Jump to content
POLITISTI.ro

Examenele de cariera ale politistului - Examenul de capacitate


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

Ghidului carierei politistilor prevede:

Art. 10. - (1) Cursurile de capacitate/pentru acordarea unor grade profesionale/militare potrivit legii sunt următoarele:

a. cursul de capacitate în vederea obţinerii gradului profesional de comisar şef de poliţie;

b. cursul de capacitate în vederea obţinerii gradului profesional de subcomisar de poliţie;

c. cursul de capacitate în vederea obţinerii gradului profesional de agent şef de poliţie;

iar Statutul politistului:

Art.19 alin. 3 Ofiţerul de poliţie care a absolvit cursuri postuniversitare în specializările corespunzătoare cerinţei postului este exceptat de la condiţiile prevăzute la art. 16 alin. (2), mai puţin de la cea referitoare la acordarea gradului profesional de chestor.

Art.16 alin. 2 Pentru obţinerea gradelor profesionale de comisar-şef, subcomisar şi agent-şef, poliţistul este obligat să absolve un curs de capacitate profesională, ale cărui organizare şi desfăşurare pentru fiecare categorie vor fi stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, iar pentru obţinerea gradului profesional de chestor este necesară promovarea examenului organizat în acest scop.

In concluzie doar ofiterii de politie ce au absolvit cursuri postuniversitare in specializarile corespunzatoare cerintei postului sunt exceptati de la absolvirea cursului de capacitate, iar agentii absolventi de astfel de cursuri nu.

Este sau nu o forma de discriminare? :huh:

 • Upvote 1
Link to comment

Eu cred ca nu este discriminare, as crede mai degraba ca este o mare prostie si un fel a a mai lua unii salriiile, fara sa faca cu adevarat munca de politist.

Te duci la aceste cursuri de 3 zile la Slatina, unde daca ai noroc sa lucrezi intr-un judet din apropiere este bine (vorba vine ca este bine)....dar daca nu, trebuie sa vii de la Maramures, Bacau,Timisoara si asta doar ca sa nu desfinteze ei anumite posturi de profesorii, pe care i-am vazut zilele trecute avand toti gradul de comisar sef, in consecinta un salariul f bun.

Cum spuneai daca esti ofiter si ai studii postuniversitare nu trebuie sa mai mergi la acest examen..insa daca esti agent de politie , ai facultate, studii postuniversitare tot trebuie sa mergi la aceste cursuri deoarece ca de obicei cei multi sunt cei fraieri in acest sistem.

Poate domnul Fatuloiu sau viitorul sef al igpr "Ciocoiu" ar trebuii sa faca calculul daca intradevar ..dupa ce un agent a facut facultate si master mai are nevoie de 3 intrebarii stupide pt a trece la gradul de agent sef...unde dealtfel castigi cu 10 lei mai mult , in loc sa isi rezolve dosarele sau sa asigure siguranta cetateanului.

 • Upvote 2
Link to comment

Exact asta va spun domnilor, Statutul trebiuie modificat ca si multe dintre ordinele care sunt date nu numai impotriva legii ci chiar impotriva oricarei logici.

Link to comment
 • 10 months later...

Daca astfel de studii permit unui ofiter exceptarea de la absolvirea unui curs de capacitate organizat pentru ofiteri, cu atat mai mult ar trebui sa permita unui agent exceptarea de la un curs de capacitate organizat pentru agenti, avand in vedere ca un curs de capacitate organizat pentru agenti este, pana la un anumit nivel, inferior cursului organizat pentru ofiteri.

Link to comment
 • 4 weeks later...

vb si noi... si ne amaram... hai facem o cheta si impreuna cu un reprezentant de la un sindicat _(oricare_) sa contestam legea in instanta. SA FACEM CEVA PE BUNE sa nu mai fim superficiali.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 2 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.