Jump to content
POLITISTI.ro

Măsuri pentru sprijinirea poliţiştilor răniţi şi a familiilor celor decedaţi


NewsBot

Recommended Posts

Pachet de măsuri pentru sprijinirea poliţiştilor răniţi şi a familiilor celor decedaţi în misiuni

 

Miercuri, 26 iunie a.c., la propunerea ministrului Afacerilor Interne, în şedinţa săptămânală de Guvern, a fost instituit un pachet de măsuri pentru sprijinirea poliţiştilor răniţi şi a familiilor celor decedaţi în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

Măsura a fost luată prin adoptarea unei Ordonanţe de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, actul normativ fiind promovat la nivelul Executivului de către Ministerul Afacerilor Interne.

Scopul modificărilor aduse Statutului Poliţistului este acela de a fi asigurată o protecţie suplimentară poliţiştilor şi familiilor acestora, în cazul decesului polițistului sau al încadrării sale într-unul din gradele de invaliditate prevăzute de legislaţia românească.

Ordonanţa de urgenţă modifică cadrul legal existent, care nu oferea până acum posibilitatea valorificării pregătirii şi experienţei poliţiştilor, prin menţinerea în activitate a celor încadraţi într-un grad de invaliditate, ca urmare a rănirii în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.
În urma adoptării acestui act normativ, se creează posibilitatea menţinerii poliţistului în activitate, la solicitarea acestuia, pe alte funcții unde își poate valorifica experiența profesională.

Modificările aduse Statutului Poliţistului prevăd şi măsuri de sprijinire ale familiilor poliţiştilor aflaţi într-una din cele două situaţii sus-amintite.

Astfel, se crează posibilitatea angajării în funcţii de poliţist sau personal contractual, în unităţi ale Ministerului Afacerilor Interne, a copiilor aflaţi în întreţinerea poliţistului decedat sau încadrat într-un grad de invaliditate ca urmare a rănirii sale în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu. Aceste măsuri de protecţie sunt aplicabile şi soţului, respectiv soţiei poliţistului.
Angajarea, în acest caz, se va face cu respectarea cerinţelor legale pentru postul respectiv, cu precădere a cerinţelor generale pentru dobândirea calităţii de poliţist sau a celor de studii.

 

* * *

 

Necesitatea completării Statutului poliţistului vine ca urmare a faptului că, până în prezent, în situaţia în care un poliţist nu mai îndeplinea anumite condiţii stabilite de baremele medicale, acesta era încadrat într-un grad de invaliditate şi, implicit, exclus din rândul personalului MAI.

Analiza situaţiilor ce au generat catalogarea poliţiştilor ca inapţi pentru exercitarea serviciului poliţienesc a evidenţiat faptul că unele dintre aceste cazuri sunt o consecinţă a rănirii acestora în timpul sau în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu.

De asemenea, s-a avut în vedere şi faptul că pregătirea specifică dobândită în instituţiile Ministerului Afacerilor Interne, precum şi starea sănătăţii sale, respectiv invaliditatea dobândită, îi restrâng poliţistului posibilitatea de a opta pentru o nouă carieră în afara sistemului de ordine publică, apărare şi siguranţă naţională.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.