Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Sanctiune conducere moto peste 25kw sub 2 ani experienta

ruxi2k

Question

Salut,

Vreau sa va intreb: Care este sanctiunea pentru conducerea unei moto peste 25kw sub 2 ani experienta?

Persoanele care le-am mai intrebat mi-au zis ca nu se intampla nimic, ca legea e neclara si ca nu exista sanctiuni prevazute. Nici testul nu exista...

Eu am 32 de ani, am B-ul de 12, am mers 2 ani pe scuter de 49cc si de 1 an si 6 luni am o moto sub 25KW. Ma bate gandul la una mai mare (pretul este mai mic iarna...)

In toata viata mea am luat o singura amenda, si aia pt centura, vreau sa fiu corect.

<<Art. 38 (1)Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul să conducă o motocicletă cu o putere care depăşeşte 25 kW sau un raport putere/greutate care depăşeşte 0,16 kW/kg ori o motocicletă cu ataş cu un raport putere/greutate care depăşeşte 0,16 kW/kg, numai dacă are o experienţă de minimum 2 ani pe o motocicletă cu specificaţii tehnice inferioare sau dacă persoana are 21 de ani şi promovează un test specific de cunoştinţe şi comportament.>>

15 answers to this question

Recommended Posts

• 0
  • Membru

Pentru a conduce motociclete pe drumurile publice trebuie sa aveti categoria A, iar pentru cele sub 125cmc va trebuie subcategoria A1.

125, nu 50, scuze, graba

Edited by eti79ety

• 0

Am A-ul de 1 an si 6 luni...

Legea zice ca sub 50cc poti cu B-ul sau atestat de cunoastere a legilor.

A1 este pana la 125cc.

Edited by ruxi2k

• 0

Din pacate, articolul citat este inaplicabil. Nu exista acel test de comportament, nu exista nicio modalitate de a dovedi experienta anterioara pe o motocicleta cu caracteristici inferioare, asa ca poti conduce orice moto din prima zi in care ai A-ul.

Spun din pacate, pentru ca foarte multi se arunca la motociclete puternice de la inceput si asta e una din cauzele care ii si omoara de multe ori.

Poti considera acel articol ca "sfat" al legiuitorului.

• 0

Inteleg asta...

eu caut ceva mai mare sa nu par caraghios daca merg cu nevasta-mea in spate... (Actuala moto are 120 de kg - este cat un scuter)

de mers, merg foarte incet, nu am depasit niciodata 100, evident in afara orasului iar in oras 50. Trebuie sa fiu cu ochii in patru ca sunt multi viteji.

Mai astept si alte pareri, pentru a imi face o imagine "globala".

Multumesc de raspunsuri!

• 0

art 6 pct 22 din OUG195/02 rep. prevede ca: motocicleta - autovehiculul cu doua roti, cu sau fara atas, echipat cu un motor care are o capacitate cilindrica mai mare de 50 cm3 si/sau a carui viteza maxima, prin constructie, depaseste 45 km/h;.

Reiese din acest articol faptul ca si ceea ce conduci tu acum este considerat tot motocicleta, deoarece prinzi o viteza mai mare de 45km/h, dar nu este vina ta, e vina incompetentilor de la R.A.R,. care spun ca sunt scutere, in loc sa le treaca in categoria motocicletelor, se pare ca ei au alte preocupari mai interesante....(cred ca stiti care sunt alea)

art 6,pct 21din OUG195/02 rep. prevede ca: moped - vehiculul, cu doua, trei sau patru roti, a carui viteza maxima prin constructie nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala este de cel mult 4 kw;- daor scuterul cu asemenea caracteristici il poti conduce cu permis de conducere de orice categorie sau dacă fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule.

Art 30 din regulamentul de aplicare a OUG195/2001 Republicat. prevede: - Permisul de conducere se elibereaza pentru una sau mai multe dintre urmatoarele categorii si subcategorii de vehicule:

litera a. - CATEGORIA A: motocicleta cu sau fara atas;

litera K. - SUBCATEGORIA A1: motocicleta usoara cu o capacitate care nu depaseste 125 cm3 si o putere care nu depaseste 11 kW;

Dupa parerea mea trebuie sa faci neaparat scoala de soferi pentrucel putin categoria A1

• 0

deci patriotul:

cred ca nu am fost bine inteles:

am avut scuter (care in acte este moped, si este restrictionat la max 45km/h)

acum am motocicleta si am permis cat. A

intrebarea era referitoare la altceva, vezi primul post!

• 0
  • Moderator

ruxi2k face referire la:

Art. 38. – (1) Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul să conducă o motocicletă cu o putere care depăşeşte 25 kW sau un raport putere/greutate care depăşeşte 0,16 kW/kg ori o motocicletă cu ataş cu un raport putere/greutate care depăşeşte 0,16 kW/kg, numai dacă are o experienţă de minimum 2 ani pe o motocicleta cu specificaţii tehnice inferioare sau dacă persoana are 21 de ani şi promovează un test specific de cunoştinţe şi comportament.

din Hotararea Guvernului nr.1391/2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Intradevar, nu am gasit nici in Codul Rutier si nici in Regulamentul de aplicare, sanctiune pentru nerespectarea acestor prevederi.

• 0

ruxi2k scuze dar nu am inteles din primul topic ca ai si permis de conducere categoria A. Daca ai permis de conducere categoria A poti conduce linistit ce motocicleta vrei tu, fiindca suntem in Romania, iar din pacate si asta este o lege care in multe cazuri nu se poate pune in aplicare,

p.s. Sa te asiguri de doua ori inainte de a face vreo manevra cu motocicleta,totodata sa porti costum de protectie si sper sa ai drumuri cat mai sigure...eu sincer nu am curaj sa circul cu motocicleta pe infrastructua din tara asta!

• 0
  • Membru

asa este Marius in codul rutier gasesti fapte care sunt prevazute insa sanctiuni pentru acestea din parti,asta deoarece OUG195/02 face parte din categoria "ordonantelor facute urgent de guvern" cea ce inseamna ca este de doi lei ca si multe altele de fapt!

Edited by cipri83

• 0

Multumesc inca o data pentru informatii si sfaturi.

Incerc sa ma feresc cat de mult pot. De multe ori in intersectie opresc chiar daca am prioritate, decat sa fiu inca unul care moare cu legea in mana...

Motocicleta este foarte buna in oras. Nu mai caut loc de parcare, nu platesc parcare aiurea... Un alt avantaj este consumul (in oras 3% cu moto de 250cc si 5-6% cu moto de 600cc). Desi in privinta vitezei nu remarc o diferenta mare fata de auto. Eu nu trec NICIODATA printre masini sau nu fac depasiri prin stanga, stau in rand cu masinile.

La inceput am incercat cu scuter, dar nu e prea ok, fiindca la 49cc pleaca greu, te claxoneaza masinile grabite, trec masinile milimetric pe langa tine in depasire.

Cu moto este alta viata, este vorba de demarajul initial pana la 50km/h, accelerezi cel putin ca o masina si astfel te incadrezi mai bine.

Numai bine!

• 0
  • Membru

Eu nu trec NICIODATA printre masini sau nu fac depasiri prin stanga, stau in rand cu masinile.

Eu iti zic sa faci depasirile numai pe partea stanga, exceptie unde legea iti permite pe dreapta depasirea. :emo-yessir:

• 0

da, scuze, am incurcat stanga cu dreapta...

voiam sa zic ca nu depasesc prin dreapta (decat cand este voie)...

Eu zic ca cunosc legea destul de bine (la ambele teste si A si B am luat maxim din prima).

In plus cateodata, mai arunc un ochi pe legislatie pt cazurile neintalnite in trafic si care se uita...

Numai bine si multumesc de informatii!