Jump to content
POLITISTI.ro

Cum pot deveni politist in Romania?

alexutz

Recommended Posts

Buna seara! Eu stau in italia si mai am 1 an pana la liceu. Eu vreau sa lucrez in politie la carabinieri aici in italia si o sa fac scoala pentru asta liceul nu conteaza dar dupa liceu o sa fac o academie de carabinieri speciala deci pentru aceasta sllujba. Intrebarea mea este daca se intampla ceva si nu mai pot sta in italia dupa ce fac si acea academie si ma intorc in romania de ce am nevoie pentru a intra in cadru M.A.I Mai pot face si alta academie sau ceva facultate sau va trebuii sa raman toata viata aici sincer nu vreau sa imi stric viitorul si e singura meserie care imi place.... Multumesc anticipat

• Moderator

În acest domeniu studiile nu sunt recunoscute. Dacă te întorci în România şi vrei să devii poliţist trebuie să faci Academia de Poliţie sau una dintre cele două Şcoli de Poliţie de la Câmpina sau Cluj.

Pe langa ce ti-au spus colegii mei de forum, o sa trebuiasca sa faci niste cursuri intensive de invatare a limbii romane, fiindca examenele sunt in limba romana!

• Member

... iti dai seama ce smecheri suntem noi. Facem misto de un copil de 13-14 ani care pana acum a locuit in Italia. Pai iti arat romani care au stat o viata in Romania si tot nu stiu limba romana, dar fac bascalie de pusti care, pana una alta, nu si-au terminat scoala. De exemplu, cei care spun "doi de i", in loc de "doi i". Dar, asa suntem smecheri rau.

alexutz, ai in vedere faptul ca pentru a te putea inscrie la examenul de admitere la una din scolile amintite de Catalin exista o limita de varsta, respectiv 27 ani, dar pana atunci mai ai destul timp sa te decizi incotro sa o iei ;)

Edited by Ben
  • Upvote 5
  • Downvote 1

• 6 years later...

Salutare!

Sunt un fost politist din strainatate si m-am mutat in Romania de 8 luni. As dorii sa continui in acelasi domeniu (politie sau jandarmerie) dar sunt plecat de la varsta de 6 ani din tara si nu prea stiu cum se procedeaza pe aici.

As dorii sa stiu ce parcurs ar trebuii sa iau ca sa pot profesa in acelasi domeniu in Romania. Sunt constient ca nu sunt aceleasi conditii de recurtare, de munca etc.

M-am tot documentat pe internet dar totul este vag si multe informatii nu sunt la zi.

Am o licenta in studii juridice mai trebuie sa refac iar facultatea sau exista vreun program de echivalenta/acelerat?

Aveti niste recomandari?

PS: Va rog seriozitate, si va multumesc in avans pentru timpul acordat.

• Marius unlocked this topic
  • Moderator

Daca ai cetatenia romana, in teorie, poti sa candidezi pentru locurile disponibile la scolile/academia de politie, la fel ca oricare alt cetatean! (nu exista privilegii pentru cei care au fost politisti in Romania sau in strainatate); cat despre studii, acestea se pot recunoaste de catre Min. Invatamantului din Romania, pe baza normelor Planului Bolonia (Bologna Process and the European Higher Education Area), iar daca vei lucra in Min. Interne (politist, jandarm etc.) vei beneficia de drepturile legale prevazute pentru studiile tale (de exemplu, poti sa avansezi in grad fara sa dai examen ori sa primeste anumite sporuri salariale)

@Cristi
Am lucrat pe patrula (apeluri de urgenta in cartiere), trafic, la interventii (ce fac mascatii si jandarmeria aici), si la politia militara (disciplina militara si terorism). Politia aici este diferita de aceea nu am intrat in detalii. Am un bagaj destul de mare in domeniu inclusiv experienta in management.

@CITADELA
Multumesc mult!

Edited by gab0ne