Jump to content
POLITISTI.ro

Reguli inchiriere...


CretzuV
 Share

Recommended Posts

Am inchiriat acum cateva luni, o proprietate in scopuri comerciale. Chiria cum era prea mare, 550 euro, in contract a fost trecut 200 euro. Acum am niste probleme cu proprietarii, care nu respecta deloc dreptul la intimitate, respectiv proprietate si se simt ca la ei acasa. Dupa cateva certuri, am ajuns la concluzia ca voi cobori la nivelul lor si chiria ce le'o voi da va fi de 200 de euro. Ce se poate intampla in caz ca lor nu le convine? Pot rezilia contractul mai devreme ? Imi pot face mie vreun rau (din punct de vedere legal desigur)?

Multumesc anticipat !

Link to comment
Share on other sites

contractul e facut pe persoane fizice? pe firme? intre o persoana fizica si una juridica?

cum ai stabilit in contract sa faci plata? cu ceva intermediari (banca, transfer bancar) sau banu' in mana?

Daca ai stabilit cu ei sa le virezi banii intr-un cont sau ceva e simplu: pui 200 euro, pastrezi chitanta si daca nu le convine nu au decat sa te dea in judecata......pentru plata la timp a sumei prevazute in contract :)

Edited by lucian04
Link to comment
Share on other sites

Intre persoane juridice a fost intemeiat contractul. Plata se face cu banii in mana, cu chitanta. Si daca vor sa rezilieze contracul pot? Noi in contractul respectiv nu am stipulat niciun termen care sa "pedepseasca" in vreun fel rezilierea contractului inainte de termen. Poate face lucrul asta? Ma poate da afara de pe proprietate, sau eu ma pot juca cu acei termeni dupa bunul plac? Ca, nu de un proces mi'e frica, vorba ta... referitor la chirie nu ar avea ce comenta. Multumesc pentru raspuns !

Respect !

Link to comment
Share on other sites

- Contractul de inchiriere se poate rezilia de comun acord ( nu cred sa fie si cazul tau ) sau prin instanta, daca nu este prevazuta vreo clauza de rezlliere expresa. Vezi sa nu fie introdusa vreo clauza de penalizare.

- Proprietarul are drepturi de vizitare a imobilului inchiriat pentru a inspecta starea acestuia, daca este prevazut in contract sau de comun acord cu chiriasul dar si in acest caz trebuie sa isi anunte vizitele (inspectiile ).

- Partea nemultumita de contract , poate sa te notificice pentru eliberarea spatiului cu un aviz prealabil de 15 zile iar in ca zontrar are dreptul de a cere in instanta reziliere contractului inainte de termen pentru motive neintemeiate cum ar fi neplata la timp a chiriei, aducerea de prejudicii imobilului, etc. In caz de prejudicii ti se trage contravaloarea acestora din garantie daca a fost retinuta anterior sau va fi stabilita de instanta .

- Evacuarea imobilului poate fi dispusa doar de instanta si pusa in practica de executor judecatoresc ( vezi ca si cheltuilelile de executare silita iti vor cadea tot in sarcina ta ). Pentru a tergiversa/aman executarea poti face contestatie la executare sau amanarea acesteia.

- Pe timp de iarna (anumite perioade stabilite si in legea micii reforme daca nu ma insel ) nu poti fi evacuat.

- Fiind un litigiu contractual intre doua persoane juridice, politia nu are competenta de solutionare, care revine doar instantei de judecata. Politia cel mult poate sa va puna in vedere sa nu escaladati starea conflictuala, sa nu recurgeti la acte de violenta sau sa acorde sprijin executorului judecatoresc la evacuare ( la cererea expresa si scrisa a acestuia) doar pentru protectia acestuia si nu in referire la legalitatea activitatilor ocazionate cu executarea.

- Recomandabil ar fi o intelegere amiabila, in caz contrar in final proprietarul va avea castig de cauza, este adevarat mai tarziu, dar toate costurile vor cadea in sarcina evacuatului.

- In ceea ce priveste faptul ca chiria in realitate avea un cuantum mai mic de cat plata efectiva ( care se facea in realitate) scopul este de a sustrage de la plata impozitelor aferente, activitate ce presupune un element constitutiv al infractiunii de evaziune fiscala( din partea persoanei care a inchiriat, daca a declarat organelor fiscale acel contract cu un venit diminuat ) , dar este mai dificil de dovedit in practica si tit trebuie mai multe probe scrise si testimoniale ( martori) ca pana la urma te lasi pagubas.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.