Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

Marius

În practica judiciară în materie contravenţională, au fost identificate frecvent, pe lângă motivele de nulitate absolută, prevăzute de art. 17 din O.G. nr. 2/2001 şi alte motive care conduc la anularea proceselor verbale de constatare a contravenţiei de către instanţă.

 

Dintre aceste motive, cel mai des întâlnit îl constituie nerespectarea prevederilor art. 19 din OG 2/2001 prin aceea că majoritatea proceselor-verbale sunt semnate de martorul asistent în lipsa contravenientului şi totuşi se consemnează în acest act împrejurarea percepută doar de agentul constatator, nu însă şi de martor, privind refuzul de a semna al contravenientului.

 

În toate aceste situaţii, dacă martorul nu a perceput personal acest refuz, deci nu poate confirma această împrejurare în faţa instanţei, soluţia legală este aceea de a se consemna că actul a fost întocmit în lipsa contravenientului.

 

Potrivit dispoziţiilor art. 19 din OG nr. 2/2001, martorul menţionat în procesul-verbal de contravenţie trebuie să fie în principal, martor-asistent, fiind necesar ca acesta să ateste în faţa instanţei absenţa contravenientului sau refuzul acestuia de a semna procesul-verbal, la momentul semnării actului de către martor.

 1. În situaţia în care contravenientul nu este găsit la faţa locului de către agentul constatator, iar agentul constatator nu a constatat personal săvârşirea faptei de natură contravenţională, se vor lua declaraţii scrise persoanelor implicate şi martorilor oculari, în vederea stabilirii în mod corect a situaţiei de fapt şi se va consemna în procesul-verbal "contravenientul nu este de faţă".
 2. În situaţia în care contravenientul afirmă că nu va semna procesul-verbal şi pleacă înainte ca poliţistul să scrie actul constatator, la completarea procesului-verbal rămânând doar martorul, se va consemna în procesul-verbal "contravenientul nu este de faţă". La rubrica obiecţiuni ale contravenientului se va consemna: "contravenientul nu a dorit să asiste la întocmirea procesului-verbal" ori "contravenientul nu mai este de faţă".
 3. Varianta "contravenientul refuză să semneze" se va folosi doar în situaţia în care contravenientul refuză să semneze procesul-verbal întocmit, iar martorul a auzit acest refuz şi poate să confirme acest aspect ulterior, în faţa instanţei, ceea ce presupune ca martorul şi contravenientul să se afle în acelaşi loc, în momentul întocmirii actului.

Potrivit dispoziţiilor art. 19 alin 3 din O.G. 2/2001, în lipsa unui martor asistent, se va consemna în procesul-verbal motivul real pentru care documentul s-a încheiat în acest mod (de exemplu: "nu a fost de faţă nici un martor deoarece: este ora târzie, persoanele prezente refuză să semneze în calitate de martor, fiindu-le teama de contravenient, persoanele de faţă, fiind prieteni ai contravenientului, refuză să semneze ori de faţă erau prezenţi numai agenţi constatatori" etc.)

 

Nu trebuie omis faptul că multe procese-verbale au fost anulate de instanţă pentru nerespectarea prevederilor art.19 din OG 2/2001, în situaţia în care martorii asistenţi, fiind audiaţi de către instanţă, au declarat că nu au auzit refuzul contravenientului de a semna procesul-verbal, contravenientul nefiind de faţă în momentul în care lor li s-a cerut să semneze în calitate de martor asistent, deşi în procesul-verbal s-a consemnat "contravenientul refuză să semneze, fapt atestat de martor".

 

O altă practică greşită şi un alt motiv pentru anulare a actului de constatare este aceea de a consemna "FIŞĂ 112"  sau "SESIZARE 112" la rubrica martor, în loc de numele şi datele de identificare ale unui martor şi fără a preciza motivul pentru care actul a fost întocmit în lipsa unui martor asistent.

 • Upvote 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
cyprusboy89

Din pacate, martorii asistenti sunt citati la instante in caz de contestatie, iar ei stiu lucrul asta, astfel refuzand de cele mai multe ori semnarea vreunui proces-verbal in aceasta calitate.

 

De practica cu mentiunea FISA 112 sau SESIZARE 112 in locul unui martori asistent nu am auzit pana acum, e aberanta oricum :lol:

 

Multumim Marius pentru precizari!

Share this post


Link to post
Share on other sites
radu189

În practica judiciară în materie contravenţională, au fost identificate frecvent, pe lângă motivele de nulitate absolută, prevăzute de art. 17 din O.G. nr. 2/2001 şi alte motive care conduc la anularea proceselor verbale de constatare a contravenţiei de către instanţă.

 

Mai este deschis un topic asemanator pe acest site, iar precizarile din postul tau le-a facut Dan

 

 • Upvote 1
 • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Marius

Nu toţi au acces acolo.

 • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • vasilachec
   By vasilachec
   Mergand cu bicicleta in Bucuresti, am fost martor cum in fata mea, la vreo 50m, un taxi a depasit un biciclist dar a si facut imediat dreapta si a dat peste el. Taxiul nu a oprit iar eu m-am luat dupa el si cam dupa 100m l-am ajuns si i-am strigat de 2-3 ori sa intoarca pentru ca a dat peste cineva si voi suna la 112. A raspuns ca de ce nu a dat prioritate (biciclistul). O aberatie, normal. Taxiul era condus de o femeie iar ca pasager mai era o alta femeie. M-am intors la victima, nu avea cine stie ce, a sunat la 112 dar spunand ca e usor ranit, nu a mai venit nici ambulanta si nici echipaj, a fost sfatuit sa vina la politie si sa dea declaratie. I-am spus nr masinii si i-am dat nr meu de telefon. Acum ar trebui sa dau si eu declaratie si ma gandesc ca mi s-ar putea pune in carca niste chestii, dat fiind ca in taxi erau doua persoane si eu singur, cand am ajuns taxiul, cum ca am amenintat-o pe soferita si de frica mea nu a oprit, sau ca am injurat-o, si tot felul chestii de-astea, care desi nu s-au produs, totusi in taxi fiind doua persoane, pot fi crezute, si din martor cuminte pot fi acuzat de cine stie ce. Mai ales ca femeile erau de o anumita etnie foarte abila in situatii de genul acesta.
  • mmma
   By mmma
   buna ziua, asi dori sa ma lamuriti si pe mine cu ceva.anul acesta in luna aprilie am stat in chirie, langa noi aveam un domn care mereu ne facea probleme deoarece era in relatii proaste cu proprietarii, pana aici nimic ce sa ma afecteze pe mine ca si chiriasa.in luna iunie, se pare ca a amenintat o pe proprietara.ea a plecat la Politie, si m a pus mortor pe mine, fara voia mea desigur.nu am stiut nimic pana nu am ajuns in luna septembrie si am fost sunata de un politist in care ma ruga sa ma prezint pentru a declara.am incercat sa explic ca nu vreau, ca nu am vazut nimic, dar insistentele lui au fost mari.Totusi nu am fost, gandindu-ma ca nu am eu nici o treaba,(poate si de frica, nu am vrut sa ajung niciodata la politie, vecinul care il aveam si ne cauza probleme era de etnie rroma, din cate am vazut avea multe relatii, si nu vroiam sa ma bag in asa ceva, sunt o femeie singura, iar ma gandeam la consecinte) Sa revin, nu m am prezentat pentru o declaratie, crezand ca de nu ma duc nu o sa ma ia in considerare,dar tocmai ce am primit o citatie acasa, la parinti pentru a ma prezenta la proces.daca eu nu merg, am inteles ca se aplica o amenda.am sunat la politie spunand ca vreau sa dau declaratie si mi a raspuns foarte urat ca nu mai am cum, sa citesc citatia bine si sa ma prezint la proces.
    In concluzie, nu ma voi prezenta decat la un avocat si sper sa ma ajute,dar totusi asi putea scapa din situatie daca nu mi se mai permite o declaratie?Sau asi putea sa ma prezint la politie spunand ca eu vreau sa declar ca nu am nici o implicare, ca nu am vazut sau auzit nimic?multumesc mult
  • skayboy
   By skayboy
   Salutare,
   De ce programul de protectie a martorilor este limitat? si ce dovezi se iau in calcul la intrarea in  program?
   O sa fiu chemat ca si martor intr un proces penal am fost instintat, si sincer imi este frica ca dupa  terminarea 
   procesului, voi avea probleme in ceea ce priveste siguranta vietii mele, si sunt convins ca nimeni nu imi garanteaza siguranta mea dupa terminarea procesului .
      ce este de facut in situatia respectiva ? daca procurorul sau judecatorul considera ca de fapt eu nu am
    nevoie de protectie ?
      Tin sa mentionez ca nu am mai avut de a face cu legea, si azi maine implinesc si 32 de ani
    
    
   va  multumesc.
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.