Jump to content
POLITISTI.ro

Faruri cu dayline - LED

vl86ser
Go to solution Solved by Cristi,

Recommended Posts

detin un vw caddy din 97 si de curand mi-am schimbat farurile originale cu unele care sunt cu becuri separate scurta si lunga si in loc de pozitii au dayline......sunt legale?am voie sa imi pun xenon pe faza scurta?...mentionez ca am lupa pe scurta.......farurile au reglaj stanga-dreapta, sus-jos(le-am reglat la un service)....astept un raspuns

• Moderator
  • Solution

Dacă modificările nu sunt omologate de RAR, vei rămâne fără certificatul de înmatriculare la primul control. Interesant username ţi-ai ales.

• Upvote 6

Trebuie ca farul sa fie omologat (sa aiba incritionat E si un numar dupa el, reprezentand tara care a facut omologarea)

+

vehiculul tau sa fie omologat cu farul respectiv.

Asta o poti afla numai la RAR dupa cum a mentionat Cristi.

Daca farul respectiv a fost omologat cu bec incandescent nu are omologare cu bec cu descarcare, atunci nu se va aproba montarea de bec cu descarcare.

Sa fii sigur tot la RAR poti intreba.

Sa castigi timp, poti nota numerul de omologare pe care-l gasesti inscriptionat pe far ca in figura si intrebi printr-un email dealer-ul daca modelul respectiv de far s-a montat vreodata pe tipul tau de masina (Ii trimiti si codul VIN al masinii, ala din cartea de identitate de 17 digiti).

Daca tipul tau de vehicul nu a fost omologat cu farul respectiv, mai ai o sansa.

Mergi la RAR la omologari artizanale si intrebi cat costa omologarea.

Testul se plateste dar nu-ti garanteaza nimeni ca o sa indeplineasca conditiile regulamentului 48:

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:323:0046:0152:RO:PDF

Daca nu ai pe far o inscriptie ca in fotografie, deci daca farul nu este omologat, nu-ti va omologa nimeni sistemul de iluminare pe vehicul si risti sa ramai fara certificatul de inmatriculare.

Retine e relativ simplu pentru un politist sa observe ca farul nu este omologat daca nu are inscriptia pe el..

post-6860-0-32878600-1392065700_thumb.jp

Edited by cezar1
  • 2 weeks later...

am fost la RAR si mi s-a spus ca farurile sunt omologate, ca nu am facut modificari la mufa,la sistemu de prindere si mi-au spus ca nu pot omo;oga ceva ce este deja omologat pt ca pe far apare nr de omologare europeana

• Moderator

Atunci să-ti mentioneze în cartea de identitate că masina are montate alte faruri ce corespund normelor tehnice având nr de omologare european, transatlantic, intergalactic si asa mai departe ... La fel cum se trece la rubrica mentiuni si instalatia de alimentare cu gaz, pentru că sunt convins că fiecare piesă ce compune întreaga instalatie are un nr de omologare european si cu toate acestea, după montarea pe masina o verifică si o trec la rubrica "mentiuni"

• 4 years later...

Bunã. Sunt nou înregistrat pe site şi nu ştiu dacã am ales locul corespunzãtor pentru nelãmurirea mea. Am gãsit multe postãri asemãnãtoare, dar nu am reuşit sã fiu lãmurit complet.

Deţin un Golf IV hatchback 2009 şi vreau sã îi schimb complet farurile şi stopurile cu faruri LED aftermarket, pe care le-am vãzut pe modele din 2013 şi mai noi.

Tot ce ştiu e cã farurile faţã au certificatul DOT/IS09001 , iar stopurile E-mark certificate. Costă 530 de euro și vânzătorul declară că respectă toate regulile în conformitate cu standardele naționale..

Întrebarea mea e, în cazul în care schimb complet ansamblul de far din imaginea de mai jos cu farul led, nu încalc legea? Şi dacã nu e legal şi trebuie omologare, cum se procedeazã pentru omologarea lor? Mulţumesc mult

20181112_081527.jpg

Screenshot_20181112-081455_eBay.jpg

Edited by Cristian0919
  • 3 weeks later...
  • Member

1- Golf IV cum spune Cristian 0919 nu se mai  fabrica in 2009 !

2-Poate e vorba de Golf VI.( din poza)..in rest corect raspunsul lui Roby , R.A.R este singura abilitata pentru asta..nu Politia Romana,incearca acolo.

• 2 months later...

Bună, sper ca am publicat unde trebuie. In cursul zilei de ieri am fost oprit de poliția rutieră pentru verificarea actelor. Dupa care un alt polițist a venit si a zis ca el nu a mai vazut faruri ca ale mele pe alte mașini ( dețin, tatăl meu de fapt, un vw passat 1,6 benzină din 2000). Sub faruri e un rand de leduri, nu e nimic sofisticat la ele. Mi-a dat un avertisment si a zis ca data viitoare se reține certificatul daca nu am cartea service si ele sa fie omologate.  Personal, nu prea cunosc cum merge cu omologarea si cartea service (stiu ca trebuie sa se potriveasca cu actele mașinii și nu poti schimba orice piese gen faruri si geamurile dar doar cam atat...), dar ma gandesc ca din moment ce ITP-ul a fost facut fara probleme e totul in regulă. Cum aflu daca sunt omologate? pot fi sancționat dacă nu am cartea service la mine?

• Marius changed the title to Faruri cu dayline - LED
  • Active member

Lasa-ne cu texte gen "a trecut ITP-ul si ar trebui sa fie in regula"...Oricine poate face ITP-ul in conditii legale, dupa care sa isi modifice masina astfel incat ea sa nu mai corespunda normelor.
Fa o programare la R.A.R., du-te acolo si intreaba-i daca omologheaza astfel de faruri si daca da, omologheaza-le (o sa ti se elibereze un certificat de conformitate)
Nu poti fi sanctionat pt ca nu ai cartea service.... Asupra ta, in calitate de conducator auto, trebuie sa ai permisul de conducere, cartea de identitate, certificatul de inmatriculare si sa faci dovada unei politie de raspundere civila auto (asigurare) valabila.... de preferat sa o ai si pe aia (foaia aia jumatate verde, jumatate alba)
Sper ca am fost destul de explicit.

• 1 year later...

Buna ziua ! Doresc sa fac o modificare estetica la masina mea, dar stiu ca pot fi probleme.

Am un golf 6, cu halogen de fabrica, si doresc sa ii montez faruri cu led omologate e mark, idem in cazul stopurilor. Acum, eu stiu ca sunt 2 tipuri de omologare. Cea a produsului si cea pe care trebuie sa o faci dupa ce montezi produsul pe autoturism. Sunt legale ? Pot obtine omologare ? In ce conditii ?

De asemenea as dori sa va mai intreb daca pun bara fata si spate de pe modelul sport (R20), voi avea nevoie de omologare si alte lucruri ? Daca da, va rog sa mentionati.

Cu stima, Cristian

Edited by Marius
Eliminare link-uri