Jump to content
POLITISTI.ro

Curatare armament

Postare recomandată

Publicat

Ziua buna,

Desi nu fac parte din aceasta formatiune, as dori sa am parte de o descriere relativ sumara a ceea ce inseamna intretinerea unei arme, in cadrul Politiei. 

Din micile mele cercetari, stiu ca exista anumite perii insotite de solutii si uleiuri. Toate aceste procedee fiind manuale. Exista oare si mecanisme automate ? 

La ce se folosesc cele 3 tipuri de perii (sarma, plastic si bumbac) ? Ele asigura o curatare de peste 95% ? Timpul mediu pentru aceasta operatiune depaseste 1 ora ? Inafara de cele mentionate deja, exista si alte lucrari periodice ? Costurile sunt fixe (eg, 50 lei trusa curatat)?

Raspunsurile la acest sondaj, imi vor folosi la proiectul de diploma cu referire la arme si munitii, statistic. Pentru un raspuns oficial, unde ma pot adresa ? 

Multumesc si o zi buna. 

• Membru
Publicat

Fiecare arma are alt tip de intretinere si curatare. Nu poti sa generalizezi, ci sa iei pe fiecare in parte.

Trebuia sa postezi la sectiunea "intreaba un politist".

• Apreciez 2
Publicat

Ziua buna,

Desi nu fac parte din aceasta formatiune, as dori sa am parte de o descriere relativ sumara a ceea ce inseamna intretinerea unei arme, in cadrul Politiei. 

Din micile mele cercetari, stiu ca exista anumite perii insotite de solutii si uleiuri. Toate aceste procedee fiind manuale. Exista oare si mecanisme automate ? 

La ce se folosesc cele 3 tipuri de perii (sarma, plastic si bumbac) ? Ele asigura o curatare de peste 95% ? Timpul mediu pentru aceasta operatiune depaseste 1 ora ? Inafara de cele mentionate deja, exista si alte lucrari periodice ? Costurile sunt fixe (eg, 50 lei trusa curatat)?

Raspunsurile la acest sondaj, imi vor folosi la proiectul de diploma cu referire la arme si munitii, statistic. Pentru un raspuns oficial, unde ma pot adresa ? 

Multumesc si o zi buna. 

:doh:  :))  Nu cunosc să se fi inventat  mașini pentru curățat sau înterținut armamentul.Orice armă se curăță și se întreține numai manual.

:hmmmt: Ce lucrare de diplomă?

Publicat

as dori sa am parte de o descriere relativ sumara a ceea ce inseamna intretinerea unei arme, in cadrul Politiei.
in general se curata de praf si/sau depunerile rezultate in urma (rarelor) trageri de antrenament

stiu ca exista anumite perii insotite de solutii si uleiuri. Toate aceste procedee fiind manuale. Exista oare si mecanisme automate

hmmmmm, automate? pe care planeta?

perii? in filmele sf, vergeaua si carpulizda, ulei, cind exista, daca nu, de la masina, citeva picaturi

La ce se folosesc cele 3 tipuri de perii (sarma, plastic si bumbac)

respectivul kit este pentru pustile cu teava lisa (sau de vanatoare, cum li se mai spune)

Ele asigura o curatare de peste 95%?

pe tzeava asigura 120%, dar numai pe tzeava, restul, in functie de dibacia curatatorului

• Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

Kit-uri cu ustensile pentru curăţarea armelor nu sunt numai pentru cele cu ţeavă lisă. Există şi pentru celelalte. Uite un exemplu:

650x487xboth-cleaning.jpg.pagespeed.ic.Z

• 3 luni mai târziu...
Publicat

Am avut șansa în 2009 să lucrez 3 luni la Paris într-o unitate gen SIC.Ofițerii și agenții aveau dim partea serviciului 30 cartușe pe care le trăgeau când doreau,dar numai cu un instructor lângă ei,deși pentru ei era obligatoriu să aibă cartuș pe țeavă și aveau habar de cum să folosească Sig-ul.La final tot sub supraveghere îți curățai arma.Am fost învățat să folosesc peria pentru țeavă,iar ulei de mecanisme fine doar pe șină manșonului,foarte puțin doar o peliculă și în capătul cuiului percutor.La fel procedau și cei de la RAID.Doar perie și pelicula de ulei.Materialele din care sunt construite armele au evoluat și numai trebuie înecate în ulei așa cum ne învățau caporalii în armată.

• Apreciez 1
  • Membru
Publicat (modificat)

Majoritatea avem Carpati, pe care daca nu il "ineci in ulei" in doua zile devin rosii de rugina...

Modificat de bozo
  • Apreciez 1
  • Moderator
Publicat

@iav: s-ar putea sa fie o noutate pt tine, insa exista "masini" pentru curatat armamentul; unele sunt automate (de obicei, cu ultrasunete, la fel ca si dispozitivele pentru curatat injectoarele de la motoare), iar altele sunt manuale (un fel de banc de lucru, cu jet sub presiune de substante care dizolva pulberea arsa si alte reziduri). Le-am folosit pe ambele, insa in misiuni internationale, nu in Romania.

Spre exemplu, fara vreun scop de reclama: http://www.guncleaners.com/

• Apreciez 2
Publicat

Și eu mă refeream tot la Romania.

Am 25 ani de poliție(majoritatea O.P),2 ani școala militară și 1 an și 7 luni stagiul militar,am avut în dotare două pistoale-mitralieră și trei pistoale md.1974,dar nu le-am curățat decât manual și nu m-a interesat alt procedeu de curățare,întrucât operația nu așa de complicată și nu necesită consum mare de calorii. 

Nu am avut șansa să merg în misiuni internaționale să-mi curăț arma cu mașina de spălat.

• Moderator
Publicat

Da, in Romania nu avem nevoie de astfel de dispozitive, pentru oricum armamentul se curata in scop de intretinere, in nici un caz pentru ca se trage cu el (cu mici exceptii). Un astfel de echipament se preteaza la forte de politie care trag sute de cartuse lunar, cu intreg armamentul, iar depunerile de pulbere arsa ori alt gen de reziduri (uneori imperceptibile cu ochiul liber) pot duce la incidente de tragere sau chiar defectiuni. Un exemplu clasic este cel al depunerilor pe cuiul percutor, in zona aflata in interiorul cutiei mecanismelor, fapt ce duce la o culisare imperfecta a acestuia catre capsa (practic, se scurteaza cursa lui cu cativa microni, suficient cat sa nu percuteze corect), astfel ca la majoritatea armelor de foc se impune demontarea completa, de catre un armurier, adica o cheltuiala de timp si resurse.

Cat despre intretinerea armamentului din dotare, nu imi aduc aminte sa se fi achizitionat de catre Politia Romana ulei, lubrefianti, spuma activa, lac etc. anume produse pentru o astfel de activitate!? Ca vorba aceea, toti avem masina si luam d-acolo niste ulei! Sergente Garcia, poate ai niste informatii de actualitate... 

Publicat

din cite stiu, ulei s-a mai aprovizionat pe plan central, cum s-a repartizat in tara, nu stiu, dar cel putin ultima data era de calitate. romanesc, la butoi, nebotezat/prelucrat ;)

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.