Jump to content
POLITISTI.ro

"Confiscare" bunuri care aparţin copilului

Postare recomandată

• Membru
Publicat

Buna ziua.As avea o intrebare,nu am fost pus in situatia asta dar este un subiect care l-am dezbatut si cu alte persoane si parerile sunt impartite.Sa luam exemplu un liceu,ii este permis unui profesor sa confiste telefonul elevului pe baza regulamentului scolar?Am fost martor acum cateva zile cand o profesoara practic i-a smuls telefonul din mana unui coleg iar cand acesta a mers la catedra si l-a luat inapoi, aceasta a chemat politia.Aceasta fapta nu se incadreaza la furt sau chiar talharie?Este un regulament scolar mai presus de lege?Este de exemplu elevul in cauza pasibil de sanctiuni pe baza unui regulament semnat de parinti in urma cu cativa ani,avand in vedere ca el este acum cetatean major si are capacitate de decizie?

• Membru
Publicat

Nu este nici furt nici talharie, daca o sa citesti la furt in Codul Penal vei vedea ca bunul trebuie luat cu intentia de si-l insusi.

Faptul ca un profesor i-a luat telefonul elevului in timpul orei pentru ca acesta sa nu mai asculte muzica nu este in niciun fel infractiune.

• Apreciez 4
  • Membru
Publicat (modificat)

Nu asculta muzica ,primise un apel( stiu ca nu e permis prin regulament) si efectiv i l-a smuls din mana sa spun asa.Si pe ce temei a apelat la politie cand acesta si l-a luat de pe catedra.Desigur ca daca ce a facut profesorul e permis prin regulament/lege ce a facut elevul iar este nepermis.Inteleg ca prin furt se intelege luarea bunului cu intentia de a-l insusi,asta nu inseamna ca o persoana poate sustrage bunul alteia doar pentru ca se simte deranjata de aceasta chiar daca ulterior il returneaza neavand intentia de a-l insusi.

Modificat de bogdancrrn
  • Membru
Publicat

Dragul meu, telefonul nu a fost luat cu intenția de a și-l însuși, ceea ce înseamnă, după cum a spus și colegul mai sus, că nu discutăm de o faptă penală. Probabil profesoara a apelat poliția pentru că eleva respectivă s-a manifestat agresiv la adresa ei, după cum mai nou se practică prin școlile patriei. Eu unul nu aș primi elevii în clasă cu telefoane mobile. 

• Apreciez 3
  • Membru
Publicat (modificat)

Eu inteleg foarte bine ce imi spuneti.Este doar o situatie sa zic interseanta si sper ca RPG sa nu fi inteles gresit asa ca voi detalia.Respectivul cadru didadctic i-a luat telefonul nu in timpul orei,ba mai mult a facut precizarea ca nu i-l va inapoia decat parintilor in cursul saptamanii urmatoare iar daca acestia nu s-ar prezenta la scoala a spus ca il va inapoia la sfarsitul semestrului,de asemenea nu s-a manifestat agresiv singurul gest a fost de a se ridica ,a  se duce la catedra si a-si revendica telefonul.Nu a schitat nici un gest,nu a spus nici un cuvant,nu am de ce sa va mint.Au venit domnii politisti care au fost si ei uimiti de "urgenta" pentru care au fost apelati si din cate mi-a spus colegul l-au scos afara si i-au spus doar ca nu are rost sa isi puna ambitia cu respectiva.Lucrul care ma fascina sa spun asa era temeiul pe care i-a confiscat telefonul(pe numele lui din cate am inteles).

Modificat de bogdancrrn
  • Membru
Publicat (modificat)

Se pare ca trebuiesa fiu mai explicit.Intrebarea de la bun inceput era ca profesoara isi argumenta actiunea numai cu regulamentul ei scolar si eu doream sa aflu daca in cazul in care respectiva ar proceda intr-un anumit fel pe baza acelui regulament interior intr-o situatie ipotetica iar ce ar face ea ar constitui fapta penala ar putea fi pedepsita pentru aceasta,aceasta este doar o dilema pentru ca incepe sa se contureze in mentalitatea cadrelor de la mine din liceul cel putin,ideea conform careia acel regulament ar fi mai presus de lege.Nu am nici un drept sa ii critic , stiu care este atitudinea a mare parte din tineretul din aceasta tara din care fac parte si eu de altfel ,voiam doar sa aflu o parere pertinenta despre aceasta situatie si ulterior despre furt ca infractiune si anume daca o persoana oarecare ar sustrage bunul altei persoane pe o perioada nedeterminata avand alta motivatie decat de a-si insusi bunul ,aceasta fapta nu mai este incadrata la furt?

Modificat de bogdancrrn
Publicat

O profesoara vine la scoala pentru a incerca sa ridice nivelul copiilor la materia respectiva.

Pentru a-si putea desfasura activitatea are nevoie de atentie in clasa, atunci cere ca telefoanele mobile, alte dracii electronice sa nu fie folosite.

Educatia de acasa a elevilor insa, lipsa de bun simt, televiziunea, face ca ea sa nu fie luata in seama.

Are posibilitatea sa elimine elevul din timpul orei cu absenta si cere scaderea notei la purtare in prima faza apoi poate cere exmatricularea elevului pentru ca ea sa-si poata continua rolul pentru care este acolo pentru ceilalti elevi si sa loveasca in viitorul copilului inconstient si impertinent, dar ea alege calea mai blanda, de a suspenda elementul perturbator, pentru o perioada BINE definita, si Bogdan intreaba daca nu cumva profesoara ar putea face puscarie pentru acest lucru.

Culmea nesimtirii atinge in prezent cote de neinchipuit.

Exista niste norme de bun simt. Vrei sa vorbesti sau sa te joci la telefon, PARASESTI LOCUL in care ceilalti colegi vor sa fie atenti. Pur si simplu iesi din sala. E vorba de respectul pe care elevul il are fata de profesor si fata de colegii lui care vor sa fie atenti.

Nu m-ar mira sa aud un monolog gen Mircea Badea, sau o dezbatere Gadea prin care sa fie ucis si ceea ce a mai ramas din invatamantul romanesc

• Apreciez 1
  • Membru
Publicat (modificat)

Cezar ai inteles o parte.Nu intrebam daca poate face puscarie pentru masurile care le-ai enumerat acolo ele fiind juste din punct de vedere al legilor ministerului educatiei si regulamentului.Eu nu ma refer la raspunderea penala a ei in cazul de fata si nici la cum a procedat cu elevul in cauza,nu sunt in masura sa judec asta.Eram doar curios sa stiu daca are dreptul de a confisca un bun pe o perioada nedeterminata(nicidecum nu l-a inapoiat in timpul orei),o simpla curiozitate si interes al meu.De asemenea dupa ce am citit ce scrie in Codul Penal despre furt am intrat putin si mai in ceata pentru ca acea parte a frazei " avand intentia de a-l insusi" este foarte vaga,doar nu poti sa sustragi un bun cuiva si sa i-l dai dupa 3 4 ani (fiind motivat de alte intentii) si sa nu fi tras la raspundere.Nu comentez buna intentie a cadrelor didactice care de multe ori sunt luate peste picior de elevi si nu sunt lasate sa isi desfasoare activitatea dar in acelasi timp nici comportamentul colegului.Ma fascina doar cum este aceasta situatie din punct de vedere legal si daca confiscarea respectivului telefon este corecta si legala.Stima!

Modificat de bogdancrrn
Publicat

Ma pun in locul tatalui copilului.

Vine Gica si-mi spune: "Profa mi-a furat telefonul de €500 pe care mi l-ai facut cadou pentru ca altfel iti zgariam masina!!!"

Merg la scoala si vorbesc cu ea.

Imi spune ce s-a intamplat si imi da telefonul. 3, 4 ani? Asta de unde ai scos-o?

Elevul ce prefera?

O actiune de bun simt si intelegere a profesoarei sau o eventuala exmatriculare sau repetare a anului datorita notei la purtare?

E ridicol cum o actiune de reparare a situatiei provocate de un nesimtit, in favoarea nesimtitului, e inteleasa pe dos. Nu a fost furt si nici confiscare. Du-te cu un cutit de vanatoare la aeroport si apoi da in judecata aeroportul pentru ti-a fost confiscat cutitul.

In loc sa condamnati contraventiile voi le sustineti si blamati pe cei care inca mai cred in viitorul tarii contrar infractorilor alesi de voi in parlament, contrar mass-mediei care incurajeaza blamarea profesorilor si a celor care apara legile, contrar educatiei proaste primite, da, sunt inca oameni care mai cred in viitorul tarii asteia. La puscarie cu ei, nu?

Iti raspuns si aici mesajului privat:

Dupa cum ai spus, telefonul era inapoiat daca parintii se prezentau la scoala.

E clar ca prietenul tau ori nu are discernamant, deci nu poate urma instructiuni simple, sau, este nesimtit.

Si-ntr-un caz si in celalalt nu este capabil sa foloseasca un aparat in conditii conforme cu regulamentului scolar.

Tu ce ai face in cazul asta?

Ai ocazia sa il dai afara din clasa, pui absenta si ceri scaderea notei la purtare, care dupa repetarea faptei se poate concretiza in exmatriculare si/sau repetarea anului scolar si a schimbarii viitorului elevului,

sau

Inlaturi temporar obiectul care il face pe elev sa se poarte fara respect.

O alta analogie mai agresiva:

Esti langa o maimuta care pune mana pe un pistol incarcat.

Ii poti lua pistolul rapid, in siguranta in urmatoarele 5 secunde, sau impusti maimuta.

Ce ai prefera?

Cu alte cuvinte, ce arme are profesorul pentru a-si putea desfasura activitatea pentru care este platit de societate?

• 1 lună mai târziu...
Publicat

Bună ziua

Am și eu o nelămurire referitoare la acest subiect (confiscare telefon de către profesor)

Cum procedez eu în calitate de părinte al unui elev căruia i s-a confiscat telefonul mobil în timpul  orei?

Menționez că telefonul copilului meu era în bancă, închis, dar un coleg l-a luat fără ca fiul meu să-l vadă. Profesorul l-a văzut și a confiscat telefonul de la colegul fiului meu. Repet, telefonul era închis, fără nici o posibilitate de a-i deranja prețioasa oră de curs pe care o făcea pregătindu-și niște foi la un dosar, la catedră, nicidecum predând. Eu am discutat cu profesorul și a refuzat să să mi-l dea. 

În speranța unui răspuns care să mă lămurească, vă mulțumesc anticipat, Carmina.

• Moderator
Publicat

Dacă ai discutat cu profesorul şi refuză să restituie telefonul, poţi merge şi depune plângere împotriva acestuia la secţia de poliţie. Ideal ar fi să se poată proba cu înscrisuri ori martori refuzul profesorului de a restituii telefonul.

• 2 ani mai târziu...
Publicat (modificat)

Este legal ca profesorul sa îți confiște/ia telefonul în timpul orei pentru ca este deschis?

Sa zicem ca iar fi dat telefonul după o ora. Dar dacă nu îl da este legal sa îl confiște detot pana vin părinții? (telefonul era în buzunar și era deschis nu făcea nimic doar satea) vine profesorul sa îl ceara ca sa il confiște, are voie? (cat timp nu ia făcut nimic telefonul acela doar a stat deschis). Profesori zic ca doar dacă ne lasă ei cu telefoanele deschise în timpul orei. ""Ei au telefoanele deschise (ei dece nu le inchid)""

Ori-cum au voie sa îți ia telefonul doar în ora ei/lui pentru ca "era deschis și nu făcea nimic" (cat timp tu nu ești deacord sa îți ia telefonul).

''''Eu zic ca nu au voie sa îți confiște/ia telefonul cat timp acel telefon doar sta deschis și nu face nimic''''

?Voi ce ziceți?

Modificat de Rober
Auto corectorul a scris grasit
Publicat

Dacă îl scăpa și se strica e vina lor.

Mai bine îl ți în buzunar decat sa riști. 

Deobicei strânge telefoanele (toate telefoanele din clasa) și le pune teanc și poate sa îl zgârie (nu are folie de protectie).    Se zgârie puțin  ce faci? 

Mai bine îl ți în buzunar.

Publicat
On 1/20/2017 at 13:38, Rober a scris:

Deobicei

Dacă nu te preocupau atât de mult telefoanele, erai atent la ora de română și aflai că forma corectă este „ de obicei”, dar probabil că ai scris de pe mobil și pe sub bancă ca să nu te prindă profa.

• 2 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua! Am o nelamurire si as vrea un raspuns ca sa stiu cum sa actionez. Acu doua luni de zile mi-a fost confiscata boxa portabila(pe care nu am folosit-o in incita liceului) cu motivul inital ca am ascultat la ea, iar apoi motivul final spus de catre directoare ca nu aveam voie sa detin acest obiect in incita scoli. I-am explicat ca am venit cu respectiva boxa pentru a asculta muzica dupa ore, respectiv in parcul alaturat de liceu sau pe strada cu prietenii, deoarece nu am cum sa ma duc acasa apoi sa ma intorc in parc ca sa ascult cu prieteni muzica. Initial a fost vorba caci boxa o sa-mi fie inapoiata odata ce vine unul dintre parinti la scoala. Astazi i-am spus Doamnei directoare ca ai mei nu au cum sa vina la scoala si nu au timlul necesar. Dupa care aceasta a zis ca imi voi primi boxa la sfarsit de an scolar, respectiv in iunie.Tin sa mentionez ca am si 18 ani si intrebarea mea este cat timp are voie scoala sa-mi confiste aceasta boxa si mai ales pentru acest motiv si ce as putea face in aceasta situatie. Va multumesc anticipat! Boxa este in incita scolara de 2 luni. 

Publicat

Voi sigur mergeti la scoala? Uneori am impresia ca nu vorbim aceeasi limba! 

• 2 ani mai târziu...
Publicat (modificat)

Salut, am un prieten care este  la o familie de tip asistenta maternala, nu este adoptat. Asta inseamna ca daca este o problema in familie, asistentul trebuie sa contacteze protectia copilului pentru a rezolva problema. Acesta a avut probleme de familie foarte mari (nu am sa mentionez probleme extrem de personale, nu are nici o problema cu legea... fara dosar penal sau alte chestii de genu) dar pot spune ca doar nu a mers mult la scoala... a fost pedepsit pentru acest lucru. Categoric.

Dar cat a fost pedepsit acesta i-a fost confiscat o consola PS5 de protectia copilului... tin sa mentionez ca, consola respectiva este luata din bani lui munciti si tehnic este propietatea lui... angajatii i-au spus ca isi va primi consola odata ce face 18 ani. 

Este normal aceasta sechestrare a obiectelor personale, de protectia copilului. Sau acest lucru este total neobisnuit. Si daca este procedura normala, ce se poate face pentru a-si recupera bunul?

Modificat de Throwaway10
Greseala gramaticala
  • Marius a modificat titlul în "Confiscare" bunuri care aparţin copilului
  • 2 săptămâni mai târziu...
Publicat

Salut! Mă numesc Robert, sunt în clasa a 12-a și am 18 ani, la începutul anului, tin sa mentionez, semestrul 1, stăteam in clasa cu ceilalalti colegi . Eu aveam o țigară electronică(vape) iar unul dintre colegii mei mi a luat o din ghiozdan și a tras 2 fumuri, domnul portar a văzut de pe hol, a mers și a chemat o pe doamna directoare, doamna directoare m a tras pe mine la răspundere, mi a confiscat țigara electronică, ea spunându mi atunci că doar până la sfârșitul semestrului, astăzi, am mers pentru a mi recupera bunul, și acum îmi spune că o să îl primesc doar la sfarsit de an. E legală reținerea bunului atata timp? Cum pot rezolva această problemă ?

Publicat

Sigur ca da, doar ca părinții mei sunt plecați dincolo, stau singur acasă. Ei nu pot rezolva/ajuta la nimic . Dar, am discutat cu doamna directoare, am incercat și să i explic că dacă e nevoie, poate vorbii telefonic cu părinții, ea susținându-și punctul de vedere: 'la sfarsit de an' . Dar totusi, sunt major, nu cred că mai răspund părinții de chestiile de genul ...

Chiar nu stiu ce pot face ..până la urmă este bunul meu, eu am dat banii pe el, nu cred că e permis prin lege cel puțin să ți l confiste, darămite să mai refuze să mi l returneze până la sf anului ..

• Moderator
Publicat

Mergi la secția de poliție competentă teritorial și vorbește cu polițistul de proximitate. El te poate ajuta să-ți recuperezi bunurile și eventual să formulezi o plângere/sesizare dacă e necesar. 

• 1 an mai târziu...
Publicat

Am înțeles ca fetele la scoala, mai nou , nu au voie sa se prezinte machiate. Dar dacă profesorul ma vede în PAUZE cu machiajele pe banca , eu fiind NEMACHIATA , are voie sa mi le ia? Dacă eu doresc doar sa arat unei colege ce produse am, are voie sa mi le ia?  Am auzit doar de interzicerea armelor albe în scoli,  nu și de produse de îngrijire sau înfrumusețare. Sper ca am scris aceasta întrebare în locul potrivit 

Mulțumesc!

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.