Jump to content
POLITISTI.ro

Operaţiuni internaţionale pentru destructurarea grupărilor infracţionale


NewsBot

Recommended Posts

Operaţiune internaţională pentru destructurarea unei grupări infracţionale

 

Poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T., în cooperare cu autorităţile judiciare din Italia, au destructurat o grupare infracţională, formată din cetăţeni români. Au fost arestaţi 22 de membri ai grupării (13 pe teritoriul Italiei, 7 în România şi 2 în Belgia).

La data de 4 aprilie a.c., poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R. şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală au acţionat în cadrul unei operaţiuni desfăşurate în cooperare cu autorităţile italiene, pentru destructurarea unei grupări infracţionale, formată din cetăţeni români.

Acţiunea a fost efectuată în baza unei cereri de comisie rogatorie formulate de autorităţile judiciare din Italia.

Membrii grupării infracţionale, scindaţi pe două paliere, sunt bănuiţi de comiterea de infracţiuni de trafic de persoane şi contra patrimoniului (peste 100 de furturi), precum şi a altor infracţiuni necesare pentru asigurarea controlului teritoriului şi eliminarea concurenţilor, respectiv extorcare, incendiere, vătămare corporal. Faptele au fost săvârşite în zona centrală a Italiei (Marche, Marche, Porto Sant’Elpidio, Porto San Giorgio, Roma), dar şi în localităţi din Spania şi Belgia, începând cu luna ianuarie 2012.

Cercetările au relevat faptul că cei în cauză ar fi folosit violenţă fizică, intimidări şi şantaj. De asemenea, între cele două grupări (paliere) ar fi avut loc lupte, în care au fost folosite acte de violenţă, atacuri armate în plină stradă şi incendieri de maşini.

Victimele traficului de persoane erau recrutate din România şi transferate în Italia, pentru a fi exploatate sexual. Prostituţia era practicată pe străzi, în apartamente şi hoteluri, iar clienţii erau racolaţi prin anunţuri postate pe internet şi în ziare, preţurile şi zonele fiind stabilite de către liderii grupărilor.

Poliţiştii români au pus în executare 7 mandate europene de arestare, emise de instanţa italiană.

În baza probatoriului administrat în cauză, a fost dispusă măsura arestării preventive a membrilor grupărilor, astfel: 13 pe teritoriul Italiei, 7 în România şi 2 în Belgia, pentru săvârşirea infracţiunilor de asociaţie de tip mafiot,trafic de persoane, complicitate la falsuri materiale comise de un funcţionar public, vătămare corporală, violare de domiciliu şi şantaj, furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale şi sub semnătură privată, incendiere, proxenetism.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Europol – C.C.P.I. din cadrul I.G.P.R..
La activităţi au participat şi poliţişti din cadrul I.P.J. Galaţi.

IGPR - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.