Jump to content
POLITISTI.ro

Teapa Iphone 4 Mercador.ro

LauSk8

Recommended Posts

Salutare ! Sunt unul din ghinionistii care tocmai si-a luat  teapa de pe pe site-ul Mercador de la un utilizator . Situatia este in felul urmator : Am cautat pe site-ul respectiv un Iphone 4 16 Gb NeverLock , am gasit un vanzator , l-am contactat etc. Vanzatorul avea drept poze false ale produsului , iar cand am plasat comanda online am ales sa primesc produsul prin Posta Romana . Pretul era de  500 de Lei . Persoana respectiva sustinea ca vinde produsul la pretul acesta pe motiv ca are nevoie urgent de bani. Surpriza a fost la deschiderea coletului unde normal nu se afla produsul afisat de vanzator pe site , ci un Nokia 1100 si multe porcarii . Bineinteles am mers imediat la Politie unde am depus plangere. Sustin ca am toate documentele necesare pentru ai ajuta pe Domnii Politisti sa se ocupe de caz. Ex : Oras , Judet , Nume ,Strada absolut toate datele persoanei respectivului. Intrebarea mea logica este daca imi pot recupera banii ? 

Edited by LauSk8

• Member

Intrebarea ta este logica insa gandirea ta nu prea a fost cand te-ai gandit sa cumperi telefonul respectiv!

Sfatul meu este sa nu mai cumparati telefoane sau lucruri de valoare prin posta pentru ca poti lua teapa in proportie de 80 %!

Le-ai furnizat politistilor detaliile necesare care pot de asemenea fi la fel de false ca si pozele iphone-ului pe care ti l-ai dorit!

Parca un Iphone 4 de 16 gb second se vinde undeva pe la 900-1000 lei nici decum la jumate de pret, eventual la jumate de pret sunt cele cu probleme sau tepele!

Politia l-a sunat pe tipul respectiv . El joaca rolul de victima (e si normal). El era revoltat de ce am anuntat politia si ii spunea domnului politist ca nu are nici-o vina ca a trimis Nokia 1100 :)) , este tot un telefon ce mai conteaza. Telefon a vrut telefon, telefon  a primit. Este defapt un Tigan , mi-au zis domnii ca l-au cautat la evidenta populatiei... Normal trebuia ca banii trimisi de mine catre el sa fie blocati pe motiv de frauda. Politia din orasul meu mi-a spus ca o sa-mi recuperez banii. acum nu stiu ce sa cred. a trecut deja o saptamana si nimic. Am inteles ceva de PARCHET. De un dosar acolo. ceva de genu. PARERI  :faint:

• Moderator

Persoana respectiva sustinea ca vinde produsul la pretul acesta pe motiv ca are nevoie urgent de bani.

Nu cred ca a mintit cu ceva.

Asta era acoperirea pentru inselaciunea lui. Atata timp cat Politia are toate detaliile si este indentificat de catre ei nu e normal sa rezolve asta ?!

• Moderator

Nu. Poliţia nu este pe post de recuperator. Poliţia îl cercetează penal pentru înşelăciune, după ce termină cercetările dosarul ăla penal este trimis procurorului la parchet, acesta încheie urmărirea penală aplicând el direct o sancţiune sau trimiţând dosarul în instanţă. Şi acolo judecătorul stabileşte ce pedeapsă merită ţeparul şi îl va obliga să-ţi plătească paguba. În mare cam acesta e traseul. 

Sa inteleg ca aceasta dureaza ceva timp. Am fost anuntat ca dosarul a mers la Parchet , iar mai incolo ce ati enumerat si Dvs. Mai am inca o nelamurire!

Aceasta consta in felul urmator : Dosarul daca va merge mai departe , adica  la Sediul politiei din orasul de unde este ''Teparul'' ,Domnii Politisti de acolo il vor obliga sa plateasca greseala pe care a facut-o ?!

Edited by LauSk8

• Moderator

Nu-l pot obliga. Există posibilitatea ca individul să dorească să reducă din gravitatea faptei sale prin achitarea prejudiciului creat părtii vătămate (adică tie), dar politistii nu îl pot obliga. Sigur că îl vor sfătui să facă asta, dar dacă teparul ăla e cretin ei nu-l pot obliga să-ti înapoieze banii, numai judecătorul poate face acest lucru după ce îl găseste vinovat.

• Moderator

Asa se întâmplă peste tot în tările civilizate, doar judecătorul are această posibilitate. Asa e legea si e normal să fie asa.

Că există si situatii în care politistul reuseste să-l convingă pe escroc de faptul că este în interesul său ca prejudiciul să fie recuperat de păgubit, iar acest lucru îl ajută în privinta pedepsei prevăzute de lege, e cu totul altceva. Dar politistul NU îl poate obliga pe escroc să-ti dea banii înapoi.

• Upvote 1

• Member

Cata acest individ crede ca noi ca si politisti intram in casa peste oameni si le luam bunuri pe care sa le inapoiem naivilor!

Ti-a explicat colegul foarte pe inteles ca nu suntem recuperatori si ca asta este legea...iar tu ar trebui sa-ti bati capul inainte de a cumpara tampenii de pe net si nu despre ce ar trebui sa faca un politist in astfel de cazuri!

Nu va acuz ca trebuie sa va duce-ti peste el sa-mi recuperati banii, dar un Politist instintat de aceasta problema in secunda doi putea sa opreasca tranzactia postala pe motiv de frauda. Dar Politia in general ce face...... Aceasta este marea mea nemultumire. Plasez comenzi pe net in continuu. Este prima oara cand patesc asa ceva. Cea ce m-a atras sa cumpar produsul a fost explicatia ca are nevoie urgent de bani.  

• Upvote 1
  • Downvote 7

• 2 weeks later...

Nu ca tin cu ursu', dar treaba cu cumparatul prin Posta de pe net e complicata/riscanta (chiar si de pe Okazii.ro, unde treaba este cu calificative si deci cu reputatii). Vanzatorul (de rea credinta) poate sustine ca el ti-a trimis exact ce trebuia, dar tu, cu intentii vadit necinstite, ti-ai insusit iPhone-ul si vrei sa-l inseli pe el cu un Nokia 1100, zicand ca asta a trimis el!

Cum poti dovedi (vorba aia "dincolo de orice indoiala rezonabila") ca nu e asa?

Teoretic, la Posta Romana, cand te duci sa ridici coletul, ar trebui sa-l deschizi pe tejghea, de fata cu lucratorul postal, sa verifici ca in colet se gaseste ce scrie pe actele insotitoare ale coletului (pentru asta trebuie sa-l completeze corect expeditorul, nu sa scrie "telefon mobil", generic!) si daca nu corespunde, se face un proces verbal de constatare. De ce ar face Posta asa ceva? Pentru ca ei fac astfel de PV-uri pentru colete deteriorate, suspecte de a fi masluite pe traseu, etc. Dar treaba aceasta s-ar putea sa varieze de la oficiu postal la oficiu postal, in functie de cat de informati sunt. Nu cred ca e o practica unitara.

Singura varianta viabila sunt curierii privati, mult mai scumpi, dar la care ai posibilitatea sa studiezi 2 minute contintutul si sa-l refuzi. In general pare probata treaba cu "daca suna prea bine sa fie adevarat, sanse mari de tot sa fie teapa".

In rest, cum ti-au raspuns si ceilalti, doar instanta hotaraste ca e vorba de inselaciune (si ca trebuie sa iti recuperezi prejudiciul). Dar instanta hotaraste pe baza unor probe. In cazul tau, din ce am inteles, probe nu prea ai, dar ai noroc ca a recunoscut respectivul ca nu ti-a trimis ce trebuia.

Politistii doar constata fapte. Nu au de ce sau cum sa opreasca o tranzactie intre doua parti contractante. E normal sa fie asa.

• Upvote 1

• 7 months later...

Woooow . am fost cel care a deschis topic-ul cu anuntul respectiv si cel uimit, dupa timp si incercari ale unor politisti care isi fac treaba cum trebuie. spre mirarea mea mi-am recapatat banii.  Traiasca Politia Romana !

chiar m-am invatat minte . Toata agitatia a fost cu audieri , plangere , declaratii etc... asa este sistemul.  Finalul este fericit !

TRAIASCA POLITIA ROMANA !!! 

• Upvote 1