Jump to content
POLITISTI.ro

Primă lunară de excepţie sau de misiune specială.

Postare recomandată

Publicat

PUNCT DE VEDERE

Conform legii privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, se prevede:

art. 1.(1) În anul 2011, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor lunare de încadrare, inclusiv sporuri, indemnizaţii, precum şi al altor drepturi în lei sau în valută ale personalului plătit din fonduri publice, aflat în plată la 1 octombrie 2010, se majorează cu 15%.

...

(5) Sporurile stabilite prin legi sau hotărâri ale Guvernului, necuprinse în Legea-cadru nr.330/2009, precum şi alte sporuri care au fost acordate în anul 2010 ca sume compensatorii cu caracter tranzitoriu se introduc, la data reîncadrării, în salariul de bază, în indemnizaţia de încadrare, respectiv în soldade funcţie/salariul de funcţie, fără a se putea depăşi cuantumul drepturilor salariale astfel cum sunt calculate potrivit prezentei legir1;.

Partea principala a salariului total poarta denumirea de salariu de baza. El reprezinta un element de referinta, fix, in raport cu care se calculeaza celelalte drepturi: sporurile, premiile etc..

La stabilirea salariului de baza se au in vedere, de regula, nivelul studiilor, calificarea sau pregatirea profesionala, importanta postului, caracteristicile sarcinilor de serviciu, competentele profesionale.

Din salariul de baza face parte, în octombrie 2010 si salariul de merit, cu caracter de exceptie, în temeiul Legii nr. 330/2009 şi al OUG nr. 1/2010, iar prin legea cadru de salarizare este prevăzut la art.15 alin. 1-3, din Anexa VII,cap.II.

1) Personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care execută lucrări de excepţie şi misiuni speciale, apreciate ca atare de către conducătorii acestora, beneficiază de o primă lunară de excepţie sau de misiune specială de până la 50% din solda de funcţie/salariul de funcţie/salariul de bază.

(2) Prima prevăzută la alin. (1) poate fi acordată pentru cel mult 5% din numărul total de posturi prevăzute în statele de organizare.

(3) Condiţiile de acordare a primei prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin norme metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de crediter1;

Deci, salariul de r0;excepţier1; pe care il aveau functionarii publici cu statut special in decembrie 2010 s-a acordat numai pentru anul 2010, pe baza rezultatelor obtinute in activitatea desfasurată in anul 2009, care a fost păstrat in anul 2010, în temeiul Legii nr. 330/2009 şi al OUG nr. 1/2010.

Consider că aceasta componenta exceptionala a salariului de baza se acorda semestrial/anual pe baza rezultatelor obtinute în activitatea desfasurata în anul anterior, iar reglementarea lui a încetat la 31. 12 2010, potrivit Legii nr. 330/2009, iar pentru anul 2011 ar trebui acordat conform alin 3 al art 15 prin normele metodologice aprobate prin ordin al ordonatorului principal de credite.

Asteptam cu nerabdare Proiectul de OMAI. Dvs ce parere aveti

Publicat

Asta sa o crezi dumneata, cel care a avut salariu de merit in anul 2009 (pentru rezultatele din 2008) l-a continuat in 2010 in baza legii mizerabile de care faceti vorbire si va asigur ca il va lua si in anul 2011. De ce ? Pentru ca in legea de salarizare pentru 2011 spune destul de clar , citez din memorie : ,, salariul pentru anul 2011 reprezinta cuantumul salariului luat in luna octombrie 2010 (ca unitate de referinta deci inclusiv salariul de merit ) si se adauga un procent de 15 % ,, . Daca nu se face asa , prin instanta va asigur ca se poate castiga . Nu puteti sa ma contraziceti deoarece am colegul meu de birou care a luat salariul de merit la modul in care v-am descirs si normal ca ma incearca un sentiment nu de invidie ci de frustrare. Iar daca dvs. ca reprezentant al C.N.P. -ului ,, asteptati cu nerabdare OMAI-ul pentru anul acesta, precum asteapta cersetorii in Piata Matache, atunci stimate domn te inseli amarnic. Eu, in locul MAI-ului (ca stapan) as lasa prostii sa astepte in zadar,atat timp cat nu au solicitat in scris remedierea situatiei. Deasemeni ma astept sa ma contraziceti cu vorbe goale , dar daca vreti sa dovediti contrariul postati in facsmil vreo adresa/cerere a CNP-ului prin care ati solicitat remedierea acestei situatii in anul 2011. Dar nu ati avut timp, erati preocupat cu razboiul fratricid, in crosul ,, cine papa mai mult din tortul puterii,, si in a ridica osanale iubitului dvs. presedinte de organizatie.

Publicat

@Lord

Cred ca nu ai inteles Punctul meu de vedere. Am zis ca este vorba de Proiect OMAI, degeaba vorbim de adrese...

Presedintele CNP a fost de acord sa ne adresam ministerului cu o adresa in care sa solicitam anularea acestei interpretari. Justificarea legala a noastra nu a fost acceptata de majoritatea colegilor, care au considerat ca se vor pierde niste drepturi si decat sa se piarda mai bine sa se accepte aceasta interpretare. In aceste consultari, in opiniile scrise si la sedinta de la minister, si noi si sindicatele am sustinut sa nu se aplice acordarea acestei prime la aceeasi oameni, in temeiul gresit invocat, al pastrarii nivelului salariului de la 31.12.2009 si ca trebuia acordata dupa un ordin nou, dar care a aparut abia in noiembrie 2010- OMAI 0255/2010!

Numai bine si eu astept solutii, opinii, argumente juridice si financiare, pentru Proiectul de OMAI pentru 2011.

Publicat

Domnule Radu Sandu, stii ca te respect, da sa imi dai link pentru o discutie a lui Asofronie care promite OMAI-ul din noiembrie 2010, este sub demnitatea mea ! I Am sa o iau ca o gluma !

n alta ordine de idei, vad ca acest salariu de merit nu se mai acorda dar spuneti-mi care va fi procedura juridica de sistare a acestuia.

Ca propunere pentru viitoarea prima lunara de exceptie, trebuie sa insistati ca in criteriile de acordare, urmatoarele aspecte:

- prin definitie, caracterul de exceptie presupune o situatie deoasebita (in plan pozitiv bineinteles ) din activitatea curenta/cotidiana, in acest sens acordarea ei se va face in situatii exceptionale, nu lui ag.sef. Popescu ca este soferul sefului de IPJ, sau dnei Vasilescu pentru ca este la resurse umane, sau comisarului Ionescu pentru ca este cumatru cu seful de IPJ. ( orice asemanre de nume este pura coincidenta, dar rupta ca modus vivendi din realitate)

- prima sa se acorde pentru situatii bine definite, cum ar fi obtinerea unui brevet pentru o noua tehnica criminalistica, ori un aparat/sistem/ultilaj care ar ajuta munca de politie: publicarea unei carti/studiu/monografie cu impact real asupra muncii de politie ( nu carti de genul cum o duceam in politie la Pocraca) , confiscarea unor marfuri/produse/bunuri importante ( nu cele de genul doi chiloti de la moldoveni sau trei pachete de tigari de la ucraineni) este bine sa se stabileasca un cuantum al valorii confiscarii de exemplu 15 salarii minime pe economie, prinderea unui urmarit, rezolvarea unor cazuri complexe ( nu de genul 2 abandoane de familie sau o infractiune la regimul rutier), depistarea unor cantitati importante de materiale interzise de lege droguri, arme, substante periculoase ( si aici trebuie pus un barem valoric sau numeric cantitativ) .

- Se mai poate acorda pentru acte de curaj/eroism ale politistilor ( vezi cele de la inundatie, politistul care a scos copii din incendiu, politistul care a ajutat oamenii inzapeziti )

-Un alt criteriu poate fi pentru contributia importanta in relatia cu organe din alte state si ma refer la atragerea de sponsorizari, participari la congrese internationale recunoscute ( nu ma refer ca Gigi merge si se intalneste pe autostrada germana cu un politist Fritz sa-i dea o amenda rutiera, sau intalniri de doi bani) este vorba inclusiv de cooperarea internationala in materie penala, participarea la anihilarea unor mari retele, etc.

- se poate acorda la revenirea politistilor (in prima luna) de pe teatrele de razboi, misiuni internationale.

- Vroiam sa subliniez caracterul limitativ si exceptional al acestor prime lunare, avand in vedere contextul economic, daca s-ar respecta aceste criterii va asigur ca intr-o luna nu ar fi mai mult de 300-400 premii la nivel intregului IGPR si nu numarul maxim adica 5% din intreg efectivul, ce ar insemna 2.500 de politisti din circa 50.000 cati suntem. Ar lua doar cei care merita si nu s-ar acorda la bunul plac sau dupa ochi frumosi, sau dupa principiul ,, iti dau premiu dar il facem jumi-juma.

- o alta prevedere a proiectului de OMAI trebuie sa fie principiul transparentei, adica un mod clar si transparent de acordare, prin cooptarea in acordarea premiilor a sindicatelor, CNP-ului care sa poata face propuneri intemeiate. Deasemeni lista lunara cu persoanele premiate sa fie publica, adica sa fie prelucrata/citita la sfarsit de luna la fiecare subunitate, va asigur ca se va evita misterul din prezent, cand aflai pe la colturi cine era premiat, pentru ca daca era public se iscau polemici pentru ca primeau cei ce nu meritau.

In concluzie decat sa primeasca tot prostul sau slugoiul, prefer sa prmieasca cat mai putini dar pe merit.

• Apreciez 4
Publicat

Lord, crezi că Radu Sandu nu cunoaște aceste criterii și că cei ce au beneficiat de aceste prime au făcut-o pe nedrept?Chiar crezi că mai/marii/mahării MAI-ului nu cunosc aceste probleme? Mă întreb unde e Curtea de Conturi în acest caz și chiar mă bate gandul să îi adresez o astfel de sesizare. Dar, sper ca după un timp, cei care au aceste atribuții de serviciu să procedeze și cu aceștia cum se întâmplă acum cu cei care au fost părtași la angajările de lepre prin instituțiile MAI.

Dar pentru că ți-ai răpit din timpul tău liber și ai sintetizat încă odată ceea ce majoritatea dintre noi gândim și simțim de-atâta timp ți-am dat o bilă verde.

Publicat

eu am facut 5 ani in MAI in decembrie 2010 deci nu beneficiey de fidelitate pt ca nu am facut in octobrie 2010...yau ca legea asta e facuta pt nus cine...

Publicat (modificat)

Salariul de merit va fi primit si anul acesta de catre cei acre au beneficiat de el, pe nedrept, si in 2010. Nu mi se pare corect ca un coleg sa ramana cu acest salariu de merit toata viata doar pentru ca legea e gandita prost. Adica, daca tot se vrea reforma bugetara si reducerea cheltuielilor, macar sa fie facuta cu creier, altfel se intelege ca toti desteptii astia care ne decid noua soarta, taie fara sa isi puna macar putin capul la contribuite. Bine, acest lucru a fost si dovedit in masurile luate pana acum, dar, ma intreb eu, domnii de la sindicate nu le-or fi adus si lor la cunostiinta acest aspect?! Daca tot se acorda acest salariu de merit, macar sa beneficieze de el cine merita cu adevarat!

Modificat de bestkyky
Publicat (modificat)

Bestkyky ,daca ai fi inspector sef ,ordonator tertiar de credite, tu ai risca sa tai aceste salarii cand domnul boc spune ca trebuie date si in 2011?

Sindicatele au luat pozitie de fiecare data privin aceasta problema si domnii politicieni,scuze plapumari, au facut ce au stiut.

Cu respect. :emo-yessir:

Modificat de Elvis
  • Apreciez 1

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.