Jump to content
POLITISTI.ro

Plangere penala

Postare recomandată

Publicat

Buna seara,

Acum 4 ani eram angajata unei banci si am acordat un credit auto la care au participat cu venituri 4 persoane. Mai intai au venit cu documentele, am emis cererea de credit, au semnat-o si am trimis totul mai departe spre aprobare. Dupa cateva zile, am primit raspunsul favorabil si am sunat-o pe d-na imprumutat sa vina sa semneze contractul impreuna cu ceilalti participanti, sotul si alte 2 doamne. Au venit si au semnat cele 3 d-ne si mi s-a spus ca sotul ajunge putin mai tarziu. Avand totul semnat de 3 dintre ei si sotia, cea care a contractat creditul, fiind prezenta, am facut demersurile necesare pentru ca dumneaei sa intre in posesia masinii. Orice amanare, chiar si cu o zi, ducea la schimbarea cursului euro, implicit a valorii masinii si la refacerea documentelor.

A trecut o zi, au trecut 2 si sotul nu a mai aparut sa semneze. L-am contactat si a spus ca s-au certat, ca vor divorta si ca nu mai semneaza nimic. Timp de cateva luni nu au fost probleme, dar dupa aceea, sotia nu a mai platit si in final s-a ajuns la poprire pe conturile ei si ale celorlalti participanti. Sotul, nesemnand contractul final, a facut plangere penala pentru banii care i s-au retinut. Banca i-a returnat banii, dar cand s-a dus sa isi retraga plangerea i s-a spus ca nu se poate. In schimb, a scris o declaratie in care spune ca problema s-a rezolvat, ca si-a recuperat banii si ca totul e in regula.

Saptamana trecuta fostul meu sef a primit o cerere din partea Politiei in care i se solicita sa desemneze functionarul care a acordat creditul si sa puna la dispozitie toate documentele legate de acest credit. Doresc sa mentionez ca din partea bancii pe contract semneaza 2 persoane, eu si fostul sef.

Intrebarile mele sunt: ce se poate intampla in situatia data si ce ar trebui sa fac? cum ma poate afecta in conditiile in care nu mai sunt angajata bancii de un an?

Va multumesc frumos!

• Membru
Publicat (modificat)

Depinde ce calitate s-a stabilit de catre politist si procuror sa ai in dosar(asta in baza probelor stranse)!Daca nu ai avut toate semnaturile de ce ai mai dat banii?Trebuia neaparat sa o ajuti pe acea doamna?Ce interes ai avut sa o ajuti?Probabil asa se pune problema!Faptul ca urma sa se schimbe cursul euro nu cred ca era asa mare problema, nu cred ca dura asa mult sa refaci actele...nu cred ca era o problema care nu putea sa nu sufere amanare!

Modificat de cipri83
Publicat

Buna ziua,

Aceasta a fost singura mea greseala, faptul ca am avut incredere ca o directoare de scoala, o doamna respectabila, nu ar minti intr-o asemenea situatie.

Nu trebuia neaparat sa o ajut, nu o cunosteam dinainte, singurul meu interes era sa imi fac targetul, iar creditele auto veneau destul de greu :(

Cat despre refacerea actelor, ar fi durat cel putin 2 zile.

In 2 ani si jumatate cat am lucrat in banca nu am primit bani pt a acorda sau pt ca am acordat un credit de la nimeni, daca la acest lucru s-ar putea gandi cei care ancheteaza cazul.

Imi puteti spune, va rog, de ce as putea fi acuzata si care ar fi sanctiunile?

Va multumesc mult!

• Membru
Publicat (modificat)

Nu am cum sa-ti spun de ce ai putea fi acuzata deoarece nu cunosc probele din dosar...daca si pentru ce o sa fi acuzata vei sti cand vei fi citata de catre organul de cercetare penala!Iar sanctiunile pot fi cele prevazute in codul penal pentru faptele de care ai putea fi acuzata!

Oricum mi se pare un abuz din partea bancii sa ii ia banii sotului imprumutantei atata timp cat nu a semnat contractul!La asta nu te-ai gandit?In primul rand trebuia sa astepti sa-ti semneze si sotul si pana atunci sa nu dai banii , iar daca dupa 3 zile nu s-a prezentat trebuia neaparat refacut contractul si eliminata persoana care refuza semnarea lui!

Faptul ca ai fost naiva si ai avut incredere intr-o persoana necunoscuta, si asta doar sa-ti indeplinesti targetul te pote duce in fata legii penale cat si civile!

Modificat de cipri83
Publicat

Stiu ca este un abuz, dar din pacate nu mai eram angajata si nu am putut face nimic sa impiedic acest lucru, stiind situatia. Am aflat cand era prea tarziu :(

Daca imi puteti spune la ce se refera probele...sunt plangerea sotului, declaratia lui ca si-a rezolvat problemele cu banca, contractul de credit, cererea si adeverinta sotului? Ultimele 3 au fost solicitate bancii.

Va multumesc frumos pentru raspunsuri si timpul acordat!

• Membru
Publicat (modificat)

In momentul in care ai inmanat banii imprumutantei nu te-ai gandit ca sotul acesteia nu mai are ce cauta in acte daca nu s-a mai prezentat sa le semneze?Singura care putea sa evite problema asta esti tu, si trebuia atunci nu dupa o luna sau doua!Clar ca banca si nu numai se poate intoarce impotriva ta pentru aceste greseli!

Repet nu am de unde sa stiu ce probe sunt...un dosar penal difera de altul chiar daca are aceasi fapta ca si obiect!Posibil ca si acele acte sa fie folosite ca si probe!

Modificat de cipri83
Publicat

Nu m-am gandit, pt ca sotul venise de 2 ori si semnase tot ce trebuia pana la contractul final. Stiu ca sunt vinovata pt ca am lasat timpul sa treaca, dar nu m-am gandit ca se va ajunge aici. Din partea bancii nu sunt probleme, pt ca si-a recuperat datoriile de la clienta si au inteles ca nu a fost facut nimic cu rea-vointa.

In fine, voi vedea cum evolueaza dosarul si ce e de facut.

Va multumesc inca o data!

Publicat

Poate fi vorba de infractiunea de abuz in serviciu, de fals in inscrisuri si de uz de fals, poate toate in concurs. In situatia in care nu mai exista prejudiciu si nu se constituie nimeni parte vatamata si parte civila, o sa scapi usor, chiar cu renuntare la urmarire penala, insa sa nu uiti ca ceea ce ai facut este grav si pentru asa ceva unii oameni raman fara case.

• Apreciez 1
Publicat

Buna seara si va multumesc pentru raspuns.

De ce spuneti ca poate fi vorba de fals in inscrisuri si uz de fals? Sotul lucreaza intr-o institutie a statului cu un regim strict si nimeni in afara de el nu putea solicita adeverinta de venit. Totul a fost semnat in fata mea.

Neavand cunostinte in domeniu, nu stiu ce se poate intampla si cum am spus si mai sus, nu am crezut ca se va ajunge aici... De uitat nici nu poate fi vorba, dar am constiinta impacata ca nu am vrut decat sa imi fac meseria fara intentii rele si fara a fura ceva de la cineva.

O seara buna!

• Moderator
Publicat

Maria lucrurile dpdv juridic nu stau chiar aşa de simplu precum crezi. Nu a spus nimeni că ai furat ceva. Dar ai să te convingi că lucrurile nu stau deloc aşa cum îţi imaginezi tu, când trebuie stabilite responsabilităţi sau vinovăţii. Să nu pierdem din vedere şi că tu ai avut un interes ce te-a determinat să disbursezi acel credit fără a fi îndeplinite toate condiţiile. Ai spus-o chiar tu mai sus, doreai să-ţi atingi targhet-ul, care în sistemul bancar aduce şi un bonus salarial. În concluzie, tu ai urmărit să îţi îndeplineşti targhet-ul, în orice condiţii, chiar şi ocolind procedurile (aici mă refer la lipsa semnăturii de pe contract a unuia dintre codebitori) pentru prima sau bonusul salarial.

Am văzut că ai menţionat şi faptul că din partea băncii semnează două persoane, ofiţerul de credit adică tu şi probabil coordonatorul, corect? 

Acum depinde şi cine dintre voi doi avea ca obligaţie de serviciu să certifice că cei din contract au semnat în faţa lui. Banca va trebui să comunice acest detaliu. Se vor verifica obligaţiile din fişa postului pentru fiecare dintre cei doi, dacă va fi nevoie.

De asemenea nu trebuie să pierzi din vedere şi posibilitatea ca banca să se îndrepte împotriva ta, pentru a-şi recupera banii înapoiaţi celui ce a făcut plângerea. Mai ales că acum nu mai eşti angajata lor. 

Publicat

Sa dea Dumnezeu ca in banca in care am lucrat sa se ajunga si la un bonus pt target atins sau depasit. Din pacate in tot timpul in care am lucrat eu acolo nu s-a pus problema vreunui bonus, daca nu faceam targetul urmau explicatii peste explicatii si daca il faceam primeam cel mult un mail cu un simplu 'felicitari'. Stiu ca toata lumea crede ca cei din banci au niste salarii mari si bonusuri imense, dar in banca in care am lucrat si in functia pe care am avut-o nu era totul asa roz :) Dar aceasta e alta discutie si nu, nu ma plang si nu regret, pentru ca fiind primul meu serviciu am invatat multe lucruri care ma vor ajuta in viitor si in alegerile pe care le voi face.

Toti semnam pe fiecare pagina, cei din contract in fata mea si apoi eu si apoi seful meu.

M-am gandit si la posibilitatea ca banca sa faca acest lucru, m-am interesat si am aflat ca e vorba de o suma sub 800 ron. Nu zic ca ii am sau ca nu as putea face orice altceva cu ei, dar ar fi cea mai mica dintre probleme.

• 4 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua! Un fost angajator a depus o plangere penala impotriva mea. Nu am primit nici un plic prin posta precum sa ma prezint la sectia de politie unde a fost intocmita. Eu am aflat de aceasta plangere de la fostul angajator care mi-a trimis o poza cu eventuala plangere... De acolo reiese ca totul este corect(nume,prenume,adresa),mai putin CNP-ul meu...In mod normal CNP-ul de sex masculin are cifra 1,insa in plagere este trecut cu cifra 2 si restul cifrelor  din CNP fiind corecte... Compania care a depus plangerea poate ca a dat cu buna stiinta CNP-ul gresit ceea ce ma face sa ma gandesc ca poate a facut un fals in acte sau dezinformarea cu buna stiinta a organelor de politie...Ce parere aveti? 

Va multumesc!

• Displace 1
  • Membru
Publicat

Hai nu ne innebuni. Asa te-ai gandit tu ca scapi de prostiile facute? Uite ca greseala respectiva e o simpla eroare materiala vadita, care nu are nicio legatura cu vreo infractiune de fals sau inducere in eroare a organelor judiciare. Eu zic sa iti repari greseala facuta si sa lasi chichitele avocatesti pentru ca nu sunt de tine.

• Apreciez 2
  • 2 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua,

Un individ cu gand rau mi-a pus un cui la cauciucul din stanga fata al masinii si mi-a pocnit anvelopa pe drum. Am mers la politie cu cuiul si am depus plangere penala deoarece cunosc persoana vinovata.

Din nefericire nu exista martori si nici nu erau camere de luat vederi in zona. Cel mai probabil persoana respectiva nu isi va recunoaste faptele.

Ce urmeaza sa se intample? Cum se procedeaza in astfel de cazuri? Poate fi gasit vinovat individul? Daca este gasit vinovat, ce pedeapsa penala risca?

Va multumesc!

• Membru
Publicat

Cel mai probabil dosarul se va finaliza cu o solutie de clasare fata de fapta, in lipsa probelor. In dubio pro reo, indoiala favorizeaza faptuitorul.

Publicat

Dar de unde știi că acel cui a fost pus de acel individ cu gând rău și nu a fost pe drum. Sunt pline șoselele de cuie, caiele, șueuburi și alte asemenea obiecte. De exemplu chiar eu am găsit, când am schimbat anvelopele  de iarnă cu cele de vară, în acestea din urmă un holsurub pentru lemn în una din ele, fără însă ca să o străpungă. Când și unde l-am colecționat nu știu.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.