Jump to content
POLITISTI.ro

  • 0
danon

Cand incepe perioada de suspendare a permisului de conducere?

Întrebare

danon

Buna ziua,

 

Va deranjez cu o intrebare simpla: pe 12 dec 2013 mi s-a respins contestia pe care am facut-o pt suspendarea permisului. El mi-a fost suspendat in alt judet decat localitatea de domiciliu si contestia tot in acel judet am facut-o. In cele 15 zile de la pronuntare m-am prezentat la Politia Rutiera pt a preda permisul dar nu au vrut sa il primeasca si mi-au spus sa astept sa imi ajunga acasa hotararea si apoi in 15 zile sa ma prezint iar la politie. Inca nu am primit nimic iar eu nu am mai condus de pe 27 decembrie. In acest moment am voie sa conduc sau din punct de vedere legal permisul este suspendat? Perioada de suspendare a inceput sau incepe dupa ce predau permisul? Ce se intampla daca nu predau permisul (pe langa cele 30 de zile de prelungire a suspendarii)?

 

Multumesc

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

4 răspunsuri la această întrebare

Postare recomandată

  • 0
Marius

Art. 209.

[...]

(3) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule operează în ziua următoare celei în care a fost predat permisul de conducere sau, după caz, a expirat termenul de predare a acestuia.

(4) În cazul în care titularul permisului de conducere nu se prezintă la poliţie, în termenul prevăzut la alin.(1), perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule se majorează, de drept, cu 30 de zile.

(5) În situaţia în care titularul permisului de conducere face dovada imposibilităţii prezentării la poliţie în termenul de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce autovehicule dispusă potrivit alin.(4) se anulează.

 

Termenul de predare a permisului de conducere este de 15 zile de la data rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecătoreşti prin care instanţa a respins plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

 

Ca să devină irevocabilă este necesar un înscris pe aceeaşi sentinţă şi orice parte în proces poate solicita legalizarea hotărârii judecătoreşti, iar termenul de 15 pentru predarea permisului de conducere, se scurge de la data legalizării hotărârii judecătoreşti.

 

Când legalizarea se face de către persoana în cauză (contravenient), acesta este obligat să se prezinte în termen de 15 zile cu hotărârea definitivă şi irevocabilă la poliţie şi să predea permisul. Dacă nu face acest lucru, perioada de suspendare se majorează cu cele 30 zile.

 

Când acest lucru se face de către poliţie (fiind parte în proces are acest drept), contravenientul primeşte la domiciliu o înştiinţare oficială care îi aduce la cunoştinţă că este obligat să predea permisul în următoarele 5 zile, iar după trecerea acestui termen suspendarea dreptului de a conduce întră în vigoare. Perioada respectivă de suspendare a dreptului de a conduce se majorează cu 30 zile dacă contravenientul nu a predat permisul în termenul de 5 zile.

 

Dacă vrei să eviţi o majorare a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, trebuie să mergi la tribunal, să soliciţi eliberarea hotărârii definitive şi irevocabile, iar cu această hotărâre să te prezinţi la poliţie şi să predai permisul de conducere.

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Această publicitate este afişată doar vizitatorilor. - Click aici pentru înregistrare

  • 0
danon

Am inteles, inseamna ca am stat degeaba pana acum. Cel mai bine merg eu sa legalizez hotararea si sa predau permisul.

 

Multumesc

Modificat de danon

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
  • 0
szilard

Am fost prins cu viteza: mi s-a retinut permisul pentru  90 de zile, plus amenda. Am facut contestatie la tribunal, am primit permisul inapoi, si dupa 2 ani a fost pronuntata sentinta: permisul suspendat pentru 120 de zile. Eu fiind plecat din tara nu pot sa predat permisul pana la termenul stabilit. Cele 120 de zile se numara de la termenul stabilit sau din data in care predau permisul?  Este posibil sa dau examen pentru a primi permisul mai repede?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri
  • 0
tehniumpc

Cum se transmite instiintarea ca ai permisul duspendat ? Persoana in cauza trebuie sa semneze de luare la cunostiinta sau se lasa in cutia postala ? Daca  se lasa in cutia postala , fara confirmare de primire si titularul permisului nu verifica cutia postala ,iar in acest timp conduce masina fara a sti ca are permisul suspendat ,cine este de vina ? conducatorul auto sau sistemul de aducere la cunostiinta a instintarii (ca nu a fost trimisa ca scrisoare recomandata ) ?

Distribuie această postare


Link către postare
Distribuie pe alte siteuri

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont

  • Activi pe această pagină   0 membri

    Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.

×

Informaţii importante

Acest website foloseşte cookie-uri. Navigând în continuare vă exprimaţi acordul asupra folosirii lor. Mai multe informaţii în Politica de confidenţialitate.