Jump to content
POLITISTI.ro

Amenda UNGARIA


HellScream

Recommended Posts

Imi cer scuze daca a mai intrebat cineva asa ceva pe forum, dar am luat o amenda in ungaria si vreau sa stiu daca o pot contesta sau nu. 

Evenimentul in linii mari s-a produs dupa cum urmeaza.

Eu pe autostrada, la volan, circulam ok, adica fara viteza excesiva, fara masini pe strada (era ora 2 AM) etc.

Apare din spate o masina ( o duba alba), ma depaseste, pune girofarul si ma trage pe dreapa in prima benzinarie.

Acolo coboara doi politisti urland la mine in limba lor. Am inercat cu un "English please", cu un " Sorry, I do not understand"..nimic, Am intels din semnele lor ca vor actele. Le-am dat actele. Cu actele in mana, au mers in masina, si la 10 minute, vin la mine cu un proces verbal, pe care vroiau sa il semnez. Unul din ei, era cu mana pe pistol si urla la mine de parca vroia sa ma bata. Am semnat, mi-au restitui actele, si au plecat. Ciudat este faptul ca NU ERAM SINGUR IN MASINA, eram insotit de inca 3 persoane. De ei ia durut in papuci, nu tu solicitare de acte, nu tu deschis masina, verificat bagaje, nimic. ABSOLUT NIMIC.

Culmea e ca la plecare, chiar in momentul in care am dat pixul inapoi agentului de politie, acesta mi-a spus IN LIBA ROMANA cu un accet destul de coracte, BUN VENIT IN UNGARIA ROMAN IMPUTIT. Sincer vroiam sa cobor si sa ii "dezghioc" putin, dar am ales sa raman calm, si am spus si eu clasicul "Multumesc". Ce era sa fac? Sa ma iau cu ei la ei in tara? Ma consider sanatos mintal.

Acum, intrebarea mea este in felul urmator.

CE SA FAC?

Am primit de la ei, o foaie verde, in care apar datele mele, si cuantumul amenzii, in valoare de 20.000 de Forinti (66 EURO), si tot acolo, scrie ceva in limba maghiara....banuiesc ca explicatiile pentru ce a fost data amenda. O reproducere secventiala a textului este:

"TAM 25xB 2243py5" , banuiesc ca este o trimitere la codul lor rutier, sau ceva.

In mod normal, trebuiau sa imi asigure un translator, din cate stiu eu (posibil sa ma insel). Nu ar trebui ca toti agentii de politie europeni sa vorbeasca o limba de circulatie internationala? In fine, daca mi-au urat bun venit in ungaria, in limba romana, banuiesc ca puteau sa imi explice ce am facut. 

Acum, unde pot sa fac contestatie? Este luata in considerare contestatia (in caz ca o castig)? Sau ma trezesc ca ii doare in cot de contestatia mea si ma pun sa o platesc. De plata ar fi una, dar mie imi este  frica sa nu ma mai lege sa ajung la "frana" pe la ei, sau sa imi dea o grebla si sa ma trimita la munca prin Budapesta. Chiar nu vreau sa profesez meseria de lucrator la spatii verzi pentru ei. 

Daca iau in considerare contestatia, voi primi alta amenda "just for fun"?

Problema este ca fac drumuri saptamanale ROMANIA-ITALIA, si vreau nu vreau trebuie sa trec pe la ei. 

Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi, nu de alta, dar chiar nu vreau sa imi intrerup activitatea doar pentru o nenorocita de amenda. Si daca platesc, macar sa gresesc cu ceva.

Edited by HellScream
Link to comment

In primul rand afla pentru ce ai luat amenda.

Poate a fost o portiune de drum in care ai depasit viteza (la podul peste Tisa este o portiune scurta cu 100km/h de ex., dar mai sunt portiuni unde trebuie sa incetinesti), poate ai mers cu proiectoarele de ceata aprinse, afla pentru ce.

Miram-as sa-ti dea amenda degeaba si sa-si fi descarcat nervii pe tine degeaba.

O singura data am fost oprit in Ungaria pentru verificare acte si au fost foarte politicosi.

Si o singura data in Mako (nu se deschisese inca autostrada noua), la 5 AM, mergand foarte aproape de bena unei basculante si nu am observat semaforul rosu de la o trecere de zona in constructii. Plata pe loc €85. Tot la fel, nu ma plang de tratament. Numar de inmatriculare de Bucuresti.

Link to comment

Contestatia trebuie sa o depui la organul superior celui care ti-a aplicat masura, intr-un termen de 15 zile, inclusiv de la achitarea amenzii si ai nevoie de traducator si avocat. Daca esti nemultumit, treci contestatia la urmatorul organ superior(probabil un fel de IPJ de-al lor) si dupa, ajungi in instanta. Mai bine plateste-o.

Si p.s., lasa povestirile cu "dezghiocatul", probabil vei ajunge fie arestat, fie impuscat pe undeva. UE nu-i ...Romania.

Edited by sg42
  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.