Jump to content
POLITISTI.ro

Prioritate ambulanta cu semnale speciale in functiune


aladdin

Recommended Posts

Buna seara,

Am o problema teoretica la care nu reusesc sa ma lamuresc cum se procedeaza legal (nu moral). Sunt oprit la semafor, rosu. In spatele meu pot fi sau nu alte masini, dar sa luam cazul simplu in care nu sunt si alte masini. Din spate vine o ambulanta cu semnalele in functiune. Conform art. 32, alin. 1, punct b), lumina albastra ma obliga sa acord prioritate. Conform art. 6, alin. 1, acordarea de prioritate e definita astfel:

 

În sensul prezentei ordonante de urgenta, expresiile si termenii de mai jos au urmatorul înteles:
1. acordare a prioritatii – obligatia oricarui participant la trafic de a nu-si continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin acestea îi obliga pe ceilalti participanti la trafic care au prioritate de trecere sa-si modifice brusc directia sau viteza de deplasare ori sa opreasca;

Adica, obligatii de a nu face ceva. Nu spune nimic de situatia in care as fi oprit (fie stop/semafor).

Conform art. 31, semnalele ambulantei au prioritate in fata semaforului (inteleg asta cand traseele noastre se intersecteaza, ma opresc pe verde si las ambulanta sa treaca pe rosu). Nu mi-e clar insa ce se intampla cand eu sunt oprit la rosu si nu este fizic loc sa ma misc a.i. ambulanta sa treaca (care de asemenea, nu poate intra pe contrasens, poate sensurile sunt despartite de spatii verzi). Imi este permis, legal, sa trec pe rosu, castig si eu prioritate odata cu ambulanta (cam asa ar reiesi)? Din definitia acordarii de prioritate nu-mi rezulta asa. Bunul simt spune sa faci orice ca ambulanta sa poata trece (si in viata de zi cu zi cam asa se intampla). Dar legal, faptul ca esti oprit la semafor si nu poti face loc ambulantei decat trecand pe rosu, cum e interpretat? Dar daca in spatele meu mai sunt masini (una, doua, ...)?

Multumesc.

Edited by aladdin
Link to comment

Cred ca in cele mai multe cazuri este de ajuns sa virezi un pic stanga sau dreapta pentru a facilita trecerea ambulantei, nu cred ca este nevoie sa traversezi intersectia pentru acest lucru.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Pe această logică conform căreia cei opriţi la semafor "câştigă prioritate", în România nu ar dura prea mult până ce toate maşinile oprite la semafor ar traversa intersecţia pe culoarea roşie dacă din spate se apropie vreo maşină cu regim prioritar. 

Link to comment

Logica mea imi spune ca legal nu pot trece pe rosu, chiar daca am salvarea in spate. Logica imi spune ca aceasta situatie nu se poate incadra ca neacordare de prioritate, asta incerc sa aflu. Semaforul poate fi insa doar pentru pietoni, adica sa nu fie intr-o intersectie. In acest caz sunt obligat legal sa trec de semafor/trecere pentru a face loc salvarii? Si daca da, apoi ce fac? Astept sa ma sune cei din spate ca s-a facut verde?

Edited by aladdin
Link to comment
  • Moderator

La apropierea autovehiculelor poliţiei şi ale pompierilor, aflate în misiune, care au în funcţiune semnalele luminoase de culoare roşie şi albastră (în cazul poliţiei) şi, respectiv, roşie (în cazul pompierilor), concomitent cu cele sonore, conducătorii celorlalte vehicule sunt obligaţi să oprească de îndată în afara părţii carosabile sau, când nu este posibil, cât mai aproape de partea din dreapta a parţii carosabile şi să permită trecerea acestora.

La apropierea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară, care au în funcţiune semnalele luminoase de culoare albastră, concomitent cu cele sonore, conducatorii celorlalte vehicule sunt obligaţi să reducă viteza, să elibereze banda pe care se deplasează autovehiculul prioritar ori să circule cât mai aproape de bordura sau acostament, iar în intersecţii, să le acorde prioritate de trecere.

  • Upvote 2
Link to comment
  • 5 years later...

Buna.

Doresc sa stiu o opinie obiectiva si de aceasta m-am gandit la voi.

O masina circula regulamentar pe sensul ei de mers , se apropie de o intersectie( in stanga au cedeaza, in dreapta au cedeaza si din fata nu venea nimic) semnalizeaza din timp intentia de a vira la stanga, reduce viteza pt efectuarea manevrei, intre timp o ambulanta care circula tot in aceasi directie doar cu semnalele luminoase pornite intra in depasire avand o viteza foarte ridicata  (inainte cu 20-25 m de intersectie fiind linia continua).

Fiind in plina zi si soare foarte puternic ( bineinteles ca semnalele luminoase au fost ineficiente(am fost 3 persoane in masina si nimeni nu si-a dat seama ca vine ambulanta).

Are voie ambulanta sa incalce regulile de circulatie(viteza,linia continua) daca nu are semnalele sonore pornite? 

 

Doresc sa stiu care sunt masurile corecte pt ambii soferi?

Rog moderatorul sa includa topicul la categoria potrivita.

Va multumesc.

Edited by Smile
Link to comment
  • Marius changed the title to Prioritate ambulanta cu semnale speciale in functiune

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.