Jump to content
POLITISTI.ro

Impozitarea veniturilor realizate din chirii

Postare recomandată

Publicat

Sa traiti,vin la dumneavoastra cu urmatoarea chestiunie.Se stie ca din 2014 guvernul urmeaza sa introduca o noua lege prin care toti cei care doresc sa inchirieze o proprietate sa fie si mai mult impovarati de biruri.In mod evident este incurajata inchirierea la negru,eu care urmeaza sa iau bani de la stat pentru inchiriere ce sanse am sa conving un om de buna credinta sa imi inchirieze o garsoniera legal,cand el stie ca este total dezavantajat  in conditiile in care legea intra in viguare.Sau oare acesti bani pe care ii primim pentu chirii sunt scutiti de taxare? Va multumesc si astept raspunsuri daca se poate

Publicat

Ai facut un calcul aproximativ care va fi impozitul pe care va fi nevoit sa il achite proprietarul locuintei, tinand cont si de valoarea din contractul de inchiriere?

Publicat

trebuie sa dezbatem acest topic,are un impact asupra celor ce obtin bani de la stat pentru plata chiriei

Publicat (modificat)

Conform unor site-uri de anunturi imobiliare, chiria medie in Bucuresti in luna august a fost de 222 euro pentru o garsoniera si de 308 euro pentru un apartament cu 2 camere.

Astfel, pe baza metodologiei Fiscului, la nivelul acestor chirii, proprietarii ar trebui sa-si calculeze lunar pe medie, de la 1 ianuarie, ca au de platit inca 41 lei pentru chiriile de la o garsoniera si 57 lei pentru cele de la 2 camere.

Pentru cei care au sub cinci camere la inchiriere, contributiile la CASS pe veniturile din chirii se vor evidentia lunar si se vor plati trimestrial, pana cel tarziu in data de 25 a ultimei luni din fiecare trimestru.

Cei care inchiriaza mai mult de cinci camere, vor evidentia lunar CASS pe chirii si vor plati in doua transe anuale, pe 25 iulie si 25 noiembrie.

Valoarea minima luata in calcul de Finanțe este de 41 de lei, chiar daca valoarea tranzactiei nu atinge salariul de baza minim brut pe tara. Asta inseamna ca indiferent cu cat isi inchiriaza locuintele, proprietarii vor plati la CASS ca si cum ar incasa o chirie de 222 euro.

Potrivit calculelor realizate de brokeri, noua ordonanta aduce la bugetul asigurarilor de sanatate 165 de milioane de euro, in masura in care contractele de inchirieresa fie declarate la adminstratia financiara.

Eu ca proprietar as fi de acord sa platesc cateva zeci de lei in plus si sa stiu ca am inchiriat locuinta pe baza unui contract cu drepturi si obligatii pentru ambele parti.

Modificat de 25tess
Publicat (modificat)

Aceasta este o a doua crestere a impozitarii chiriei pt ca prima s-a produs deja in cursul acestui an (nu mai retin luna).

Mie personal mi se pare o cretinatate (care nu ma surprinde venind din partea guvernului) pt ca impinge pe cel care ofera un imobil sa mearga la negru, macar in parte. Deci nu cred ca vor aduce mai multi bani la buget ci dimpotriva. De regula, cei care stau cu chirie si solicita contract sunt cei care beneficiaza de decontarea chiriei(de la stat sau privat). Daca la alte institutii bugetare nivelul chiriei este ok, la politie, acesta este undeva sub 500 lei pt un agent sau ofiter debutant. Inchiriatorul va solicita chiriasului ca pe langa chirie, daca vrea contract sa-si plateasca si impozitul. Deci presiunea va fi tot pe chirias in cazul politistilor si pe stat in cazul altor institutii mai largi la punga (daca chiria este 200 euro iar chiriasul are posibilitatea sa primeasca 500 euro chirie, va negocia cu inchiriatorul astfel incat toata lumea sa fie fericita si impozitul acoperit). Adica, eu statul iau tot din buzunarul meu, al statului.

Un al doilea motiv pt care mi se pare o tampenie este faptul ca se apuca sa cocoseze oamenii care incearca sa fie cinstiti cu tot felul de impozite, taxe si contributii minunate, doar, doar acestia vor renunta la ultima farama de onestitate in loc sa impoziteze prostitutia de exemplu. Sau palatele cu turnulete, ridicate fara autorizatie de constructie. Sau veniturile ce nu pot fi justificate. Sau macar sa fie oprite ajutoarele sociale pt cei care locuiesc in palate cu turnulete si se duc sa si-l ridice de la primarie cu mertanu'.

In concluzie, treaba nu este asa simpla cum pare la prima vedere si nici alba sau neagra. Probabil spera ca prin acest nou bir sa faca rost de bani pt ajutoarele sociale ale celor care taie frunza la caini.

Modificat de bogdan

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.