Jump to content
POLITISTI.ro

Eficacitate control trafic rutier - variante de optimizare


Razvan80

Recommended Posts

Buna ziua,

 

Sunt un simplu cetatean roman care traieste in Romania si care de-a lungul existentei incearca sa respecte toate legile acesei tari, inclusiv pe cele legate de circulatia rutiera, in care este activ implicat ca si conducator auto (conduc zilnic, facand naveta, aprox 120 km/zi), de aproape 18 ani si in tot acest timp a fost sanctionat o singura data, pentru ca a mers pe un drum european nu cu luminile de intalnire aprinse, ci cu pozitiile aprinse (mea culpa).

 

Un lucru frapant observant in acesti 18 ani de condus este ca mergand in localitati cu viteza intre 50-60 km/h, NU am intalnit pana acum niciun alt autovehicul (aflat in miscare) care sa ramana in spatele meu de la un capat in celalalt al unei localitati, fara sa nu ma dedepaseasca, deci implicit sa ruleze cu peste 60 km/h. Mentionez ca acelasi lucru este valabil si in afara localitatilor!

 

Atunci vine automat intrebarea: de ce? Raspunsul este unul foarte simplu, avand in vedere o analiza statistica elementara. "Nu se respecta limita de viteza maxima pe drumurile publice de catre aproape TOTI cei implicati in trafic, pentru ca nu exista constiinta civica (in primul rand) si in al doilea rand datorita eficacitatii extrem de reduse a controalelor rutiere." Daca partea legata de constiinta se dovedeste de-a lungul istoriei ca nu este usor de adus pe un fagas normal, macar partea legata de optimizarea controlului in trafic, cred ca se poate optimiza relative usor.

 

In acest sens, metoda clasica de control trafic rutier, utilizand masinile de politie parcate in apropierea carosabilului, se aplica cu succes intr-adevar intr-o tara in care majoritatea cetatenilor dau dovada de constiinta civica, si anume NU "avertizeaza" prin semnale luminoase participantii la trafic ce vin din sensul opus. Insa in cazul de fata, acest lucru nu se intampla, si in consecinta eficacitatea acestei metode este aproape nula!

 

Deci ar trebui gasit altceva, care sa fie eficient. Un exemplu banal in acest sens, ar fi utilizarea masinilor de politie dotate cu toata aparatura de control radar necesara, dar "sub acoperire" si care sa nu intervina fizic in control (fapt din nou usor de depistat de conducatorii auto si astfel revenind in schema avertizarea prin flashuri, deci ineficienta). Se pot face poze cu toate detaliile necesare si se poate trimite amenda prin posta cu aviz de primire. Pentru a spori  mai mult eficacitatea, aceste patrule pot rula in trafic si astfel numarul celor "prinsi" in fapt ar creste exponential.

 

Costurile aferente acestei proceduri ar fi neglijabile in comparatie cu sumele stranse din sanctiunile aplicate.

 

As dori sa stiu parerile dvs. relativ la acest fenomen care cu siguranta este sesizat de toata lumea, si cred ca pentru siguranta noastra a tuturor ar trebui analizat cu multa atentie, mai ales ca exista solutii fiabile!

 

Va urez mult succes tuturor!

 

 

 

  • Downvote 4
Link to comment
  • Moderator

Nu la capitolul eficacitate a controalelor rutiere stă România rău, ci la capitolul legislatie. Avem legi ce sunt îngăduitoare cu delicventii si care favorizează prin aceasta încălcarea lor. Sanctiunile aplicate de politia rutieră nu sunt încasate de către fisc, permisele de conducere retinute sunt date înapoi prea usor si asa mai departe. Ideea e că avem sanctiuni blânde.

Dacă am avea legi clare si aspre, care să nu favorizeze infractorul, comportamentul s-ar modifica imediat.

  • Upvote 2
Link to comment

Absolut.

In franta punctele se "mentin" 2 ani nu 6 luni, asta daca nu acumulezi intre timp altele.

In Canada/State, un tichet de viteza te poate costa peste $100/luna la asigurare pentru 4 ani.

La viteza cu peste 50km/h peste limita, la p[rima abatere, asigurarea se "duce" pe peste $600 pe luna.

La a doua abatere, in caz ca ai banii si-ti da mana sa-i dai (nu am vazut asa ceva), nu mai gasesti companie de asigurari sa te ia sub aripa ei, deci, nu mai conduci.

Daca esti prins fara asigurare, ai cam sfeclit-o. E ofensa federala si se lasa cu puscarie.

 

Dupa parerea mea la asigurare ar trebui umblat, caci cei care merg agresiv sau cu viteza, au risc de a produce accident mult mai ridicat.

In Canada/State, Huidu nu avea sansa sa omoare oamenii.

Politia si-a facut datoria, romanii insa, care sunt de acord cu legile blande caci trebuie sa fie incalcate, i-au dat voie lui Huidu sa produca accidentul ala urat.

  • Upvote 2
Link to comment

Perfect de acord cu cele precizate de dvs., dar din pacate aceste probleme sunt bine cunoscute de multa vreme si cu toate acestea nu au avut suces nici un fel de amendamente pertinente in acest sens, deci putin probabil ca legislatia sa se modifice curand.

 

Insa, aceste fapte ilegale de cotidian, si din pacate efectele lor sunt clar vizibile in numarul si mai ales in gravitatea accidentelor rutiere, deci ar fi normal sa se incerce o remediere reala a situatiei, fara a astepta un miracol de natura legislativa.

 

Pana una alta, cetateanul care respecta legislatia (rutiera sau de alta natura) este cel sfidat, si ridiculizat de catre cei care produc infractiuni, si toate acestea "sub privirea" politiei care este neputinciosa in a apara normalitatea!

 

Eu zic ca exista variante de a actiona real si de a fi cu adevarat in slujba celor care inca isi mai pun sperantele in politie si inca mai cred ca dreptatea poate fi de partea celor ce respecta legea.

 

Extrapoland, la nivel macrosocial, astfel de lucruri injositoare se intampla cu toti cetatenii onesti ai acestei tari in detrimentul celor ce incalca legea si cu toate acestea niciuna din institutiile statului ce vizeaza protectia acestora ... nu poate lua masuri   ... din motiv de lacune legislative.

  • Downvote 4
Link to comment

 

Eu zic ca exista variante de a actiona real si de a fi cu adevarat in slujba celor care inca isi mai pun sperantele in politie si inca mai cred ca dreptatea poate fi de partea celor ce respecta legea.

 

 

Legea e prea blanda.

"Cetateanul", chiar si cel corect "se da" cu ciobanul care incalca legea, cu presa si media care incurajeaza si mentin starea in care traim si urla din tot plamanul ca vrea amenzi pe care sa si le permita pentru contraventii si infractiuni.

"Cetateanul" romaniei, incurajeaza si voteaza credinta in scoli in locul educatiei civice, rutiere, sexuale etc

"Cetateanul", voteaza primari si parlamentari infractori

 

Apoi "cetateanul", "isi pune speranta", in politie, ca nu-si face treaba cum trebuie, in biserica si se roaga, ca, vezi doamne sa ne ajute cel-de-sus, "cetateanul" nu are NICI O responsabilitate cand merge la vot, cand cere pedepse blande pentru cel care incalca legea.

"Cetateanul" nu iese in strada cand se anunta la televizor ca de maine salariul sau va fi cu 25% mai mic, iese in strada cand se propun legi aspre pentru cei care incalca legea.

 

Domnule Razvan, din pacate, asta este tara in care traim, pe care noi insune ne-am ales-o si eu zic sa apreciem faptul ca ne-a adoptat Europa si, Europa, prin cei care au mintea-n cap face ca sa traim evenimentele in care un Becali, un Borcea, un Nastase merge la puscarie pentru ce au facut in trecut. Daca era dupa "noi", nu ne interesa...

  • Upvote 2
Link to comment

Relativ la cele punctate de dvs., cred ca ar trebui sa tinem cont in primul rand ca noi toti suntem cetateni ai acestei tari, deci si eu si dvs si cred ca pentru a face ceva real, ar trebui sa incercam sa schimbam cate ceva in bine la nivel individual, fiecare in primul rand prin meseria pe care o are. Este evident foarte greu sa estimam un succes in ceea ce vom face, dar daca nu incercam deloc, rezultatul este clar si mai mult, este unul nedorit de catre nimeni (de altfel experimentat de fiecare in viata cotidiana ...).

 

Astfel cred ca ar trebui sa ii lasam pe cei de meserie (sociologi, psihologi, analisti etnologi) sa catalogheze comportamentul populatiei vis a vis de deciziile civice ale acesteia si noi sa incercam sa facem ceva pozitiv in domeniile in care avem competentele necesare.

 

Deci, cred ca un cetatean onest al acestei tari, are TOT dreptul nu numai sa creada, ci sa i se si certifice prin fapte, ca politia este intr-adevar in slujba acestuia si nu a infractorului .... chiar daca de facto, legea are unele lacune ce ingreuneaza de multe ori acest lucru!

 

Daca nu ne asumam personal faptele si asteptam decizii doar colective, care ulterior vor fi imposibil de asumat personal (datorita disiparii responsabilitatii intre numeroasele persoane "implicate"), atunci sa nu ne mire starea de fapt.

 

In haos toata lumea este atat responsabila, cat si in acelasi timp absolvita de orice fapta comisa ... pur si simplu pentru ca in haos se stie exact de unde si cum pleci, dar odata plecat, nimeni (in afara de tine) nu mai poate sti de unde si cum s-a plecat. Astfel, un regim bazat pe haos, este raiul infractionalitatii!!

 

In concluzie, pentru a nu ajunge sa traim in haos, trebuie sa ne asumam individual faptele si in acelasi timp acestea sa fie transparente pentru fiecare!!

  • Downvote 4
Link to comment

Vreti certificare prin fapte ca politia, ne face patul sa dormim seara linistiti? Ne protejeaza sa venim noaptea de la servici?

Verificati cu situatia din Argentina, Mexic si Brazilia.

Chiar si in State, as prefera de departe Ferentari-ul, unui Detroit, chiar down-town dupa 7PM.

 

De ce sa-l las pe Voiculescu sa catalogheze Romania? De ce eu n-am voie s-o fac? De ce sa nu compar?

Eu vad ca romani din Romania, tara bogata de altfel, romani care ne conduc, printre care si sociologi, analisti etc, isi bat joc tot de romani, carora nu le pasa. Psihologii o analizeaza pe Bianca Dragusanu, nu romanul...

 

Si, da, ne mandrim cu 2 olimpici la matematica, jucatori de tenis care se antrezeaza in alta tara si cu Sfinxul, sculptat de vant.

Si ma uit la est si vad Japonia, tara care n-are nimic in afara oamenilor, o vad ca o putere mondiala, ingenunchiata de 2 bombe atomice, de cutremure si tsunami, si totusi se ridica si naste electronica, si naste sisteme de calitate aplicate in lume si ceea ce produce este vandut in profit in toata lumea si in toate competitiile tehnologice ocupa primele locuri.

 

Nu trebuie sa fii sociolog sa-ti dai seama ca treaba nu merge in sensul in care trebuie.

In locul celor 2 olimpici la matematica cu care se mandreste Ponta la Consiliul Europei mi-as dori sincer un vecin caruia sa-i pese ca imi murdareste curtea, ca imi zgarie timpanul nu cu tipul muzicii pe care o asculta, ci cu intensitatea sonora, mi-as dori un prim ministru care sa nu fi plagiat si un presedinte care sa ma respecte.

Si ma intreb, cum dracu de astia care ma conduc au ajuns acolo unde sunt?

Nu datorita mie? Romanului? Nu e fizica quantica sa-ti dai seama. Si tot romanul asta care cam doarme cand voteaza si-l ia televiziunile si-l izbeste cu capul de sticlele de bere, e suparat cand legile devin aspre, ca, asa suntem noi invatati sa fim doar atentionati, apoi mergem la biserica si ne iarta popa, dupa care.. de la capat.

 

Imi puteti explica logic, ce mai cauta unu care, in stare de ebrietate, a produs un accident cu vatamare grava sau cu victima, la volan? 

De ce i se mai permite sa conduca?

Si ce i se intampla cand e prins a doua oara beat la volan?

 

Sincer, nu puscaria lui ma intereseaza pe mine, ci protectia mea.

Sa-l lase liber, oricum pe cel mort nu-l mai aduce nimeni inapoi, dar sa nu i se mai dea pe viata ocazia sa mai conduca.

 

I haos este lumea iresponsabila?

Cine a creat haosul? Cu ajutorul cui se intetine haosul?

  • Upvote 1
Link to comment

Vrei o dovadă clară a eficienţei controlului traficului rutier?

 

Tânărul care a omorât o femeie pe trecerea de pietoni a avut permisul suspendat de şapte ori

 

Florin George Bellu, de 29 de ani, cel care a omorât pe trecerea de pietoni o femeie în prima zi a anului 2014, a avut de șapte ori permisul suspendat. Şoferul a fost reţinut.

Prima dată, permisul i-a fost reținut în 2006, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice. El obținuse permisul în urmă cu 7 luni.

 

Un an mai târziu, poliția i-a retras dreptul de a conduce din nou, după ce a fost din nou prins băut la volan.

 

Doi ani mai târziu nu a acordat prioritate și iar a rămas pieton. Următoarea abatere a avut loc în același an, pentru depășire neregulamentară.

 

În 2010, poliția i-a reținut permisul pentru cumul de puncte.

 

În 2011, iar a fost prins conducând beat și a rămas fără permis. Ultima abatere a avut loc anul trecut, când i s-a reținut permisul pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

 

În dimineața de 1 ianuarie, bărbatul a lovit cu mașina două femei care traversau pe trecerea de pietoni bulevardul Lăpușneanu din Constanța. Una din victime, în vârstă de 59 de ani, a murit pe loc. Cealaltă este și acum internată în spital.

 

Citeste mai mult pe RTV.NET: http://www.romaniatv.net/tanarul-care-a-omorat-o-femeie-pe-trecerea-de-pietoni-a-avut-permisul-suspendat-de-sapte-ori_117718.

 

 

Acest caz este elocvent în privinţa eficienţei poliţiei rutiere. Omul este un pericol pentru cei din jurul său şi poliţia rutieră l-a "mirosit" nu o dată sau de două ori, ci de şapte ori. Cam ce ar fi putut să-i facă mai mult poliţia rutieră? Să-l înfieze vreun poliţist? Să-l ducă acasă sau să devină umbra lui? Nu putem avea câte un poliţist pentru fiecare. Dar dacă legea nu-i anulează permisul la a doua abatere sau să-l bage la puşcărie la a treia, atunci astfel de indivizi vor conduce din nou şi din nou până ce vor ajunge să ucidă pe cineva.

Aşa că problema traficului rutier din România nu ţine de eficacitatea Poliţiei Rutiere.

Edited by Anonymous
  • Upvote 3
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.