Jump to content
POLITISTI.ro

Recommended Posts

  • Moderator

În practica judiciară în materie contravenţională, au fost identificate frecvent, pe lângă motivele de nulitate absolută, prevăzute de art. 17 din O.G. nr. 2/2001 şi alte motive care conduc la anularea proceselor verbale de constatare a contravenţiei de către instanţă.

 

Dintre aceste motive, cel mai des întâlnit îl constituie nerespectarea prevederilor art. 19 din OG 2/2001 prin aceea că majoritatea proceselor-verbale sunt semnate de martorul asistent în lipsa contravenientului şi totuşi se consemnează în acest act împrejurarea percepută doar de agentul constatator, nu însă şi de martor, privind refuzul de a semna al contravenientului.

 

În toate aceste situaţii, dacă martorul nu a perceput personal acest refuz, deci nu poate confirma această împrejurare în faţa instanţei, soluţia legală este aceea de a se consemna că actul a fost întocmit în lipsa contravenientului.

 

Potrivit dispoziţiilor art. 19 din OG nr. 2/2001, martorul menţionat în procesul-verbal de contravenţie trebuie să fie în principal, martor-asistent, fiind necesar ca acesta să ateste în faţa instanţei absenţa contravenientului sau refuzul acestuia de a semna procesul-verbal, la momentul semnării actului de către martor.

  1. În situaţia în care contravenientul nu este găsit la faţa locului de către agentul constatator, iar agentul constatator nu a constatat personal săvârşirea faptei de natură contravenţională, se vor lua declaraţii scrise persoanelor implicate şi martorilor oculari, în vederea stabilirii în mod corect a situaţiei de fapt şi se va consemna în procesul-verbal "contravenientul nu este de faţă".
  2. În situaţia în care contravenientul afirmă că nu va semna procesul-verbal şi pleacă înainte ca poliţistul să scrie actul constatator, la completarea procesului-verbal rămânând doar martorul, se va consemna în procesul-verbal "contravenientul nu este de faţă". La rubrica obiecţiuni ale contravenientului se va consemna: "contravenientul nu a dorit să asiste la întocmirea procesului-verbal" ori "contravenientul nu mai este de faţă".
  3. Varianta "contravenientul refuză să semneze" se va folosi doar în situaţia în care contravenientul refuză să semneze procesul-verbal întocmit, iar martorul a auzit acest refuz şi poate să confirme acest aspect ulterior, în faţa instanţei, ceea ce presupune ca martorul şi contravenientul să se afle în acelaşi loc, în momentul întocmirii actului.

Potrivit dispoziţiilor art. 19 alin 3 din O.G. 2/2001, în lipsa unui martor asistent, se va consemna în procesul-verbal motivul real pentru care documentul s-a încheiat în acest mod (de exemplu: "nu a fost de faţă nici un martor deoarece: este ora târzie, persoanele prezente refuză să semneze în calitate de martor, fiindu-le teama de contravenient, persoanele de faţă, fiind prieteni ai contravenientului, refuză să semneze ori de faţă erau prezenţi numai agenţi constatatori" etc.)

 

Nu trebuie omis faptul că multe procese-verbale au fost anulate de instanţă pentru nerespectarea prevederilor art.19 din OG 2/2001, în situaţia în care martorii asistenţi, fiind audiaţi de către instanţă, au declarat că nu au auzit refuzul contravenientului de a semna procesul-verbal, contravenientul nefiind de faţă în momentul în care lor li s-a cerut să semneze în calitate de martor asistent, deşi în procesul-verbal s-a consemnat "contravenientul refuză să semneze, fapt atestat de martor".

 

O altă practică greşită şi un alt motiv pentru anulare a actului de constatare este aceea de a consemna "FIŞĂ 112"  sau "SESIZARE 112" la rubrica martor, în loc de numele şi datele de identificare ale unui martor şi fără a preciza motivul pentru care actul a fost întocmit în lipsa unui martor asistent.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Din pacate, martorii asistenti sunt citati la instante in caz de contestatie, iar ei stiu lucrul asta, astfel refuzand de cele mai multe ori semnarea vreunui proces-verbal in aceasta calitate.

 

De practica cu mentiunea FISA 112 sau SESIZARE 112 in locul unui martori asistent nu am auzit pana acum, e aberanta oricum :lol:

 

Multumim Marius pentru precizari!

Link to comment
Share on other sites

  • Membru

În practica judiciară în materie contravenţională, au fost identificate frecvent, pe lângă motivele de nulitate absolută, prevăzute de art. 17 din O.G. nr. 2/2001 şi alte motive care conduc la anularea proceselor verbale de constatare a contravenţiei de către instanţă.

 

Mai este deschis un topic asemanator pe acest site, iar precizarile din postul tau le-a facut Dan

 

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.