Jump to content
POLITISTI.ro

Sistem de supraveghere - camere pe spatiu public


stvalaki

Recommended Posts

Buna ziua,

Am si eu o intrebare:

Am un magazin mixt si am instalat un sistem de supraveghere cu 4 camere, cu caracter informativ.

Am aflat ca cica asta ar fi ilegal, ca imi trebuie proiect si autorizatie de la IGPR, altfel nu se poate.

Mentionez ca deja l-am instalat, acum ce pot face?

Spatiul este proprietata privata, al meu unde functioneaza magazinul, tot trebuie facuta cu o firma cu autorizatie?

Va multumesc

Link to comment
 • Moderator

Un spaţiu privat îşi poate inversa calificarea, devenind public, în ciuda regimului său juridic, atât timp cât este accesibil tuturor.

Link to comment
 • Active member

Ia legatura cu o firma autorizata de catre IGPR sa monteze sisteme de supraveghere si alarmare.

Legea 333/2003 spune ca e infractiune montarea acestor sisteme fara autorizatie.

Link to comment
 • 1 year later...

Nu cred ca e necesara o firma autorizata, poti si tu ca persoana fizica, doar ca ai nevoie de autorizatie de la IPJ. Legea 333/2003 zice:

 

"Sectiunea 2 - Licentierea societatilor specializate in sisteme de alarmare impotriva efractiei


Art. 31
(1) Persoanele fizice sau juridice pot desfasura activitati de proiectare, instalare, modificare sau intretinere a componentelor sau sistemelor de alarmare impotriva efractiei, numai pe baza licentei eliberate de Inspectoratul General al Politiei Romane, prelungita la fiecare 3 ani, si cu avizul prealabil al Serviciului Roman de Informatii, eliberat in termen de 30 de zile. 
(2) Persoanele fizice sau juridice prevazute la alin. (1) sunt obligate ca, in termen de 15 zile, sa comunice in scris unitatii de politie competente orice modificare intervenita in structura si organizarea activitatii pentru care a fost eliberata licenta. 

(3) Conducatorii persoanelor juridice, personalul tehnic al acestora si persoanele fizice care desfasoara activitatile prevazute la alin. (1) se avizeaza de inspectoratele de politie judetene sau de Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti pe raza carora/careia societatea isi are sediul, respectiv persoana fizica, domiciliul. "

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

@stvalaki: faci o grava confuzie intre forma de proprietate (privata) si destinatia spatiului respectiv (public); in concluzie, cladirea si terenul sunt proprietatea ta, insa prin faptul ca el este accesat de catre orice persoana devine "spatiu public", adica nu mai are acelasi statut ca si locuinta ta (spre exemplu, autoritatile nu mai au nevoie de autorizatie de perchezitie pentru a intra in incinta magazinului etc). Asa ca orice demers al tau in legatura cu acest spatiu, trebuie sa fie facut in conditii de legalitate!

Link to comment
 • Member

Vedeți ca scufundați borcanele.

Art. 184 din Codul penal

Fapta săvârșită în public

Fapta se consideră săvârșită în public atunci când a fost comisă:

a) într-un loc care prin natura sau destinația lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacă nu este prezentă nicio persoană;

b) în orice alt loc accesibil publicului, dacă sunt de față două sau mai multe persoane;

c) într-un loc neaccesibil publicului, însă cu intenția ca fapta să fie auzită sau văzută și dacă acest rezultat s-a produs față de două sau mai multe persoane;

d) într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane, cu excepția reuniunilor care pot fi considerate că au caracter de familie, datorită naturii relațiilor dintre persoanele participante.

Art. 56 din Legea nr. 333/2003

Desfășurarea în scop comercial de activități de pază sau protecție, de proiectare, producere, instalare și întreținere a sistemelor de alarmă împotriva efracției sau a componentelor acestora fără atestat ori fără licența de funcționare prevăzută de lege constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Eu nu văd un scop comercial faptul ca si-a montat camere video la magazinul propriu.

Prietene, cat timp nu repeți această operațiune in favoarea altora, pentru a genera venituri, nu este nici o problemă. Aici deja intram in alte zone, inclusiv cea a evaziunii fiscale.

De asemenea, asigură-te ca respecti prevederile Deciziei ANSPDCP nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin mijloace de înregistrare video. O găsești pe site-ul lor.

Foarte important este sa afișezi la intrarea în magazin faptul ca există mijloace de supraveghere video!

De asemenea, sa asiguri stocarea imaginilor cel puțin 20 de zile pentru a le pune la dispoziția organelor de urmărire penală în caz de nevoie.

Oricum, si eu sunt in asentimentul colegilor ca ar trebui sa apelezi la o societate specializată deoarece aceștia asigură si mentenanță, service, etc....

Această analiză a mai avut loc. Data viitoare folosește funcția search.

 • Upvote 2
 • Downvote 1
Link to comment
 • 2 years later...

Buna ziua, doresc sa va intreb daca se pot monta camere de supraveghere pe stalpul electric din spatiul public de catre persoane particulare. Pe strada unde locuiesc exista o astfel de camera video. Va multumesc.

 

Link to comment
 • 7 months later...

Buna ziua,

Mi-am instalat un sistem supraveghere video in magazinul meu cu sistem de inregistrare, am intrebat un domn politist care se ocupa de zona daca am nevoie de ceva de la ei si a sunat la seful care se ocupa de asa ceva pe oras la care am primit raspuns ca daca nu este instalat sistemul de o firma autorizata de ei este infractiune si tot odata ca aceste filmari nu pot fi luate ca probe in instanta.

alcineva mi-a zis ca nu este nevoie de nimic 

 

lamuritima si pe mine si eventual datimi legea cu modificarile la zi sa pot printa si eu in caz de control de la ei sa le arat

multumesc mult 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.