Jump to content
POLITISTI.ro

Reducerea puterii unei arme cu aer comprimat la armurier


AdrianGeorgescu

Recommended Posts

Buna ziua.

 

Am studiat legea actualizata cu privire la arme si munitii neletale. Rapunsul la intrebarea mea nu se afla acolo.

Conform Legii, armele cu aer comprimat cu viteaza glontului mai mare de 220m/s nu pot fi achizitionate decat de sportivii de tir autorizati si de instructorii de tir autorizati. Cele sub 220m/s pot fi achizitionate fara aceste autorizari, bineinteles in baza unui dosar complet ce presupune printre altele lipsa antecendentelor penale, dar la fel, pot fi folosite numai pentru tir si colectie.

 

Intrebarea mea este: detin in momentul de fata (sunt in SUA, nu in Romania) o pusca cu aer comprimat de tip "break-barrel", calibrul 5.5mm, cu o viteza a proiectilului de peste 220m/s. Se permite modificarea armei la un armurier care apoi va elibera o dovada ca arma (identificata prin numarul de serie), in urma modificarii, nu mai este capabila sa obtina viteze de peste 220m/s, astfel incat sa obtin autorizatia de detinere, port si folosire a armei in conditiile legii, fara a fi sportiv de tir afiliat freunui club sau vreunei federatii?

 

Va multumesc pentru atentie.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Există ceva reglementări referitoare la astfel de operaţiuni în H.G. 130 din 2005 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, dar nu aş vrea să dezinformez pentru că nu am fost interesat de subiect şi nu am studitat aceste prevederi.

 

Ce am găsit la o căutare rapidă:

Procedura autorizarii schimbarilor in situatia armei sau a titularului armei

ART. 28

(1) Proprietarul unei arme letale poate solicita unui armurier autorizat efectuarea unor modificari de natura tehnica ale armei numai cu acordul organului de politie competent, precum si cu avizul Autoritatii Nationale pentru Omologarea Armelor si Munitiilor.

(2) Dovada acordului prevazut la alin. (1) se elibereaza, la cerere, fara alte formalitati, cu exceptia celor prevazute la art. 29 alin. (1), in cazul in care:

a) prin modificarea adusa armei nu se schimba caracteristicile tehnice ale acesteia sau destinatia acesteia, astfel cum sunt acestea prevazute in anexa la Lege; sau

b) prin modificarea adusa arma letala se transforma in arma neletala;

c) exista avizul Autoritatii Nationale pentru Omologarea Armelor si Munitiilor, din care sa rezulte ca, dupa modificarile care vor fi aduse armei, aceasta va indeplini din punct de vedere tehnic normele de omologare corespunzatoare tipului si destinatiei unei arme a carei detinere sau port si folosire sunt permise pentru persoanele fizice.

(3) In cazul in care prin modificarile aduse armei se schimba destinatia acesteia ori categoria din care face parte potrivit clasificarii prevazute in anexa la Lege sau modificarile sunt de natura sa determine schimbarea regimului de detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armei, dovada acordului prevazut la alin. (1) se elibereaza numai dupa prezentarea avizului prevazut la alin. (2) lit. c) si indeplinirea in prealabil a procedurii corespunzatoare de autorizare a titularului pentru detinerea sau, dupa caz, portul si folosirea acesteia in scopul corespunzator destinatiei sau categoriei din care face parte arma, in conditiile prevazute la art. 5 si 6.

[...]

ART. 29

(1) In vederea obtinerii acordului prevazut la art. 28 alin. (1), solicitantul trebuie sa depuna la organul de politie competent in a carui evidenta este inscrisa arma o cerere in care sa mentioneze datele de identificare a armei, modificarile care urmeaza sa fie efectuate, precum si motivul care determina aceste modificari.

(2) Cu ocazia depunerii cererii prevazute la alin. (1) solicitantul trebuie sa prezinte actul de identitate, permisul de arma si cartea de identitate a armei, in copie si in original.

(3) In situatia prevazuta la art. 28 alin. (3), cererea se depune o data cu cea privind autorizarea in conditiile art. 5.

(4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica in mod corespunzator si proprietarului unei arme care nu este titular al dreptului de detinere sau, dupa caz, de port si folosire a armei pentru care solicita acordul in vederea modificarii.

ART. 31

(1) Dupa efectuarea modificarii de catre un armurier autorizat, titularul este obligat ca in termen de 10 zile sa se prezinte, la organul de politie care i-a eliberat dovada acordului, cu arma, precum si cu urmatoarele documente:

a) factura fiscala, precum si, dupa caz, un alt document autentic eliberat de armurier, care sa certifice modificarile care au fost aduse armei;

b) certificatul de omologare sau, dupa caz, de atestare a indeplinirii conditiilor de omologare, in situatia in care prin modificarile aduse armei s-a schimbat calibrul, felul, tipul acesteia sau categoria din care face parte, potrivit anexei la Lege;

c) cartea de identitate a armei.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. b) arma poate fi supusa tragerii experimentale, in conditiile sectiunii a 3-a a cap. IV.

(3) Pe baza documentelor prezentate de solicitant, precum si dupa efectuarea tragerii experimentale, atunci cand este cazul, organul de politie competent preschimba cartea de identitate a armei in cauza, daca i-a fost modificata cel putin una dintre caracteristicile inscrise in acest document, respectiv efectueaza mentiunile corespunzatoare in permisul de arma.

ART. 32

Schimbarea destinatiei armei fara efectuarea vreunei modificari tehnice a acesteia poate fi permisa de organul de politie competent, la cererea proprietarului, numai in conditiile autorizarii solicitantului pentru detinere sau, dupa caz, port si folosire a armei in scopul corespunzator noii destinatii, in conformitate cu prevederile art. 5 si 6.

 

Link to comment

Multumesc pentru raspuns.

 

Este cat de cat lamuritor, insa este vorba numai de arme letale. Banuiesc ca nu exista reglementari asemanatoare pentru armele neletale.

 

Desi subiectul ramane deschis, m-as putea aventura sa intreb si cum se poate proceda in acest caz, in care nu se specifica nimic cu privire la aceste modificari. Absenta legilor cu privire la aceasta chestiune o interzic sau ii dau voie?


De asemenea, observ de ceva vreme un lucru foarte interesant, cu care presupun ca nu multa lume isi bate capul.

 

Toata lumea e preocupata de respectarea acestei legi, si sunt perfect de acord. Insa nimeni nu observa cum, in mod suspect, de la inasprirea conditiilor de procurare a acestor arme, 90% dintre pustile cu aer comprimat de pe piata brusc si dintr-odata au devenit de maxim 215 - 220 m/s. Ce coincidenta, ca marii producatori de arme cu aer comprimat se orienteaza toti cu putin sub pragul vitezei legale de proiectil in Romania. 

 

Sunt curios de asemenea unde anume e specificata aceasta caracteristica a armei, de catre producator. Arma pe care o detin eu acum este un Hatsan 125 VORTEX, cal 5,5, si nicaieri nu scrie, nici in factura, nici in manual, nici in foitele de atentionare si nici cumva stantat pe undeva pe maner sau teava, viteza glontului.

 

Dati-mi va rog voie sa mai intreb inca un lucru: daca Politia doreste verificarea unei astfel de arme pe cronograf, ce greutate a glontului va folosi? De exemplu si arma detinuta de mine trage sub 220m/s, daca folosesc un glont de aproximativ 3-4 grame...

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

E un paradox. Legea armelor o fost modificată în decembrie 2011 şi normele de aplicare ar fi trebuit să fie modificate şi republicate conform noilor prevederi din lege, dar cum ai noştrii parlamentari au fost ocupaţi cu alte probleme "mai importante" (somnic adâng, campanie electorală, o parte vizite prin arest şi aşa mai departe), în prezent se merge tot pe normele vechi, pentru că altele nu sunt. Datorită acestui aspect vei găsi destule prevederi contradictorii între lege şi normele de aplicare.

Link to comment

Am sa intreb personal cand ajung in tara, desi aproape sigur cate sedii de politie intrebate, atatea raspunsuri...

Parerea mea este ca legea asta a venit ca nuca-n perete. Adica dupa un timp in care orice alienat mintal putea sa-si cumpere arme cu aer comprimat si sa traga in voie, vine o lege care aproape ca le interzice de tot. Asta nu o pot cataloga altfel decat prostie si incompetenta curata din partea parlamentarilor. 

Personal consider ca o mai buna solutie ar fi sa ramana impartite in cele doua categorii, dar pentru cele sub 220m/s sa ramana lejeritatea de dinainte, iar celelalte sa necesite autorizatie, dar sa nu implice neaparat sa fii sportiv de tir sau instructor. E o ineptie totala! De ce, daca nu vreau sa platesc taxe la federatii si sa stau pe drumuri cheltuind bani si timp, nu am voie sa trag la tinta la 100m in spatii potrivite pentru asa ceva??

Imi pare rau fiindca stiu ca nu sunt singurul care gandeste asa, insa deja oamenii au invatat sa taca si sa inghita, in loc sa se adune si sa formeze o parere sau un protest unificat care poate sa duca la modificarea acestei legi absolut absurde...

 

Adica.... cata distractie poate sa fie in a practica tirul la distanta de 10-20m?? Am un pistol Crosman2240 modificat de mine, calibrul 5.5mm, aproximativ 170m/s, cu supapa executata de mine de la zero pe strung, cu amortizor permanent atasat si inca multe altele, cu care trag la 10m pur si simplu prin aceeasi gaura!!! Hai sa spunem, da, incerc la 50m... dar sa nu-mi spuna mie cineva ca poti sa te bazezi pe un glont de 200m/s, mai ales calibru mic, la 150-200m. Mai bine imi iau prastie, ca e aproape tot aia...

Edited by AdrianGeorgescu
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.