usor sa dam vina pe ceilalti - dar autoritatea confirmarii unui document romanesc - si responsabilitatea ramane la noi. Un act care si-a pierdut valabilitatea fiind expirat.... nu mai poate fi suspendat, folosit etc. Nu acela este documentul pe care doresc sa il innoiesc ci permisul romanesc. In conditiile in care documentul nu ar fi valabil / nul etc. nu a existat vreodata - de ce nu am dreptul sa pot obtine actul similar romanesc direct sau printr-un examen de permis ?

Ce puteti sa ma sfatuiti din acest punct de vedere ?

Va multumesc foarte mult pentru ajutor - cu stima...

• 0
  • Moderator

Eşti obsedat de abuzuri. Dacă consideri că te abuzează administraţia din România, mergi şi depune o plângere penală, nu te împiedică nimeni.

PS: Mai potrivit era să-ţi pui nume de utilizatator: PaulAbuzatul

• 0
  • Moderator

În EUCARIS nu se implementează toate datele necesare într-un astfel de caz. Si străinii procedează la fel, numai că românii răspund imediat. Mai mult decât atât, a conduce vehicule pe drumurile publice nu este un drept fundamental, de care trebuie musai să beneficiezi, ci este un privilegiu.

Chiar dacă ai impresia că te pricepi, nu este deloc asa. Dacă un permis este expirat nu înseamnă că este automat si valid sau că nu cumva a fost declarat pierdut, ori că pur si simplu a fost suspendat acolo dar titularul nu l-a predat. Iar într-o situatie ca asta, în care titularul nu predă permisul, în EUCARIS nu apare nimic.

Desi din punctul tău de vedere pare simplă toată treaba, nu e deloc asa, tocmai datorită acordurilor si obligatiilor internationale pe care "administratia" din România trebuie să le respecte.

Cât despre abuz, nici vorbă de asa ceva. Consultă un avocat si ai să te convingi.

Sfatul meu este să emigrezi si să rupi orice legătură cu tara asta, esti mult prea îndoctrinat de cultura asta antistatală si antisocială promovată de mass-media românească.

• 0

Va multumesc mult pentru clarificari - cred ca am inteles - mai putin de ce nu se iau aceleasi precautiuni

si in cazul celor care nu sunt expirate, caz in care se permite totusi conducerea auto 30 zile - reinnoibil - 

(ironiile nu ma ajuta pe nimeni - sper sa nu va regasiti in situatii similare - nu doresc nimanui).

Numai bine si multumesc mult...

• 0

Salut sunt exact in aceasi situatie as vrea sa stiu daca dovada clara a faptului ca permisul este valabil si fara problema poate rezolva problema mai repede. Pentru Italia exista un site ilportaledellautomobilista.it unde se vede clar istoria tuturor permiselor inregistrate in Italia .Cineva ar putea sa se informeze si sa se aprobe preschimbarea mai ales ca se semneaza pe propria raspundere.

• 0

Scrieti Ebei Basescu sa ia cuvantul in Parlamentul European sa schimbe legislatia s-o faca mai eficienta.

Permisele da fie in engleza sa se scrie adresa pe ele si sa nu trebuiasca schimbate decat in cazul schimbarii adresei de domiciliu

Sau

Sistemele de verificare sa poata fi efectuate de orice stat fara a mai fi nevoie de asteptare de confirmare

Numai Eba poate rezolva treaba, hai ca ati votat-o, puneti-o la munca acum

• 0

As dori si eu niste informatii va rig frumos.

Sunt pe teritoriul belgiei de 11 ani, am avut permis belgian( preschimbat). In urma cu 2 sapt am aflat ca mi sa interzis sa mai circul pe teritoriul belgiei toata viata( o judecata la care nu am fost prezent in 2017 din cauza unor amenzi de parcari si 3 radare). Am fost in romania anul trecut su mi sa eliberat permisul romanesc pe baza pierderii celui belgian. Cum va spuneam in urma cu 2 sapt am fost oprit si mi sa luat permisul de conducere romanesc si retrimis un romania, cu motivul ca nu am dreptul sa mai conduc in belgia. Intrebarea mea este, daca parasesc belgia definitiv si stabilesc in tara de origine (Rom) , ni se poate elibera permisul romanesc si pot circula in ro? Va multumesc

• 0

Buna ziua,am si eu o intrebare ,daca ma puteti ajuta. Eu am permis auto spaniol ,în 2014 am fost prins la volan cu o alcoolemie mai mare , mi -a fost luat permisul spaniol,trimis budiu unde , si mi s-a făcut dosar penal,am fost pedepsit, mi-am savarsit pedeapsa . Începând din 2017 ianuarie am avut dreptul sa conduc. Eu am mers în Spania mi-am luat un duplicat la permis,deoarece permisul meu original numai apărea nicăieri. Acum s-au împlinit 10 ani si vreau sa il preschimba în permis auto românesc si as vrea sa stiu daca se poate,și nu intervine nimic, pentru ca nu as vrea sa merg pana in Spania să îl preschimba. Va multumesc