Jump to content
POLITISTI.ro

Permis de conducere expirat în străinătate - posibilităţi de preschimbare

Postare recomandată

Publicat

Buna ziua,

As avea si eu o mica intrebare :
In acest moment sunt plecat in strainatate si o sa revin in tara undeva pe 20 decembrie. Problema e ca permisul imi expira pe 12 decembrie. As vrea totusi sa revin cu masina si m-am gandit la urmatorul scenariu :

Sa fac vizita medicala aici undeva la o clinica avizata si sa trimit parintilor toate actele necesare plus procura speciala eliberata de consulatul Romaniei. In acest mod ma gandesc ca pot beneficia de adeverinta de 15 zile si pot sa ma intorc cu masina acasa.
dupa parerea dumneavoastra este valida incercarea mea ?
Multumesc anticipat

• Moderator
Publicat

Da, se poate.

În cazul cetăţenilor români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află temporar în străinătate, cererea privind eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă poate fi depusă prin mandatar, împuternicit prin procură specială autentificată de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura poate fi autentificată şi de autorităţile străine, caz în care trebuie să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961 (Convenţia de la Haga), la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare.

Cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se depune împreună cu următoarele documente:
a) copie după actul de identitate al titularului din care rezultă că acesta are domiciliul sau reşedinţa în România
b) procura specială şi actul de identitate al mandatarului, în original şi copie
c) dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere;
d) documentul emis de o unitate medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere
e) permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului;
f) două fotografii ale titularului, color, în format 35 x 38,5 mm, de dată recentă.

Cererea pentru eliberarea permisului de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se semnează de titular în faţa funcţionarului consular, care confirmă acest lucru prin semnătură şi ştampilă.

Documentul emis de o unitate medicală autorizată, din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medical să conducă autovehicule trebuie să îndeplinească, după caz, condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine. Documentul se prezintă la serviciul public comunitar în original, însoţit de traducerea legalizată de către funcţionarul consular.

Fotografiile se aplică pe cerere, în spaţiul anume destinat din cererea tip, respectiv pe procura specială, în colţul din dreapta sus, şi se certifică prin aplicarea timbrului sec al misiunii diplomatice/oficiului consular.

După implementarea cererii în Sistemul informatic naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi vehiculelor înmatriculate, permisului de conducere anterior îi încetează valabilitatea. Până la eliberarea noului permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă sau a duplicatului, titularului i se eliberează un document cu valabilitatea de 15 zile, care atestă depunerea actelor.

Studiază cu atenţie

• Apreciez 2
  • Moderator
Publicat

Dar cu precizarea ca Directiva 206/126/CE (art.11 si 12) cu modificarile si completarile ulterioare te obliga sa-ti obtii permisul de conducere din tara unde ai "resedinta" . Daca te aflii intamplator in strainatate (la studii, in vacanta, detasat de la serviciu etc, insa "ai domiciliul sau reşedinţa în România şi te aflii temporar în străinătate") poti sa urmezi procedura de mai sus. Daca ai deja permis de rezidenta in statul respectiv, esti obligat sa-l preschimbi acolo!

Ce risti!? Sa te opreasca politia din statul respectiv, sa constate ca permisul romanesc a fost eliberat ulterior stabilirii resedintei si considere ca nu este obtinut in conditii de legalitate, urmand sa te sanctioneze, inclusiv printr-o sacntiune penala!

Logica este sa ai documentul eliberat de autoritatile statului unde iti duci viata domestica obisnuita (mai mult de 185 de zile calendaristice, dupa cum spune Directiva europeana) si cu care intri in contact in mod uzual. Singura motivatie, dupa parerea mea, pentru care ti-ai dorii sa ai un permis romanesc este sa eviti aplicarea punctelor de penalizare si, eventual, incasarea amenzilor rutiere.

In ipoteza ca te aflii doar "intamplator" in strainatate, chiar daca a expirat documentul, poti solicita la oficiile consulare un "extras de cazier rutier", pe care sa-l traduci intr-o limba de circulatie europeana (engleza, franceza) si sa-l folosesti pe drum, pana la revenirea in tara.

• Apreciez 2
Publicat

Multumesc pentru raspunsurile prompte !

Situatia mea este urmatoarea :

Sunt detasat temporar in Bulgaria cu serviciul .Pana acum 2 luni trebuia sa revin periodic in Romania la sediul firmei in interes de serviciu dar si pentru a nu depasi cele 180 zile consecutive :).

In acest moment totusi detin un permis de rezidenta temporar valabil 1 an (pana in septembrie 2014). Nu detin alt document gen permis de conducere emis de statul bulgar si peste tot unde circul cu masina prezint permisul romanesc.

Deci in aceste conditii am dreptul la acel "extras de cazier rutier" ? Sau trebuie sa fac demersurile necesare reinoirii permisului de conducere.

Am avut o experienta placuta cu consulatul roman de aici in sensul in care am reusit foarte usor atat birocratic cat si ca timp sa imi obtin pasaportul biometric si pana acu cateva zile am crezut cu tarie ca si eliberarea permisului se poate face prin intermediul consulatului.

• Moderator
Publicat

Daca ai deja permis de rezidenta in Bulgaria, fie el si pentru 1 an (adica mai mult de 185 de zile), in opinia mea ar trebui sa faci aceste demersuri acolo. Da, permisul romanesc este recunoscut si il poti folosii in spatiul UE pana la expirarea valibilitatii administrative, asa ca te aflii in legalitate in acest moment. Oricum, decizia iti apartine!

Consulatul iti va pune la dispozitie "cazierul rutier" fara alte comentarii, mai ales ca ei incaseaza bani frumosi pentru acest serviciu consular, si nu au nici un interes sa-ti explice in detaliu, asa cum a facut noi, toate chichitele preschimbarii/reinoirii permisului.

• Apreciez 1
Publicat

Buna ziua ,

Tocmai am revenit de la intrevederea cu consulul de aici din Bulgaria.

Conform spuselor dumnealui :

1. Serviciul consular nu imi poate pune la dispozitie nimic care sa semene cu "cazier rutier" . Si chiar daca mi-ar face un fel de document care sa ateste faptul ca eu detin permis de conducere si intamplarea a facut ca el sa expire pe perioada sederii mele aici , acest document nu va fi recunoscut de politia bulgara , eu riscand dosar penal pentru conducerea unui autovehicul cu permis expirat.

2. Se pot face demersurile necesare innoirii permisului , in concordanta cu postul dl-ului MArius de mai sus, cu precizarea ca  : Daca permisul de sedere este temporar , trebuie sa fac vizita medicala pe teritoriul Romaniei , deoarece fisa eliberata de autoritatile bulgare nu va fi recunoscuta.

Acu nu stiu nici eu ce sa mai cred , si mecanismul birocratic pare destul de greoi in aceasta situatie mai speciala :)

Am sa revin cu detalii despre cum am rezolvat problema

• Moderator
Publicat

Fişa medicală eliberată de autorităţile bulgare trebuie să îndeplinească, după caz, condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, iar dacă respectă aceste condiţii este recunoscută de autorităţile române.

Vezi aici: Procedura de supralegalizare

• 4 ani mai târziu...
Publicat

Vă salut.Am pierdut carnetul de sofer din Ro.dar era si expirat.Locuiesc în UK si aş dorii să scot un alt carnet pt.cat.B.Ori Românesc ori din UK.cum trebuie să procedez?Mulțumesc anticipat.

• Moderator
Publicat

Iti scoti permis acolo unde locuiesti mai mult de 120 de zile pe an (nu neaparat consecutive)...asa ca banuiesc ca varianta UK se aplica!

• 9 luni mai târziu...
Publicat

Buna ziua ,am o nedumerire va rog sa imi dati unele informatii,locuiesc in Brazilia de 8 ani nu mai am buletin de Ro.dar am pasaportul romanesc acum carnetul de sofer e de Romania si expira citeva categorii exemplu C1,C D1,D,C1E,CED1E,DE,pot sa il preschimb in RO sau trebuie facut unul de Brazilia problema e ca aici in fiecare am trebuie preschimbat carnetul si eu doream saam carnet romanesc valabil.Va multumesc anticipat.  

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.