Jump to content
POLITISTI.ro

Ziua Poliţiei Române 2014


NewsBot

Recommended Posts

Poliţia Română şi-a deschis porţile în judeţele din ţară

Manifestările dedicate Zilei Poliţiei Române au început în întreaga ţară, unităţile de poliţie deschizând porţile pentru toţi cei care doresc să fie alături de poliţişti la ceas aniversar.

Motto: „Nu mărimea gradului îţi dă importanţa ca poliţist, ci vrednicia ta profesională, aprecierea căreia să-ţi fie singura şi marea ta mândrie” (“Poruncile poliţistului român” – Eugen Bianu – director al Poliţiei de Siguranţă, 1938)

I.P.J. ALBA ~ PROMOVAREA MESERIEI DE POLIŢIST

În cadrul activităţilor prilejuite de sărbătorirea, la 25 martie, a Zilei Poliţiei Române, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba a organizat, şi în acest an, activităţi de promovare a profesiei de poliţist, în rândul elevilor din liceele judeţului Alba.

Astfel, poliţiştii au fost prezenţi, încă de la începutul săptămânii trecute, la colegii şi licee din Alba Iulia, unde s-au întâlnit cu elevii claselor a XII-a, cărora le-au fost prezentate şcolile din subordinea I.G.P.R., care pregătesc agenţi şi ofiţeri de poliţie.

Astfel de activităţi vor fi desfăşurate şi mâine 20 martie, când poliţiştii vor fi prezenţi la alte unităţi de învăţământ din Alba Iulia. Elevii au fost invitaţi să viziteze sediul inspectoratului, luni, 24 martie, când va fi organizată Ziua Porţilor Deschise.

I.P.J. DAMBOVIŢA ~ TUR CICLIST, DE ZIUA POLIŢIEI ROMÂNE

La data de 25 martie a.c., poliţiştii rutieri dâmboviţeni vor organiza, pe raza municipiului Târgovişte, un tur ciclist, dedicat elevilor din clasele gimnaziale VI-VIII.

I.P.J. CĂLĂRAŞI ~ POLIŢIŞTII, ÎN VIZITĂ LA ELEVI

La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi au fost demarate activităţi ce vizează apropierea faţă de societatea civilă.

În continuarea campaniei iniţiate la nivelul inspectoratului de poliţie în luna noiembrie 2013, intitulată „Şi tu poţi deveni poliţist”, azi, 19 martie a.c., elevii clasei a XII-a al unui liceu din municipiul Călăraşi au primit vizita poliţiştilor.

Astfel, poliţiştii au punctat 3 obiective de care elevii trebuie să ţină cont în alegerea viitoarei profesii: formarea şi dezvoltarea capacităţii de autocunoaştere pentru a înţelege raportul dintre „ce îmi place” şi „ce pot face”, manifestarea interesului pentru propriul viitor şi alegerea unei meserii potrivite în funcţie de interese, aptitudini şi realitate, prezentând copiilor aspectele frumoase, avantajele şi drepturile de care beneficiază un om al legii, dar şi implicaţiile acestei cariere.

Elevilor le-au fost prezentate clipuri video cu principalele activităţi pe care le desfăşoară poliţiştii şi le-au fost distribuite pliante cu unităţile de învăţământ.

Mâine, 20 martie, o activitate similară va avea loc în cadrul unei şcolii gimnaziale din Călăraşi, cu tema „Poliţist pentru o zi”. În curtea unităţii de învăţământ, poliţiştii vor prezenta copiilor autolaboratorul criminalistic, o grupă de acţiuni speciale va efectua o simulare de intervenţie, iar câinele poliţist va fi în mijlocul acestora.

I.P.J. COVASNA ~ CUPA PRESEI LA TIR ŞI ZIUA PORŢILOR DESCHISE

La data de 21 martie 2014 va avea loc concursul „Cupa Presei la Tir” – Ediţia 2014, competiţie în cadrul căreia jurnaliştii participanţi se vor întrece în îndemânare şi precizie la mânuirea unei arme de foc.

La data de 23 martie 2014, I.P.J. Covasna va primi vizita unei delegaţii de poliţişti din cadrul Căpităniei Poliţiei Judeţului Bekes – Ungaria, iar colegii maghiari vor fi alături la moment de sărbătoare şi în acest an.

În cursul zilei următoare, atât pe cei mari, cât şi pe cei mici sunt aşteptaţi să viziteze sediul I.P.J. Covasna, cu ocazia organizării „Zilei Porţilor Deschise”, iar la data de 25 martie, va avea loc un ceremonial religios, urmat de festivitatea depunerii de coroane la monumentul din faţa sediului.

I.P.J. ARGEŞ ~ CONCURS DE TIR, MECI DE FOTBAL, EDUCAŢIE RUTIERĂ PENTRU COPII ŞI DEFILĂRI CU TEHNICĂ

La data de 20 martie 2014, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş îşi deschide porţile pentru a fi vizitat de elevi şi preşcolari. De asemenea, elevii Liceului de Artă Dinu Lipatti din Piteşti vor participa la un concurs de desene, intitulat Poliţistul – Eroul Meu.

Vineri, 21 martie 2014, I.P.J. Argeş organizează, în poligonul din Valea Iaşului, Curtea de Argeş, un concurs de tir pentru jurnaliştii acreditaţi.

La data de 24 martie 2014, în ştrandul din Piteşti, se va organiza un meci de fotbal între echipa de fotbal a I.P.J. Argeş şi echipa Poliţiei Locale Piteşti. Tot luni, în Parcul Lunca Argeşului, va fi inaugurată o zonă dedicată educaţiei rutiere a copiilor, în cadrul Proiectului EDUPARC.

Activităţile se vor încheia marţi, 25 martie, când poliţiştii argeşeni vor defila cu tehnica Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş pe traseul Piaţa Primăriei – Piaţa Vasile Milea din municipiul Piteşti.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Lansare de carte cu ocazia Zilei Poliției Române

În contextul manifestărilor dedicate Zilei Poliției Române, luni, 24 martie a.c., ora 14.00, Editura M.A.I. organizează, la sediul Centrului Cultural, lansarea cărții Steme din emblemele matricelor sigilare care au aparținut unor unități de poliție (1831-1921), avându-l drept autor pe Laurențiu Ștefan Szemkovics (Arhivele Naționale).

Apărută în colecția Memoria istoriei, cartea este rezultatul unei susținute cercetări științifice profesioniste în fondurile arhivistice de secol IX și XX.

Astfel, într-o prezentare grafică de excepție, înscrisurile istorice, alături de ilustrații inedite purtând patina timpului, conturează momente ale devenirii Poliției Române.

Direcţia Informare şi Relaţii Publice - Ministerul Afacerilor Interne

Link to comment

La multi ani Politiei Romane! Respect, dragi colegi! Am postat urarile aici deoarece nu stiu, nu am reusit sa gasesc un topic anume. Va rog, nu va suparati!

Link to comment

In perioada 17-21 martie, Scoala de Agenti de Politie ''Vasile Lascar'', Campina si-a deschis portile. Ca de obicei, de cativa ani eu am fost prezenta si de fiecare data la fel de incantata de ceea ce am vazut.

La Multi Ani tuturor politistilor ! :emo-yessir:

  • Upvote 1
Link to comment

Primul drapel al Agiei

 

În Vechiul Regat, instituţia cu atribuţii poliţieneşti care a precedat Poliţia până la revoluţia din 1848, a fost Agia (în capitalele Bucureşti şi Iaşi), în fruntea căreia se afla un agă (denumire de origine turcească). După perioada fanariotă de un secol, în anul 1822, domnitorul pământean Grigore Dimitrie Ghica (cunoscut de istorici şi cu numele Grigore al IV-lea Ghica, domnitor al Ţării Româneşti între anii 1822 şi 1828, al cărui fiu, Dimitrie, a fost prefect al Poliţiei Capitalei), înmânează agăi Mihăiţă Filipescu, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bucureşti, primul drapel al Agiei. 

„Este un moment foarte important. Simbol al suveranităţii statale şi simbol al unei arme (sau corp profesional), originea steagului este evident militară. Un drapel este un simbol sacru. E îndeajuns să ne amintim de jertfele strămoşilor noştri şi ce reprezenta capturarea în luptă a unui steag al inamicului. Steagul roman se numea vexillum şi de aici i s-a zis simbol vexilologic. Cel mai vechi steag cunoscut al nostru este cel dacic, deopotrivă mândria şi spaima antichităţii. Este vorba de vestitul cap de lup.”

Drapelul Agiei era confecţionat din mătase de culoarea galben-crem şi avea dimensiunile 2,1 m x 2,4 m, prăjina având 3,6 m. Pe o faţă se afla un chenar de aur cu o ghirlandă de asemenea din aur. În interiorul acesteia se afla o acvilă cruciată neagră, care se sprijinea pe un munte verde. Ghirlanda este timbrată cu o coroană regală, iar în spatele ei se încrucişează: tuiuri, drapele, buzdugan, stindarde, lănci, săbii, puşti, topoare, tobe. 

Sub acvilă se afla următoarea inscripţie scrisă cu caractere chirilice: 
,,Făcutu-s-au acest steag al Agiei la petrecerea domnilor dintre pământeni ai Ţării Româneşti de Măria Sa Grigorie Ghika voevod, cu anii 1822, prin epistasia dumnealui vel Aga Mihăiţă Filipescu’’.
Sub inscripţie se afla o balanţă, iar în colţurile de sus ale steagului erau simbolizate luna şi soarele. Pe cealaltă faţă a drapelului sunt reproduse aceleaşi obiecte, cu excepţia interiorului ghirlandei, care înfăţişează scena Bunei Vestiri.

Primul sediu al Agiei Bucureştilor – Casa lui Păun Işlicarul de pe Podul Târgului de Afară (Calea Moşilor/ str. Bazaca), astăzi, la magazinul Cocor. Aici era Agia în 1822.

Prin importanţa şi semnificaţiile sale, evenimentul consemnat acum 192 de ani, constituie un moment de referinţă în istoria Poliţiei Române. Înmânarea acestui steag al Agiei legalizează funcţionarea instituţiei Poliţiei Române.

Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).

Începând cu Legea de organizare a poliţiei emisă în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmată de Legea lui Vasile Lascăr şi de Legea pentru organizarea poliţiei generale a statului, competenţele poliţiei au fost extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.

În prezent, organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23.04.2002. Astfel, Poliţia Română este în prezent „instituţia specializată a statului, care exercită atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, în condiţiile legii”.

De Ziua Poliţiei Române, la mulţi ani tuturor poliţiştilor!

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

 

post-3416-0-54371900-1395757198_thumb.jp post-3416-0-13350300-1395757208_thumb.jp

Link to comment
Premiile „Poliţistul Anului” 25 martie 2014
 
Astăzi, 25 martie, la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în prezența domnului Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, au fost acordate premiile ”Polițistul anului” – ediția 2014. 
 
Această zi cu semnificaţie deosebită este dedicată tuturor poliţiştilor români, care au înţeles să îşi modeleze propria viaţă după profesie, să-şi îndeplinească exemplar atribuţiile riscându-şi de multe ori viaţa în interesul cetăţenilor şi al comunităţii pentru aplicarea legii. 
 
La împlinirea a 192 de ani de la atestarea poliţiei moderne, cu ocazia Zilei Poliţiei Române, în semn de apreciere pentru competenţa profesională, experienţa acumulată, obiectivitatea şi fermitatea dovedită în executarea atribuţiunilor de serviciu, pentru rezultatele deosebite obţinute în activitate, în anul 2013, au fost acordate premiile „Poliţistul anului” - ediţia 2014, pe patru domenii specifice activităţii poliţieneşti, precum şi un premiu special.
 
PREMIUL SPECIAL a fost înmânat de domnul Gabriel Oprea, viceprim-ministru pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne și șeful Poliției Române, chestor general Petre Tobă UNITĂŢII CENTRALE DE ANALIZĂ A INFORMAŢIILOR. Activitatea structurilor de analiză a informaţiilor s-a dezvoltat semnificativ, fiind principalii furnizori de produse analitice către structurile operative ale Poliţiei Române şi factorii decizionali. Modelul românesc de intelligence led policing dezvoltat de UCAI a primit recunoaşterea internaţională, fiind implementat inclusiv în ţările vecine.
 
În urma consultării poliţiştilor din toată ţara, au fost făcute nominalizări pentru categoriile Combaterea Criminalităţii Organizate, Judiciar, Ordine şi Siguranţă Publică şi Structuri de Suport, iar apoi au fost aleşi prin vot câştigătorii. 
 
Câştigătorii sunt :
 
-la categoria ORDINE ŞI SIGURANŢĂ PUBLICĂ: inspector de poliţie IONIŢĂ CORNELIU PETRU din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. 
 
Ofiţerul a fost nominalizat ca recunoaştere pentru curajul arătat la data de 8 iulie 2013, când, punându-şi viaţa în pericol, a imobilizat atentatorul cu bombă de la sediul Universităţii Tehnice Iaşi şi a intervenit asupra dispozitivului exploziv, aducându-şi astfel contribuţia la înlăturarea pericolului producerii unei tragedii – 36 de vieţi au fost salvate.
 
- la categoria COMBATEREA CRIMINALITĂŢII ORGANIZATE: SERVICIUL DE COMBATERE A CRIMINALITĂŢII INFORMATICE din cadrul B.C.C.O. Piteşti, pentru contribuţia deosebită la operaţiunea „PANDORA”, operaţiune care s-a desfăşurat la nivel internaţional având ca rezultat destructurarea a 8 grupuri infracţionale organizate, cu peste 100 de membrii, ce comiteau infracţiuni cu instrumente de plată electronice şi fraude informatice. Cooperarea poliţienească excelentă a fost apreciată de partenerii străini.
 
-la categoria JUDICIAR: DIRECŢIA DE INVESTIGAŢII CRIMINALE ŞI SERVICIUL DE INVESTIGAŢII CRIMINALE DIN CADRUL POLIŢIEI SECTOR 2 BUCUREŞTI - cele două structuri au documentat activitatea infracţională şi au destructurat o grupare infracțională deosebit de periculoasă, specializată în comiterea de infracţiuni de tâlhărie, şantaj, cămătărie şi spălare de bani. Astfel, au reuşit menţinerea ordinii şi liniştii publice în Capitala României, restabilind încrederea cetăţenilor în poliţie şi lege.
 
-la categoria STRUCTURI DE SUPORT: DIRECŢIA DE COMUNICAŢII ŞI TEHNOLOGIA INFORMAŢIILOR, care a asigurat buna funcţionare a uneia dintre cele mai mari şi mai complexe reţele de calculatoare din România. Astfel, Poliţia Română este unul dintre principalii furnizori de date şi informaţii din sectorul de ordine şi siguranţă publică. Specialiştii direcţiei au reuşit, cu resurse reduse, să asigure funcţionarea serverelor accesate de structurile operative şi a bazelor de date implicate în cooperarea poliţienească în spaţiul Schengen.
 
LA MULȚI ANI, POLIȚIA ROMÂNĂ! LA MULȚI ANI, POLIȚIȘTILOR ROMÂNI!
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment
Sute de oameni alături de poliţişti, de Ziua Poliţiei Române
 
Mascaţi, arme, câini poliţişti, maşini, motociclete, dispozitive performante de detectare a explozivilor şi de dezamorsare a bombelor, toate au putut fi admirate astăzi, de sute de oameni din Bucureşti, cu prilejul Zilei Poliţiei Române. Am sărbătorit astăzi 192 de ani de atestare documentară a Poliţie Române Moderne.
 
La data de 25 martie, poliţiştii români sărbătoresc Ziua Poliţiei Române. Cu acest prilej, evocăm trecutul glorios şi prezentul înnoitor al principalei instituţii din sistemul de apărare a ordinii şi siguranţei publice din ţara noastră, POLIŢIA ROMÂNĂ.
 
Ziua Poliţiei Române a fost sărbătorită marţi, în intervalul orar 10.00 – 16.00, în Piaţa Universităţii din Bucureşti. 
 
Cetăţenilor le-a fost prezentată o expoziţie de uniforme de poliţie, pe care poliţiştii le-au îmbrăcat în diferite perioade ale timpului.
 
De asemenea, a fost prezentată tehnica din dotare.
 
Echipele mixte, formate din poliţist-conductor şi câine, i-au încântat pe cei mici cu demonstraţii de prindere şi imobilizare a infractorilor. Motocicletele şi triciclurile folosite de poliţiştii rutieri au fost admirate de sute de cetăţeni.
 
A fost prezentat autolaboratorul criminalistic mobil destinat cercetării la faţa locului cu tehnica foto-video digitală, trusele specializate şi echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracţional.
Poliţiştii le-au explicat celor interesaţi modul în care laboratorul mobil le permite descoperirea şi ridicarea amprentelor sau altor tipuri de urme şi realizarea de portrete robot.
 
Serviciul Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. a prezentat „roboţelul pirotehnic”, un dispozitiv performant de detectare a explozivilor şi de dezamorsare a bombelor. 
 
Tot aici, a fost organizată o expoziţie cu dotarea în materie de armament şi echipamente de protecţie a S.I.I.A.S.. 
 
Copiii s-au bucurat de o atenţie deosebită din partea poliţiştilor, pentru cei mici fiind organizate concursuri distractive. 
 
De asemenea, o ambarcaţiune folosită de poliţiştii Direcţiei de Poliţiei Transporturi a fost expusă, alături de celelalte mijloace tehnice ale Poliţiei Române.
 
Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina şi-a prezentat oferta educaţională tinerilor care doresc să îmbrăţişeze cariera de poliţist. 
 
Cetăţenii aflaţi în Piaţa Universităţii au primit pliante, reviste şi alte materiale promoţionale din care au putut afla despre diferite campanii desfăşurate de Poliţia Română pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii.
 
* * * 
 
 
A fi poliţist…
 
Poliţiştii, aceşti oameni deosebiţi, care îndeplinesc fiecare misiune, de multe ori, contracronometru, cu pasiune, în ciuda riscurilor, oameni speciali, care aplică legea cu integritate, îşi iubesc, înainte de orice, profesia, dedicându-i timp nesfârşit. 
 
Sunt oameni care au curajul să-şi pună oricând vieţile în pericol pentru a-şi proteja semenii. 
 
Prin devotament şi onoare, poliţiştii aşteaptă o singură răsplată: încrederea şi respectul comunităţii.
 
La mulţi ani tuturor poliţiştilor!
 
I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice
Link to comment

NU stiu daca e sectiunea potrivita, oricum acest videoclip  a fost lansat de Ziua POlitiei si este despre Politia Romana. Mi se pare superb.

http://youtu.be/xmNzOIluDCg

  • Upvote 8
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.