Jump to content
POLITISTI.ro

Minicamere video pentru fiecare politist


claudeloo

Postare recomandată

La americani merge, ca  ei trag dupa infractori. La noi mai putin, ca noi tre'sa-i fugarim mai degraba, si ia fugi tu "inarmat" cu toate gadgeturile astea. App, tot la noi esti pasibil de plata a tot ce strici, asa ca mare grija cand fugi sa nu cumva sa cada camera! 

  • Apreciez 1
Link către comentariu

Este o idee buna ! Dar la noi este mai diferit... daca ar fi si la noi asa de exemplu fara tampenia de 3 avertismente dupa care nu tragi ca ti-e frica ca o sa dai "sute" de declaratii, e aiurea...parerea mea.

 

Nu frate esti chemat, o odata l-ai avertizat dupa care daca riposteaza sau nu sta joc cum ii ceri direct l-ai impuscat in picior ce tot atata ne jucam , acusi vine un mucea sa dea in tine degeaba si sa nu-i poti face nimic... !

Link către comentariu

Eu l-am luat de pe ebay, preturile variaza, trebuie sa ai cont paypal si multa rabdare, transportul este gratuit dar dureaza intre 18 - 30 de zile sa vina din china, eu pot sa comand dar pretul este de 60 de lei + transportul catre persoana care doreste.

Link către comentariu

eu folosesc acea camera stil 'pachet de guma' din cauza ca imi permite sa o prind la buzunarul gecutei de politie care are fermoar la buzunar,pe cand pixul nu poti sa-l prinzi la buzunarul acestei gecute pentru ca se rupe 'tija ' aceea  a pixului.Oricum dupa ce mai multi colegi au vazut cat de folositoare mi-a fost mie camera spion, si-au cumparat si ei....costa in jur de 45- 50 lei...o recomand .cautati pe ebay: spy gum camera....Pe mine chiar m-a ajutat in momentul in care un cardist ma acuza in fata sefilor  ca i-am 'furat 10.000 lei din autoturism   :D . Pacat ca nu pot sa pun la dispozitie cei 50 giga de filmari cu idioti agitati...

Modificat de povi
Link către comentariu

Nu luați în calcul faptul că în procurorul sau instanța nu recunosc ca probe filmările efectuate cu asemene dispozitive întrucât nu sunt omologate și nu se află în dotarea polițiștilor?

  • Apreciez 1
  • Displace 7
Link către comentariu
  • Moderator

Nu luați în calcul faptul că în procurorul sau instanța nu recunosc ca probe filmările efectuate cu asemene dispozitive întrucât nu sunt omologate și nu se află în dotarea polițiștilor?

 

Această afirmaţie, este falsă şi cred că faci o confuzie. În instanţă cât şi la procuror poţi să prezinţi imagini video, fotografii şi alte mijloace de probă, rămâne la aprecierea judecătorului/magistratului dacă le acceptă sau nu, iar chestunea asta este reglementată în Codul de Procedură Penală foarte clar.

Art. 63. – Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.

Probele nu au valoare mai dinainte stabilita. Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala si de instanta de judecata potrivit convingerii lor, formata in urma examinarii tuturor probelor administrate si conducandu-se dupa constiinta lor.*)

Art. 64.**) – Mijloacele de proba prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba sunt: declaratiile invinuitului sau ale inculpatului, declaratiile partii vatamate, ale partii civile si ale partii responsabile civilmente, declaratiile martorilor, inscrisurile, inregistrarile audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba, constatarile tehnico-stiintifice, constatarile medico-legale si expertizele.

 

În plus sunt foarte rare, aproape inexistente cazurile în care judecătorii au respins vreo probă video, audio sau foto, atât în cauze penale cât şi în cele civile, pentru că în lipsa dovezii că filmarea este trucată, proba respectivă va fi admisă.

Cel puţin în cauzele penale instanţa poate solicita de instanţă expertizarea probelor video/audio/foto de către INEC (Institutul Naţional de Expertize Criminalistice), iar în lipsa unui raport de expertiză care să stabilească că filmarea, înregistrarea audio sau fotografia este trucată, probele sunt admise, iar din ce ştiu practica judiciară o confirmă (folosirea interceptărilor telefonice, care nu sunt altceva decât înregistrări audio).

 

În schimb, dacă discutăm despre faptul că filmările video nu sunt luate în considerate de poliţie pentru aplicarea sancţiunilor CONTRAVENŢIONALE, într-adevăr legea e foarte clară în această privinţă, poliţia nu face constatări decât în baza unor mijloace tehnice verificate şi omologate.

E normal să fie aşa, iar asta pentru că în cazul adoptării unei prevederi legale ce ar permite contrariul, ne-am trezii cu o grămadă de justiţiari frustraţi şi isterizaţi, telespectatori ai fostului OTV care să facă ei ordine pe drumurile publice, o adevărată vânătoare de vrăjitoare, iar chestia asta se întâmplă peste tot în lume, nu numai la noi în România.

  • Apreciez 4
Link către comentariu
@Marius

 

Cunosc oameni care au avut probleme cu firmele de asigurari in urma unor accidente rutiere soldate doar cu pagube materiale, deci contraventii, iar inregistarile video le-au fost acceptate ca proba la procesele care au urmat.

N-ai ce sa omologhezi la o camera video care nu masoara nimic (alcoolemie, viteza), ci doar prezinta un fapt, la fel ca si un martor, chiar mai bine.

 

Evident ca nu ma voi duce la o sectie de politie sa cer suspendarea permisului unuia care a trecut pe rosu, dar in caz de accident filmarea poate ajuta, chiar daca nu exista victime.

Un caz relativ recent in care a fost implicat cineva, iar politistul a fost placut surprins ca omul avea inregistrarea evenimentului si a cerut-o pe un CD, in caz ca acel specimen va face probleme, pentru ca era guraliv si cam... dubios, sa zic asa.

Link către comentariu
  • Moderator

DOD,

Aşa este, dar procesele la care faci referire au fost în instanţă (inclusiv contestaţia unui pv de constatare a unei contravenţii, tot un proces de natură civilă este).

Legislaţia înlătură posibilitatea aplicării unor sancţiuni de poliţie doar în baza unor înregistrări video făcute cu mijloacele tehnice care nu aparţin instituţiilor statului şi e normal să fie aşa. În textul de lege se precizează şi despre mijloacele tehnice certificate, nu se face vorbire numai de cele omologate şi/sau verificate metrologic.

În cazul expus de tine, poliţistul a folosit înregistrarea respectivă coroborată cu declaraţiile scrise ale conducătorilor auto şi constatarea directă de către agentul constatator a avariilor suferite de autovehicule. În astfel de cazuri înregistrarea video e o probă în plus pentru aflarea circumstanţelor în care a fost produs accidentul, într-un cuvânt pentru aflarea adevărului şi NU se poate spune că sancţiunea a fost aplicată doar în baza înregistrărilor video, aşa cum se poate face cu ajutorul mijloacelor tehnice montate pe autospecialele de poliţie.

  • Apreciez 2
Link către comentariu
@Marius

 

Absolut de acord. Asta am vrut sa spun in principal, ca poate ajuta, coroborata cu alte metode. Iar in unele cazuri poate fi decisiva.

 

Adica, demonstreaza undeva ca nu esti vinovat, la 1 dimineata pe strada, cand unul care te-a sicanat cativa metri, iti taie fata si intra pe banda ta, opresti, se opreste si isi face vant cu spatele, lovindu-ti masina. Iese din harbul de masina in care mai sunt persoane (martori) si-ti spune ca de ce nu pastrezi distanta :) .

Tu n-ai pe nimeni si nici pe strada nu gasesti pe cineva :) .

 

Nu te va crede nimeni si pe buna dreptate. Astfel de cazuri sunt rare, dar e bine sa fii pregatit. Sunt extrem de multe gunoaie pe lumea asta care te "ard" pe fata cu seninatate si maxima nesimtire.

Link către comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • Membru

Dezgrop topicul asta in speranta ca unii dintre voi au mai folosit diverse modele de camere in timpul serviciului si ma puteti ajuta in alegerea unei camere care sa indeplineasca urmatoarele criterii:

- posibilitate de a fi prinsa pe haine/la buzunarul camasii

- rezistenta la umezeala si temperaturi ridicate/scazute

- inregistrare audio

- calitate a imaginii cat mai buna(rezolutie, fps, unghi de filmare, etc) - inclusiv noaptea

- nu am nevoie sa fie ascunsa, doar suficient de porabila pentru a nu am jena in timpul serviciului

- o autonomie a bateriei care sa imi asigure minim o ora de filmare

- evident, fiind o investitie personala in interesul MAI, cost cat mai scazut.

 

Am citit celelalte topicuri(destul de vechi) unde s-au mai purtat discutii pe tema asta si ma vazut ca unii colegi mai foloseau MINI DV MV80 si inca un no name avand formatul unui pachet de guma de mestecat. Sunt curios daca intre timp ati mai descoperit/folosit si alte modele.

Modificat de RPG
Link către comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut RPG,

 

Eu folosesc un model mai vechi de la Reveal Media.

 

Se prind pe camasa/vesta/jacheta printr-un klickfast dock si nu sunt foarte grele.

 

Rezistenta la umezeala - este buna in opinia mea, avand in vedere ca o port pe vesta si cand ploua (cam ploua tot timpul) nu am avut probleme cu ea. Nu are husa.

 

Inregistrare audio- din nou buna dar nu am element de comparatie. Daca e prinsa pe vesta, vorbesc normal (in timp ce merg pe o strada aglomerata cu zgomotul de fond natural) si la reluarea s-a auzit fara probleme cine sunt, ce fac si unde sunt.

 

Ascunsa sigur nu e. E cam cat o palma de marime medie.

 

Capul e rotativ si este usor de manevrat. Autonomia din nou sare de o ora. 

 

Costul nu stiu cat este pentru ca e ceea ce primeste fiecare echipa.

 

Ti-am dat p.m cu modelul exact.

 

Link către comentariu
  • 6 luni mai târziu...

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.