Jump to content
POLITISTI.ro

Postare recomandată

  • Moderator

LEGITIMAREA ŞI STABILIREA IDENTITĂŢII UNEI PERSOANE

(PRO – PS/POP 05)

 

Legitimarea unei persoane reprezintă măsura poliţienească cu caracter preventiv, ce constă în solicitarea şi verificarea actului de identitate sau a altor documente în vederea stabilirii identităţii acesteia.

 

Poliţistul ia măsura legitimării atunci când:

  1. persoanele încalcă dispoziţiile legale;
  2. există indicii că persoanele pregătesc sau au comis o faptă ilegală; persoanele sunt suspecte după comportament, bagaje, îmbrăcăminte, locul unde se află;
  3. persoana solicită intrarea într-un perimetru legal restricţionat;
  4. persoanele pot da lămuriri în legătură cu fapte sau aspecte care prezintă interes pentru rezolvarea sarcinilor de serviciu de către poliţişti.

PROCEDURA LEGITIMĂRII

 

În situaţia în care persoana prezintă actul de identitate:

Se adresează persoanei respective, folosindu-se formula: "BUNĂ ZIUA/SEARA! SUNT (gradul profesional şi numele) DIN CADRUL (unitatea de poliţie din care face parte), VĂ ROG SĂ-MI PREZENTAŢI ACTUL DE IDENTITATE".

Dacă poliţistul nu constată nereguli, acesta va înmâna documentul, va mulţumi şi îşi va continua serviciul/activitatea.

 

În situaţia în care persoana nu prezintă actul de identitate:

Poliţistul efectuează controlul corporal al persoanei şi, în funcţie de rezultatul acestuia, procedează la:

  • sancţionarea contravenţională a persoanei (în cazul în care poliţistul constată că persoana a refuzat să se legitimeze, dar avea documentul asupra sa);
  • conducerea la sediul poliţiei (în cazul în care la controlul corporal nu se descoperă actul de identitate) pentru verificarea în baza de date.

Detalii şi discuţii în aria privată.

Link către comentariu
Vizitator
Acest subiect este închis acum şi nu mai pot fi adăugate alte postări.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.